• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • USD 38,3002
    EUR 43,5763
    GBP 51,1167
    CHF 46,4348
    JPY 26,9047
  • VavTv Canlı Yayın
Giriş Tarihi: 06 Haziran 2010
2 ekmek hamuru
250 gr. kıyma
2 domates
4 sivribiber
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı su
2 adet soğan
1,5 çay bardağı sıvı yağ
Biraz un
Tuz, karabiber

Lahmacun, Güneydoğu mutfağının en değerli lezzetlerinden biri. Kelime kökeni olarak ise Arapça'dan gelir; Arapça'daki "lahm"(et) ve macun(hamur) kelimelerinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Kıymalı harcına baharat olarak en çok kırmızı biber ve isot yakışır. Ama siz isterseniz dilediğiniz diğer baharatları da kullanarak aromasını değiştirebilirsiniz. Lahmacunlar genelde soğanla yapılırken Antep lahmacunununda sarımsak kullanılır. Bu değişik pidenin soğanlı ve bol acılı olarak en güzel yapıldığı yerin ise Şanlıurfa olduğu söylenir. Damak tadınıza hangisi daha uygun bilemiyorum ama bugün sizlere evde yapılabilecek kolay lahmacun tarifi yazıyorum. Ev lahmacunu için hamurumuzu fırından hazır olarak alalım. Tezgahın üzerini unlayalım. Ekmek hamurlarını küçük bezelere ayırıp tabak büyüklüğünde ve lahmacun hamuru inceliğinde açalım. Teflon tavada biraz yağ ısıtıp hazırladığımız hamurları iki taraflı olarak pişirelim. Sivri biberleri temizleyip doğrayalım. Domatesleri soyup küçük küçük doğrayalım. Kalan yağı tavada kızdıralım. Soğanları kıyıp yağda pembeleştirelim. Sivri biberleri ve kıymayı ekleyelim. Suyunu salıp çekinceye kadar kavuralım. Domates, bir kaşık suyla eritilmiş salça, tuz ve karabiber ilave edelim. Koyulaşınca ateşten alalım. Hazırladığımız kıymalı harcı, lahmacun hamurlarının üzerine eşit olarak paylaştırıp yayalım. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 3-4 dakika pişirip sıcak olarak servis yapalım.

Çikolatalı yumuşak kek

1 su bardağı süt
4 çorba kaşığı toz şeker
4 çorba kaşığı Orkide margarin
6 çorba kaşığı un
8 yumurta
1 paket sade çikolata
2 çorba kaşığı pudra şekeri

Süt ve toz şekeri tencerede karıştırıp bir taşım kaynatın. 3 çorba kaşığı margarini başka bir tencerede eritin. Unu ilave edip; çırpma teli ile karıştırarak kavurun. Karıştırmaya devam ederken sıcak sütü azar azar ekleyin. Pürüzsüz bir karışım elde edinceye kadar karıştırarak pişirin ve ılınmaya bırakın. Yumurtaların sarılarını ve aklarını ayırıp ayrı kaselerde çırpın. Hazırladığınız karışıma sırasıyla çikolata rendesi, yumurta sarıları ve aklarını ekleyerek karıştırın. Kek kalıbını kalan margarinle yağlayıp, karışımı kalıba dökün. Üzerini kaşığın tersi ile düzeltin. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 15-20 dakika pişirin. Fırından çıkarıp üzerine pudra şekeri serpin. Dilerseniz pudra şekeri ile çırpılmış süt kreması eşliğinde servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.