SİNAN DOĞAN (HABER MERKEZİ)
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (ESİAD) konuğu olarak geldiği İzmir'de iş dünyasına moral verdi. Türkiye'nin güçlü ekonomisiyle birçok ülkeye ilham kaynağı olduğunu kaydeden Babacan, işadamlarına yenilenebilir enerji ve enerji tasarrufu konusunda yeni çalışma içinde oldukları müjdesini verdi.
Babacan, ESİAD'ın Kaya Thermal'de "Küresel Ekonomideki Gelişmeler ve Türkiye Ekonomisi" başlıklı 30'uncu Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı'nda İzmir iş dünyasına seslendi. Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da tarihi bir dönüşüm yaşandığını belirten Babacan, bu süreçte Türkiye'nin önemli bir rolü olduğunu söyledi.
Alternatif enerji
Türkiye'nin kendi içinde yaptıkları ile bir çok ülkeye ilham kaynağı olduğunu vurgulayan Babacan, bölgedeki ülkelere bir çok alanda destek verdiklerini açıkladı. Türkiye'nin 2002 yılında dışarıdan yardım alan ülkeler listesindeyken, artık dışarı bağış yapan ülkeler konumuna geçtiğini belirten Babacan, yurtdışına sadece hibe olarak 1.3 milyar dolarlık destek verdiklerini söyledi.
Çok uluslu şirketlerin İstanbul'u bölgesel finans merkezi olarak seçtiğini dile getiren Babacan, "Tarihimizde olan, Türkiye'nin iş yapma genlerinde yer alan bölgesel güç olma vizyonu ön plana çıkıyor. Bu büyük potansiyelin gereğini yerine getirmek için hep beraber çok çalışmak zorundayız. Devlet, makro ekonomik tedbirleri almak zorunda. Ancak asıl gelişme özel sektöre düşüyor. Bu da çok şükür gerçekleşiyor. 2002'den beri büyümenin asıl kaynağı hep özel sektör oldu" dedi.
Dünyanın ekonomik krizi henüz atlamadığına dikkat çeken Babacan, güven unsurunun Avrupa'da aşağı inmeye devam ettiğini söyledi. Avrupa'nın üretken nüfusunda gerileme olduğunu belirten Babacan, 2040'larda Türkiye'nin de aynı konuma gelebileceğini belirterek, çocuk sayısını artırmanın makro hedefler için zorunlu olduğunu ifade etti. Türkiye'de cari açığın yüksek olmasında enerji ithalatının büyük payı olduğunu belirten Babacan, alternatif enerji kaynakları üzerinde çalıştıklarını, yenilenebilir enerji ve linyit konusunda yeni teşviklerin olabileceğini vurguladı. Babacan, Enerji Bakanlığı ile enerji tasarrufu konusunda da bir çalışma içinde olduklarını söyledi.
Pozitif ayrışma
2011 yılında Türkiye'nin dünyadaki en yüksek cari açığını verdiğini belirten Babacan, "Hızlı büyüdük ama kompozisyonda ağırlıklı olarak iç talep yer aldı. Kazandığımız kadar harcasak sorun değil ama bankalardan kredi çekerek harcadığımız için tedbir almak zorunda kaldık. Sonuçta 2012'de daha dengeli büyümeyi sağladık" diye konuştu. Türkiye'nin dünyadan pozitif yönde ayrıştığını ifade eden Babacan, 2009'dan beri çalışan sayısının 4 milyon 600 bin kişi arttığını kaydetti. İşsizlik oranının en hızlı düştüğü ülkenin Türkiye olduğunu belirten Babacan, gelir dağılımının da düzeldiğini açıkladı. Babacan, "Türkiye'de artık 2 doların altında nüfusumuz kalmadı. 4 doların altındaki nüfusumuz yüzde
2.9 seviyesine indi" dedi. Türkiye'de tasarruf oranlarının düşük olduğunu dile getiren Babacan, bu durumun cari açığa yol açtığını söyledi. Bu yıl sonu enflasyonda bir rekor daha beklediklerini belirten Babacan, 2013 enflasyon hedefinin yüzde 5.3 olduğunu hatırlattı.
"Barış adına susuyoruz'"
ESİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Kemal Çolakoğlu, kardeş kanı dökülmemesi ve anaların evlatlarını şehit vermemesi için her türlü barışçı çabaya destek vermeye hazır olduklarını belirtti.
Çolakoğlu, Türkiye'nin 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşması ve işsizliğin çözülmesi için her yıl yüzde 7 büyüme oranının yakalanması gerektiğini söyledi. Kemal Derviş döneminde ekonomide başlatılan dönüşümü AK Parti'nin başarılı şekilde devam ettirdiğini belirten Çolakoğlu, ekonominin iyi şekilde yönetildiğini açıkladı. Ancak yerli üretim zincirlerine ara malı üreten kesimin tahrip olduğunu belirten Çolakoğlu, "Özellikle ülkemizde yüksek enerji maliyetleri ve istihdam vergi yükü nedenliyle rekabet gücünü kaybeden sanayicilerin, rakip ülkelerin devlet desteklerine kavuşturulmasını çok görmemek gerekiyor. 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefinin mümkün olduğunu düşünüyoruz. Ancak bu hedefi siyaset ve bürokrasi dünyası değil iş dünyası, eli taşın altında olan sanayicilerimiz gerçekleştirecektir" dedi.
"Rehavete kapılmayalım"
ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akgerman, küresel ekonomik krizin ekonominin yeniden yapılandırılması için bir fırsat verdiğini belirtti. En büyük yanlışın Türkiye'nin kendisini olduğundan daha fazla görerek rehavete kapılmak olduğuna dikkat çeken Akgerman, mikro ve yapısal reformların hayata geçmesini, ekonominin prangası olan kayıt dışı ekonomiye karşı önlem alınmasını istedi. Kürt ve terör sorununun kalıcı bir çözüme kavuşturulmasını, ülkedeki demokratik standartların tüm vatandaşlar için yükseltilmesini desteklediklerini belirten Akgerman, "Ülkemiz yeni bir demokratik oluşuma ilerlerken, evrensel tecrübe ve standartlardan en yüksel şekilde yararlanmalıyız. Ancak demokrasimizin, prensipte sahip olduğu kuvvetler ayrılığı sisteminin, temsili demokrasi anlayışının ve katılımcılığa açık yapısının korunması gerektiğini düşünüyoruz. Gücün, yetkinin ve karar mekanizmalarının merkezileştirilmesinin yaşadığımız çağın gerçeklerine ve Türkiye'nin ihtiyaçlarına uymayacağına inanıyoruz" diye konuştu.