ALİ EYCE/ ŞİRVAN BEKTAŞ (HABER MERKEZİ)
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Uyar, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Kurt ve Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mustafa Daş'a, kendisine psikolojik baskı ve şiddet (mobbing) uyguladıkları iddiasıyla 8 bin liralık manevi tazminat davası açtı. Doç. Dr. Hakkı Uyar, 10. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın dilekçesinde verebileceği bazı derslerin elinden alınıp dışardan birilerine verildiğini, hakkında soruşturmalar açıldığını, okulda kendisine yönelik psikolojik baskı ve şiddet uygulandığını iddia etti. Prof. Dr. Serdar Kurt ise iddiaları kabul etmedi.
ACI ÇEKTİM
Okulda psikolojik olarak kendisine yönelik baskı, şiddet ve yıldırma politikası güdüldüğünü, bu sistematik baskılar nedeniyle hem maddi ve hem de manevi olarak büyük bir çöküntü yaşadığını belirten Doç. Dr. Uyar, "Bana sormadan 'Türk Demokrasi Tarihi' adlı dersi, benden aldılar.
Bu yapılanlar 'mobbing'dir. Çektiğim acıların karşılığı olarak 8 bin TL'lik tazminat davası açtım" dedi. Prof. Dr. Serdar Kurt ise, "Sorun, dekan olmamdan kaynaklanıyor. Yapılan her şey yasa ve yönetmeliğe uygun olmak zorundadır. Her işlem rektörlüğün denetimindedir. Doç. Dr. Uyar'ın dersini elinden almam söz konusu değildir. Buna dekanlık değil, bölüm başkanı ve kurul karar verir. İzmir gibi bir yerde zorbalık yapmak mümkün değildir. Söz konusu dersle ilgili dışardan bir öğretim elamanının alınması da söz konusu değil. Bu ders, bir yüksek lisans dersidir ve bu derse kimin girip girmeyeceğine, Sosyal Bilimler Enstitüsü karar verir" dedi.
SORUŞTURMA AÇILDI
Doç. Dr. Uyar'ın aralarında olduğu bir grubun kendisinin dekan olmasını istemediğini söyleyen Prof. Dr. Kurt, "Hakkımda 4 ayrı dava açtılar. Birinde şikayetçi olan diğerinde tanık. Asıl mobbing bana uygulanıyor. Mahkeme yoluyla beni cezalandırmak istiyorlar. Doç. Dr. Uyar hakkında soruşturma açtığım için benimle uğraşıyor. Onun hakkında bir sürü şikayet var. Mesai arkadaşlarıyla iyi geçinemiyor. Psikolojisi bozuluyorsa bu benim mobbing yaptığım anlamına gelmez. Bu, onun kendi psikolojisinden kaynaklanıyor" diye konuştu.
Duygusal saldırı
Mobbing, şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermek demektir. Mobbing duygusal bir saldırıdır. Kişiyi iş yaşamından dışlamak amacıyla kasıtlı yapılır.