SİNAN DOĞAN (HABER MERKEZİ)
İzmirli Kazancı ailesinin 1999 yılında Akhisar Organize Sanayi Bölgesi'nde 275 dönüm alanda kurduğu Graniser Seramik, İngiliz ortakla dünyaya açılacak. Geçen yıl hisselerinin yüzde 75'ini 75 milyon dolara İngiliz yatırım fonu Bancroft'a satan Graniser, ihracatını artırmak için yurtdışında iki fabrika kuracak. Graniser, güçlü bir markayla evlilik için de iki ayrı İspanyol firması ile görüşüyor.
Graniser Seramik Genel Müdürü Erol Hacıoğlu, İngiliz ortakla sermaye sorununu çözdüklerini ve büyümek için fırsat yakaladıklarını söyledi. Hacıoğlu, yurtdışında üretim yapan, dünyaca bilinen bir marka altında üretim ve pazarlama yapan yeni bir yapıya kavuşacaklarını açıkladı.
İhracatta ikinci
1999'da 1.5 milyon metrekare kapasiteyle üretime geçen Graniser'in 5 yılda kapasitesini 22 milyon metrekareye çıkardığını belirten Hacıoğlu, "Firma çok hızlı büyüdü. Çalışan sayımız 800'ü geçti. Ancak hızlı büyüme sermaye yetersizliğine yol açtı. 2006 sonunda göreve geldiğimde yeni bir yapılanmaya gittik. Ürünleri değiştirdik. İhracata daha fazla önem verdik. Showroomlar açtık. Fakat 2008'de doğalgaz fiyatlarının yüzde 75 artmasının getirdiği krizle karşılaştık. Fabrika 3 ay kapalı kaldı. Daha sonra kademeli olarak üretimi artırdık. İhracat rakamını yüzde 300 artırdık. Ege'de sektörümüzde birinci, Türkiye'de ikinci olduk. 2012'de 151 milyon lira ciromuz var. Cironun 47'si ihracattan geldi. 2013 hedefimiz 175 milyon lira civarında" dedi.
"Büyümeye inandık"
Göreve geldiğinden bu yana yabancılarla ortaklık görüşmelerine başladıklarını ifade eden Hacıoğlu, İngiliz Bancroft ile 2008'de başlayan görüşmelerin 2012 Mayıs'ında imza atma aşamasına geldiğini söyledi. Hem Kazancı ailesinin hem de İngilizler'in Graniser'i büyütme ve dışarı açma hedefine inandığını belirten Hacıoğlu, "Bu doğrultuda yatırımlara başladık. Akhisar'daki fabrikamızda 4 milyon euroyu bulan teknolojik yatırım yapıyoruz. Böylece kaliteyi artırıp Orta Avrupa ve Amerika'ya daha fazla ihracat yapacağız. Gelecek yıl 15 milyon euroluk teknik granit yatırımı gerçekleştireceğiz. Irak ve Libya gibi gelişen pazarlarda yer almak istiyoruz. Bu çerçevede Konya Ereğli'de 20 milyon euroluk seramik fabrikası düşünüyoruz" diye konuştu.
Üretimde en büyük sıkıntıyı istikrarsız enerji fiyatlarında yaşadıklarını dile getiren Hacıoğlu, doğalgazdaki en ufak fiyat artışının ihracata darbe vurduğunu söyledi. Bu nedenle enerji girdilerinin düşük olduğu pazarlarda üretim hedeflerinin olduğunu açıklayan Hacıoğlu, Ortadoğu ve Doğu Avrupa'da iki ayrı yatırım hazırlığı içinde olduklarını ifade etti.
"Yönetim bizde"
Hacıoğlu, "Türkiye, seramik üretiminde 9'uncu, ihracatta ise 4'üncü sırada. Eğer istikrarlı bir enerji politikası uygularsak atıl kapasitelerimizin tamamını rahatlıkla ihracata yöneltebiliriz. Bir kuruş yatırım yapmadan ihracatı artırdığımız gibi istihdam da sağlarız" diye konuştu.
"Ortaklık ya da işbirliği de olabilir"
Uluslararası marka konusunda da çalıştıklarını belirten Hacıoğlu, dünyaca ünlü iki İspanyol markasıyla evlilik hazırlığı içinde olduklarını açıkladı. Hacıoğlu, şöyle konuştu: "Bizim yönetimimizde İspanyolların pazarlama etkinliklerinden yararlanmak istiyoruz. Bizim üretim gücümüzü onların marka gücüyle birleştirecek bir evlilik yapmak gibi bir amacımız var. İspanya'da iki firma ile görüşmelerimiz devam ediyor. Evlilik olursa bizim çatımız altında olacak. Üretim ve pazarlama alanında ortaklık veya işbirliği olabilir. Görüşmelerin 6 ay içinde sonuçlanacağını tahmin ediyoruz".