Ancak, istenilen bu birimlerin nasıl ölçüleceği konusunda tartışmalar kaçınılmaz olacak. Trafik ekiplerin baskül ve metre bulundurması konusunda talimat bekleniyor!
FATİH ŞENDİL (HABER MERKEZİ)
Haziran ayından itibaren araçların arka koltuklarında çocuk koltuğu bulundurma zorunluluğu getiriliyor. Yeni Trafik Yönetmeliği'ne göre boyu 1.35'ten kısa, kilosu ise 36'dan az olan çocuk taşıyan otomobillerde çocuk koltuğu bulundurmayan sürücülere para cezası uygulanacak. Fakat uygulamanın nasıl yapılacağı, şimdiden tartışma konusu oldu. Geçtiğimiz yıl İzmir'de bir işadamının bozuk alkolmetre nedeniyle polisle yaşadığı tartışma hatırlandığında, çocukların boy ve kilosunun tespiti hayli sıkıntı yaşatacak.
ALKOLE BİLE İTİRAZ
Vatandaşlar ceza yememek için arabalarında baskül ve metre taşımak zorunda olup olmadıklarını merak ederken, emniyet yetkilileri ise, "Alkol alarak yola çıkan sürücüler, alkolmetreye bile itiraz ediyor. Çocukların boyunu ve kilosunu nasıl tespit edeceğiz? Vatandaşın doğal olarak cezaya itiraz etme hakkı var. Ancak bunun için ekiplerin yanında baskül veya metreölçer taşıyıp taşımayacağı konusunda herhangi bir talimat verilmedi. Bu yönetmeliğin nasıl sonuç vereceğini biz de merak ediyoruz" diye konuştular.
KORKUNÇ BİLANÇO
Türkiye her yıl 5 bine yakın insanını trafik kazalarına kurban veriyor. Buna takibi yapılmayan yaralanma sonrası ölümler de eklendiğinde rakam iki katına çıkıyor. Ürkütücü bir boyuta ulaşıyor. Çocuklar ise trafik kazalarından en fazla zarar gören yaş grubu. Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre trafik kazalarında ölen 0-14 yaş grubu araştırmasında Türkiye 5. sırada bulunuyor. Araçlarda çocuk koltuğunu zorunlu tutan Avrupa'da kazalarda çocuk ölümü yüzde 2 iken, Türkiye'de ise yüzde 40'lara ulaşıyor.
UZUNLARA KEMER
Türkiye'de araç içinde çocukların yüzde 80'inin seyahat güvenliği sağlanmıyor. Kazaya bağlı ölümlerde 0-9 yaş arasındaki çocukların yüzde 46'sı, oto koltuğu kullanılmaması sebebiyle yaşamını yitiriyor. Bu rakamlar ailelerin bu konuda daha hassas davranmaları gerektiğini bir kez daha kanıtlarken, oto koltuğu kullanım zorunluluğu 1 Haziran'da yürürlüğe giriyor. Buna göre araçlarda 135 cm'den kısa ve 36 kg'ın altındaki çocukların taşınması sırasında çocuk bağlama sistemleri zorunlu olacak. 135 cm'den uzun çocuklar ön koltukta oturmamak şartıyla diğer koltuklardaki emniyet kemerlerini kullanarak seyahat edebilecekler.
KUCAKTA GİDİYOR
Uygulama yürürlüğe girmeden önce yapılan bir araştırmaya göre Türkiye`de oto koltuğuna oturtulması gereken çocukların yüzde 80'den fazlası oto koltuğunda seyahat etmiyor. Ailelerin üçte biri ise çocuklarının aracın ön koltuğuna oturmalarına izin veriyor. Uygulama ile arabalarda seyahat eden çocukların güvenliği konusunda önemli adım atılacak ancak vatandaş da emniyet yetkilileri de uygulamanın nasıl yapılacağını bilmiyor.
40 KM BİLE RİSKLİ
Son yıllarda Türkiye'de araçlarda çocuk koltuğu kullanımı yaygınlaştı. Ancak kullanım oranı hala ABD ve Avrupa'daki kadar değil. Birçok aile, çocukların anne kucağında yolculuk etmesini ya da arka koltukta oturmasını yeterli görüyor. En kötüsü de seyir halindeki birçok otomobilde ön koltukta bir çocuğa sıklıkla rastlanıyor. Bu da çocukları kazaların açık hedefi haline getiriyor. Saatte 40 km hızla giderken bile meydana gelebilecek kazalarda çocuklar ölümlü yaralanmalara maruz kalabiliyor. Çocuk koltuğunun doğru kullanılması ile çocuk ölümlerinin yüzde 71 azaldığı ifade ediliyor.
Emniyet: "Karar gözden geçirilmeli"
İsminin açıklanmasını istemeyen bir emniyet yetkilisi de kararın büyük tartışmalara neden olmaması için acilen yeniden gözden geçirilmesi ve gerekirse yaş sınırı getirilmesi gerektiğini söyledi. Yetkili, "Alkollü çıkan sürücünün itirazında Adli Tıp Merkezi devreye giriyordu. Bu kez boy ve kilo tartışmasında kim devreye girecek, kimin terazisi doğru kabul edilecek?" dedi.
Vatandaş: "Şaşkınlık içinde bekliyoruz"
7 yaşında Atahan Ceran'ın babası işadamı Mustafa Ceran ise yeni uygulama karşısında şaşkınlık geçirdiklerini belirterek, "Kızım 35 kilo geldi. Ceza yazılacak mı yazılmayacak mı? Bu konuda net bir açıklama yapılmalı. Konu tam anlaşılamadı. Vatandaşlara bu konuda bilgilendirilme yapılmalı" dedi.
Uzman önerileri
Çocukların kilolarına göre ise koltuk için uzman önerileri;
- 0-12 aylık (0-9 kg) bebekler için yapılmış olan ana kucağı modeli tercih ediliyor. Arka koltuğa, bebeğin yüzü arka cama bakacak şekilde yerleştiriliyor.
- 4 yaşına kadar (10-18 kg) hareketli çocuk güvenlik koltukları kullanılmalı. Bunlar arka koltuğa öne bakacak şekilde monte edilebilir. Çocuk mümkün olduğu kadar uzun süre, 0-12 aylık dönemde olduğu gibi, oto koltuğunda yüzü arkaya bakacak şekilde seyahat etmeli.
- 4-12 arasında (15-36 kg arası) çocuk, boy ve kilo olarak hareketli koltukları kullanamayacaktır ve henüz emniyet kemeri de kullanmaya hazır olmadığından yükseltici çocuk güvenlikli oto koltukları kullanılmalı.
- Emniyet kemeri, 12 yaşından sonra takılmalı.