SİNAN DOĞAN (HABER MERKEZİ)
Türkiye'nin en büyük kuyumcu toptancısı olan ve Anadolu'ya yayılmış bin 400'e yakın kuyumcuya hizmet veren İzmirli Karakaş Atlantis, hem Ege ve Marmara'da hem de Afrika'da altın arama faaliyetlerine soyundu. Babası ve amcalarının yarım asır önce Kemeraltı'nda başlattığı kuyumculuğu 2005'te sıfırdan kurduğu şirketle devam ettiren Kamil Karakaş, şirketi 2 yıl içinde Türkiye'nin en büyük 500 şirketi arasına soktu. Kamil Karakaş, şimdi de 19 yıl önce dünyanın en büyük soykırımlarından birine sahne olan Orta Afrikası ülkesi Ruanda'da altın ve gümüş arama çalışmalarına başlıyor. 180 bin dönümlük alanı Ruanda Hükümeti'nden kiralayan Karakaş, "Batılılar Afrika'yı sömürüp gitmiş. Biz ise çıkardığımız zenginliği Afrikalı kardeşlerimizle paylaşacağız. Bunun bir adımı olarak da yoksulluk içindeki bu ülkede babamın adını taşıyan 60 derslikli okul kuruyoruz" diyor.
Hedef, 700 milyon lira ciro
Bu yıl Gaziemir başta olmak üzere Türkiye'deki 4 tesislerinde 7 ton altın işleyip 700 milyon lira ciroya ulaşacaklarını ifade eden Karakaş, "Amacımız Ege'nin en büyük 10 şirketi arasına girmek" diye konuşuyor.
* Sektörde geçmişiniz nedir?
Biz 50 yıllık firmayız. Kardeşlerimle 2005 yılında amcamlardan ayrıldık. Hisselerimi onlara devrettim. Sıfır şirketle yola çıktık. Kurulurken iki yıl içinde Türkiye'nin en büyük 500 şirketi arasına girme hedefini koydum. Gece gündüz azimli bir çalışma ile bu hedefe ulaştık. Her yıl sürekli yükseldik. Geçen yıl Türkiye'nin en büyük 265. şirketi olduk. Ege Bölgesi'nin de ilk 20 şirketi arasına girdik. Hedefimiz 2015'te Ege'de ilk 10'a girmek. Ciromuzu iki yılda 297 milyon liradan 465 milyon liraya çıkardık. Bu yıl hedefimiz 700 milyon lira. 2015'te ise 1 milyar lira ciro hedefi belirledik.
Yılda 7 ton altın
* Bu iddialı hedeflere nasıl ulaşacaksınız?
Hedeflerimize satış ağımızı genişleterek ulaşacağız. Biz takı üretiyoruz. Türkiye'de 9 bölgede bin 380 kuyumcuya ulaşıyoruz. İşin sırrı Anadolu'ya yayılmakta ve kuyumcuyla herşeyi paylaşmakta. Bu yıl Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz'de daha çok yoğunlaşacağız. Yatırımları artırıyoruz. Gaziemir fabrikamızın yanındaki tesisi aldık. Üretimi iki katına yükselteceğiz. Haftalık 100 kilo üretimimiz var. Şimdi üretimi yılda 7 tona çıkaracağız. Bizim işte şeffaflık önemli. Zaten bu şeffaflık bizi halka arza taşıdı.
* Halka açılmak nasıl bir deneyim?
7 ay önce hisselerimizin yüzde 25'ini halka açtık. Böylece Türkiye'nin halka açılan ikinci kuyumcusu olduk. Ancak borsada hala yanlış algı var. Biz halka açıldıktan hemen sonra 5.5 milyon lira kar açıkladık, ihracatı yüzde bin artırarak 24 milyon dolara çıkardık. Ama çok enterasan şekilde hisselerimiz düşüyor. Bizim için fiyat düşüşü sorun değil ama yatırımcının şirkete güveninin artmasını istiyoruz. Yatırımcı neden üzülsün? Bizim 5 binin üzerinde ortağımız var. Onların üzülmesini istemeyiz.
"Hiç mağazamız yok"
* Türkiye'de ve yurtdışında mağazalar açmayı düşünüyor musunuz?
Bizim hiç mağazamız yok. Biz kuyumcuları destekliyoruz. Bu nedenle 9 bölgede de toptan satış mağazalarımız var. Yurtdışında mağaza açmak yerine ihracat yapıyoruz. Dubai, Fransa, Amerika, İsrail'e 'Atlantis' markası ile ihracat gerçekleştiriyoruz. Hem Dubai'ye hem İsrail'e ihracat yapmamız bizim uluslararası firma olduğumuzu gösteriyor. Dubai'de daha çok bilezik, İsrail'de alyans tercih ediliyor. Bu yıl 50 milyon dolar ihracat hedefimiz var. Avrupa ve Balkanlar'a da girmek istiyoruz. Yunanistan, Makedonya ve Bosna Hersek'ten JEWEX Fuarı'nda çok talep geldi. Yaptığımız iş bir tür sanat. Ürüne çok büyük katma değer katıyoruz. Bu ihracattan sadece biz değil Türkiye kazanıyor.
"Dile ne dilersen"
* Kuyumculuk asıl işiniz ama altın çıkarmayı da düşünüyor musunuz?
Altın arama çalışmalarına başladık. Maden ruhsatı satın alma çalışmamız da var. Daha çok Marmara ve Ege'de altın arayacağız. Balıkesir'de arama çalışmaları bitti, işletme ruhsatlarını da aldık. Henüz işletme iznini almadık. Bu çalışma bizim için büyük dinamo olacak. Orta Afrika ülkesi Ruanda'da 18 bin hektar yani 180 bin dönüm büyüklüğünde maden sahamız var. Bu sahada altın arayacağız.
* İzmir'den Ruanda'ya altın aramaya mı gideceksiniz? Nasıl oldu bu Ruanda macerası?
Türkiye'nin önde gelen şirketlerini temsil eden bir grup işadamı ile 1.5 yıl önce Ruanda'ya gittik. 20 yıl önce yaşanan ve milyonlarca insanın hayatını kaybettiği iç savaşın izleri hala silinmemişti. Çıplak ayakla dolaşan çocukları gördüm. Soykırım müzesini dolaştım. Hotel Ruanda filmindeki otelde kaldım. Gördüklerimden çok etkilendim. Yetkililere babam Yaşar Karakaş'ın adını taşıyan bir okul kurmak istediğimi söyledim. Bunu Ruanda Cumhurbaşkanı duymuş. Beni çağırdı. Niyetimizin ne olduğunu sordu. Ben de hayır işlemek istediğimi, tek şartımın bizim kültürümüzü anlatacak bir öğretmenin okulda eğitim vermesi olduğunu söyledim. Çok etkilendi ve bana 'dile bizden ne dilersen' dedi.
* Neden Avrupalılar değil de bir Türk'e bu ilgi?
Çünkü iyi niyetli olduğumuzu gördü. Avrupalılar yüzlerce yıl hep alıp götürmüş, bir şey vermemiş. İnsanları birbirine düşürmüşler. Oysa biz bu amaçla gitmiyoruz. Ülkeyi havadan görmek istediğim zaman Cumhurbaşkanı hemen emrime bir Sikorsky helikopter verdi. 25 asker eşliğinde ülkeyi gezdim. Gerçekten yatırıma aç olduklarını gördüm. Bize tahsis edilen alan altın ve gümüş rezervi açısından çok zengin. Orada yüzlerce insan çalışacak. Çıkan altını Ruanda ihraç etmiş olacak. Ruandalılar da bu ticaretten gelir elde edecek.
Japon kültürüne aşık
* Sadece Afrika'yı değil dünyayı gezmeyi de seviyorsunuz. Nerelere gittiniz?
Dünyanın bir çok yerini gördüm. Afrika'da çok safariye çıktım. En çok Himalayalar'dan etkilendim. Tibet çok ilginç bir ülke. İbadet şekilleri nasıl, neye inanıyorlar diye merak edince hemen gittim. Japon kültürüne aşığım. Orta Asya ülkelerini çok gezdim. Kazakistan'da Çin sınırında dağlarda yaşayan gerçek Türkler'i gördüm. Onlarla birlikte at eti yedim. Gerçekten at en temiz beslenen hayvan. Afrika'daki inanılmaz yoksulluğu da Amerika'daki zenginliği de gördüm. O nedenle uluslararası olmak gerektiğine inanıyorum.
"Altın şaşırtacak"
Kamil Karakaş, yatırımcılara 'altında ciddi bir sıçrama olacak' tavsiyesinde bulunmayı da ihmal etmiyor. Karakaş, şunları söylüyor: "Altın fiyatları çok gerilemişti. Şubat sonundan itibaren inanılmaz bir sıçrama bekliyorum. Şu an 95-96 lira olan altının onsunun 130-140 lirayı görmesi işten değil. Çünkü dünyadaki bütün merkez bankaları altın stoklarını artırıyor. Çin altın alıyor. Yastık altı bankalarda çekiliyor. Hatta Türk bankaları verdiği kredilerin karşılığını altın olarak tutuyor."
Motosikletle Karadeniz turu
Kamil Karakaş, iyi bir işadamı olmanın yanı sıra spor ve hız tutkunu. Karakaş, "Rafting, dağa tırmanma, bangi camping gibi sporları seviyorum. Çok güzel motosiklet koleksiyonum var. Harley Davidson, Kawasaki, el yapımı motorlarım var. Araba merakım vardır. Şu an bir Porsche Cayenne Turbo'ya sahibim. Hep turbo arabalar kullandım. Hız göstergesinde 315 kilometreyi gördüm. Hızı seviyorum. Geçen yıl İspir üzerinden Rize'de İkizdere Yaylaları'na ve volkanik göllere çıkmıştım. Apayrı bir dünyaydı. Bu sene de motosikletle bir Karadeniz turu yapacağım. Deniz tutkum da var ama yatım yok. Çünkü en iyi yatın, arkadaşın yatı olduğuna inanıyorum" diyor.