AK Parti'nin 2011 genel seçimleri öncesi ortaya koyduğu "35 İzmir 35 Proje" kapsamında gerçekleşen veya başlatılan projeler, otoriteler tarafından İzmir'in marka projeleri olarak gösteriliyor. Dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olan İzmir Milletvekili Binali Yıldırım öncülüğünde hayata geçirilen projelerden Konak Tüneli ve Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali İzmirlilerin yaşamına önemli katkı sağladı. 35 projenin Yıldırım'ın yeniden kabinede yer almasıyla ivme kazanması bekleniyor. Projelerle ilgili kamuoyunu bilgilendirmek üzere kurulan 35 Proje Hareketi Derneği Başkanı Selçuk Sert, Yeni Asır'a projelerin son durumu hakkında bilgi verdi. İç Hatlar Terminali ve Konak Tüneli'nin İzmirlilerin vazgeçilmezi olduğunu dile getiren Sert, Türkiye'nin en büyük kent içi geçiş projelerinden Konak Tüneli ile ilgili ise "Açılalı 7 ay olmasına rağmen şimdiye kadar yaklaşık 3.2 milyon araç tarafından kullanıldı. İzmir trafiğine adeta nefes oldu" dedi. Günlük 30 bin yolcu kapasitesine sahip Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali'nin açılışından bu yana 15 milyon yolcuya ev sahipliği yaparak İzmir'in turizmine, ticaretine katkı sağladığını dile getiren Sert, "Havalimanı 2003 yılında toplam 2.3 milyon yolcu taşırken yeni terminalin açılmasıyla bu sayı 4 kat artarak 12 milyona yaklaştı" dedi.
Sabuncubeli Tüneli
İzmir ve Manisa arasındaki mesafeyi kısaltacak Sabuncubeli Tüneli'nde çalışmaların devam ettiğini belirten Sert, tünelin 2017 yılında hizmete açılacağını söyledi. Sert, Avrupa'nın en önemli limanlarından biri olarak gösterilen Çandarlı Limanı'nın bir bölümünün de önümüzdeki yıl sonuna doğru açılacağını dile getirdi. Sert, "Çandarlı Limanı'na aynı anda 6 konteyner gemisi yanaşabilecek. Nihai kapasitesi 12 milton TEU olarak planlanan limanın bir kısmı 2016'nın sonunda açılacak. Limanın tamamının açılmasıyla birlikte İzmir dünyanın lojistik ve ticaret merkezi olacak" şeklinde konuştu.
Körfez geçişi bütçeye girecek
Sert, "İzmir'in Marmaray'ı olarak bilinen ve körfez geçişini içeren İZKARAY projesinin projelendirme aşaması tamamlandı. Bu yıl Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bütçesine alınması beklenen projenin temeli önümüzdeki 4 yılda atılacak. İZKARAY ile İnciraltı ve Bostanlı arası 8 dakikaya düşecek. Projenin bir kısmı denizin altından lastikli tüp geçit olarak planlanırken bir kısmının da köprülü geçiş olarak yapılması planlanıyor" diye konuştu. EMİRHAN ERGEN
Projelerin son durumu
İzmir-İstanbul Otoyolu: İki kent arasını 3.5 saate indirecek projenin inşaatı sürüyor. En önemli ayak olan İzmit Körfez Geçişi bölümünde sona yaklaşıldı.
Konak Tüneli: 7 ay önce hizmete açıldı. Sabuncubeli Tüneli: Manisa-İzmir arasını kısaltacak tünelde inşaat sürüyor.
İzmir-Ankara yüksek hızlı tren hattı: İzmir ile Ankara arasını 3 saate indirecek projenin Ankara Polatlı arasındaki çalışmaları bitti. Polatlı-Afyon arasındaki çalışmalar sürüyor.
Kemalpaşa Lojistik Merkezi: Kemalpaşa Organize Sanayi bölgesindeki kısmı biten projenin yapım çalışmaları sürüyor.
Balıkçı Barınağı: Güzelbahçe'de Yalı Balıkçı Barınağı geçtiğimiz haftalarda AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım tarafından hizmete açıldı.
İZKARAY: Projelendirmesi tamamlandı. 4 yıllık süreçte ilk kazma vurulacak.
İzmir-Ankara Otoyolu: Projenin ÇED Raporu tamamlandı. 2016'da ihale edilecek proje toplam 501 km uzunluğunda olacak.
İzmir-Antalya Otoyolu: Projelendirme çalışmaları bitti.
İzmir-İstanbul Yüksek hızlı tren hattı: İzmir'i Balıkesir, Bursa ve Kocaeli üzerinden İstanbul'a bağlayacak olan projede Aliağa- Bergama arasındaki İZBAN projesi bittiğinde İzmir İstanbul Yüksek Hızlı tren hattının İzmir ayağı başlamış olacak. Projenin Kalkınma Bakanlığı'nın 2016 bütçesine alınması bekleniyor.
Kuzey Otoyolu: Yaklaşık 150 milyon lira değerindeki projenin 11 km'lik kısmı bitti. Çalışmalar devam ediyor.
Kruvaziyer Limanı: Kruvaziyer Liman Projesi Özelleştirme İdaresi'nde projelendirmesi tamamlanmış durumda. Projenin ilk ihalesi iptal edilmişti.
Engelsiz Yaşam Kenti: AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'ın Ulaştırma Bakanı olduğu dönem görme engelli vatandaşlara hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla bir çok fonksiyonu bünyesinde barındıran bir cep telefonu tasarlanarak dağıtıldı.
Dijital Arşiv Kent: Proje kapsamında Kemalpaşa'da arşiv kent kuruldu. Bu arşiv özel firmalar ve kamu kurumları arşivlerini dijital ortamda muhafaza ediyor.
Egeray: Şu anda 85 kilometre olan İZBAN'da Selçuk'tan Bergama'ya kadar olan bölümün açılmasıyla 185 kilometreye ulaşılacak. Bu noktada İZBAN ulusal demiryolu ağının kent içi ulaşıma açılması gerçekleşecek. Cumaovası-Torbalı arasının yapımı tamamlandı. 30 km'lik Cumaovası Tepeköy hattının da kısa zamanda açılması bekleniyor. Tepeköy-Selçuk arasında bölümün 1 sene içinde açılması öngörülürken, Aliağa- Bergama arasındaki hattın ise proje çalışmaları bitti.
Tıpkent: Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Mehmet Muezzinoğlu tarafından Çiğli'de açılan hastane ve 2 bin 60 yataklı Bayraklı Entegre Sağlık Kampüsü projeleriyle İzmir tıpkent olma yolunda ilerliyor.
Stadyumlar: Temeli atılan Karşıyaka Stadı'nın 2 yıl içerisinde bitmesi planlanıyor. Göztepe Stadı'nda şahıs arazisinden kaynaklanan problemler nedeniyle henüz çalışmalar başlamadı. Alsancak Stadı'nda ise yenileme çalışmaları devam ediyor.
Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali: Günlük 30 bin yolcu kapasitesine sahip terminal açıldı.
Kuzey Ege Limanı: Çandarlı Limanı'nın yapımı sürüyor. Önümüzdeki yıl bir kısmının açılacağı belirtiliyor.
Yat Limanları: Yaklaşık 9 liman için proje çalışmaları sürüyor.
İzmir Çeşme-Deniz Otoyolu: Projelendirme devam ediyor.