MESUT ER
Türkiye-Yunanistan arasında ikincisi düzenlenen Yüksek Düzeyli İşbirliği Toplantısı sonrası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras soruları yanıtladı. Terörle mücadele ve münhasır ekonomik bölge konusundaki soruyu yanıtlayan Erdoğan, "Terörle mücadele konusunda hepimizin ortak sorunudur. Terörle mücadelede geçmişte Yunanistan'ın da çok ciddi sıkıntıları olduğunu biliyoruz. Gerek İçişleri Bakanları gerekse Dışişleri Bakanlıkları ve polis teşkilatlarımız arasındaki işbirliği çok daha ileri noktada gelişecek ve teröre karşı da ortak mücadelenin adımlarını atacağız" dedi. Erdoğan'ın ikili görüşmede Yunan Başbakan'a Lavrion Kampı'ndaki teröristlerin listesini ve görüntüsünü verdiği öğrenildi. Erdoğan münhasır ekonomik bölge ile ilgili olarak da, "Ekonomik bölgelere alakalı olarak aramızda bu konu ile ilgili müşterek çalışmalar yapabileceğimizi görüştük. Kazan kazan esasına dayalı olarak bu adımların Doğu Akdeniz'de atılmasının gereğini aramızda paylaştık" dedi.
Heyetler görüştü
Samaras aralarında Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos'un da bulunduğu 12 bakan ile birlikte 09.00'da özel bir uçakla İstanbul'a geldi. Samaras ilk olarak sabah 09.45'de Tarabya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya geldi. Görüşmeye AB Bakanı Egemen Bağış ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile mevkidaşı Dimitris Avramopulos katıldı. Yaklaşık bir saat süren görüşme sonrası Samaras Erdoğan ile görüşmek üzere Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'ne geldi. Erdoğan konuğunu bahçede karşılarken görüşme saat 11.15'de başladı. Erdoğan ve Samaras 1.5 saatlik başbaşa görüşmenin ardından heyetler bir araya geldi.
Erdoğan toplantının ilkini 2010 yılında Atina'da gerçekleştirdiklerini belirterek "İlk buluşmamızda 22 belgeyi imzalamıştık. Bu defa 25 belgeye imzamızı attık" dedi. Erdoğan şunları söyledi:
* Türkiye ile Yunanistan arasında ticari ilişkiler her yıl yeni bir rekora doğru koşuyor. 2012 yılında ikili ticaret hacmimiz 5 milyar dolara ulaşmıştır. 1.5 milyar dolar ihracatımız var. Ve 3.5 milyar dolar Yunanistan'ın bize ihracatı söz konusu. Ülkemizdeki doğrudan Yunanistan yatırımları 2002-2011 yılları arasında toplamda 6.5 milyar dolar düzeyine yükselmiştir. Yunanistan bu suretle söz konusu dönemde ülkemize en fazla yatırım yapan 5'inci ülke konumundadır. Bunu da önemsiyoruz. Türkiye'den Yunanistan'a yapılan yatırımları da artırmanın gayreti içindeyiz. Mevcut yapıcı atmosferin karşılıklı anlayış ve iyi komşuluk ilişkilerimizi daha da güçlendireceğine inanıyoruz.
50. yılında Kıbrıs
* Ülkelerimiz arasındaki dostlukla işbirliğimizin en güçlü bağı olarak dostluk köprüsünü ifade etmek istiyorum. Batı Trakya'daki soydaşlarımız ve Türkiye'deki Rum vatandaşlarımız her iki ülke arasındaki dostluk köprüsünün bir ifadesidir.
* İki ülkede azınlıkların müreffeh, mutlu hayat sürdürebilmesi dostluğumuzu daha da güçlü hale getirecektir.
* 50'inci yılına giren Kıbrıs meselesinde her iki ülke garantör ülkedir. Yunanistan ve Türkiye garantör ülkeler olarak garantörlüğümüzün gereklerini ortaya koyacağımız iradeyi inşallah gerçekleştireceğiz. Ve Kıbrıs'taki bu sıkıntıları aşalım istiyoruz. Bu sorunu tarihe gömelim istiyoruz. Siyasilere düşen sorun çözmektir. Sorun üretmek değildir. Bu sorunu iradesi güçlü Samaras yönetimi ile ülkemizde bizler adımları atacak ve bölgesel barış, güvenlik, istikrar için hayati önemde neticeyi alacağız.
Terör ortak sorun
* Erdoğan Yunanistan'daki terör kampları ile ilgili bir soruya da "Terörle mücadele hepimizin ortak sorunudur. Kaldı ki Yunanistan da terörden çok çok sıkıntılar yaşamış ülkedir. Terörle mücadelede geçmişte Yunanistan'ın da çok ciddi sıkıntıları olduğunu biliyoruz. İlgili bakanlıklarımız bu konuda daha sık temas halinde olacaklar. Gerek İçişleri Bakanları gerekse Dışişleri Bakanlıkları ve polis teşkilatlarımız arasındaki işbirliği çok daha ileri noktada gelişecek ve teröre karşı da ortak mücadelenin adımlarını atacağız. Ekonomik bölgelerle alakalı olarak aramızda bu konu ile ilgili müşterek çalışmalar yapabileceklerimizi görüştük. Kazan kazan esasına dayalı olarak bu adımların Doğu Akdeniz'de atılmasının gereğini aramızda paylaştık konuştuk.
"Yapıcı bir görüşme"
Antonis Samaras da, "Türk Yunan ilişkileri için bugün iyi bir gün. Bugün 25 anlaşmaya imza attık. Her iki ülkenin 20'den fazla bakanı görüştü. Ve yeni işbirliği alanları arıyorlar. Bunlar bizim bağlantılarımızı güçlendirecek alanlardır. Kıbrıs'ın 40 yıldır çözülmediği doğru. Değişmesi gerekir. Kıbrıs'ın ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına ve BM müktesebatına saygı çerçevesinde çözülmesi bölgenin gelişmesine ve istikrarına katkı sağlayacaktır. Bölgede halklarımız arasında işbirliği ve dostluk sağlayacaktır" dedi.
LAVRİON KAMPINI KAPATIN
Geçtiğimiz günlerde Erdoğan, Katar'da Samaras'tan terör kamplarının kapatılmasını ve teröristlerinin iadesini istemişti. Ancak Yunanistan bu kamplarla ilgili yalanlamada bulunmuştu. Erdoğan'ın bu kez mevkidaşına Lavrion kampında eğitim gören teröristlerin isimlerini ve terör kamplarındaki eğitim görüntülerini, örgütün üst düzey yöneticileri ile ilgili bilgileri verdiği öğrenildi. Erdoğan'ın kampların kapatılmasını ve teröristlerin Türkiye'ye iadesini de istediği kaydedildi.Erdoğan 1 Şubat'ta Amerikan Büyükelçiliği'ne yönelik terör saldırısı gerçekleştiren teröristin Lavrion Kampı'nda eğitim gördüğünü gösteren görüntüyü Samaras'a iletti. Erdoğan, Atina'da yapılması planlan caminin Türkiye tarafından yapılması isteğini tekrarladı. Görüşmede ayrıca Heybeliada Ruhban Okulu ve Batı Trakya'daki Türkler'in durumu da gündeme geldi. Erdoğan, Yunanistan'ın Batı Trakya'daki müftülerden sonra imamların tayin yoluyla belirlemesinin yanlışlığını dile getirdi.