ALİ EYCE (HABER MERKEZİ)
Dokuz Eylül Ünivresitesi Sağlık Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, Bilirkişi Prof. Dr. Erdem Özkara, 'Gizli Belge ve Bilgi Bulundurma' davasında paralel kumpasın ortaya çıkmasını sağlayan '57. saniye' görüntüleriyle ilgili açıklama yaptı. Özkara, Davanın 2 numaralı sanığı Narin Korkmaz'ın babasının evinde yapılan aramada çekilen ve bir polisin arama başlamadan elinde bir dosyayla üst kata çıkıp 3 dakika sonra döndüğünü gösteren görüntüleri detaylı olarak incelediğini belirtti. Özkara, "Bu görüntülerin ardından orada elde edilen bütün delillerde şüphe var. Polis üzerinde bir şeyle aramaya giremez, arama yerinde kendine göre delil toplayamaz. Bu deliller artık hukuken geçersizdir" dedi. Özkara şöyle konuştu:
ARANAN KİŞİ ORADA OLMALI:
Böyle bir arama yaptığınızda, aranan kişinin her aşamada aramanın yapıldığı yerde bulunması gerekir. Neden, çünkü orada delil üretilebilir, bir şey bırakılabilir veya bir şey yok edilebilir. Görüntülerde bir polis memuru yukarı çıkıyor, 3 dakika görünmüyor, sonra hiçbir şey yokmuş gibi geri geliyor. O 3 dakika uzun bir süre. Her şey yapılmış olabilir. Bir şey olmadığını söylemek akıldışı bir varsayımdır. Elinde bir takım şeylerle oraya girmesi başlı başına bir şüphedir. Üzerinde torbayla, klasörle girmek orada elde edilen delile şüphe düşürür ve geçersiz kılar.
NİYE SADECE İKİ CD:
Görüntülerde, aramada bulunan materyallerden sadece iki CD aldığını gördüğümde, aklıma gelen soru şu oldu, 'O CD'lerde ne olduğunu biliyor musun ki, bakmadan gidip onları alıyorsun?' Orada eğer delil topluyor ve bu delilin de kayıtlı bir şeylerin içinde olduğunu düşünüyorsan, o zaman oradaki kayıtlı her şeyi alman gerekmez mi? Üstelik oradan ne aldıysan, bir kopyasını da arama yaptığın yerdeki insana vermeniz gerekir. Çünkü, sonradan o alınanlara bir şey eklendi, çıkarıldı iddiası ortaya atılabilir. Dolayısıyla bu yapıldığında böylesi bir şüphe ortadan kaldırılmış olur. Şimdi bilirkişiler, burada inceleme yapar, aramanın usule uygun şekilde yapılıp yapılmadığına dair görüş verir ama son karar mahkemenindir.
ÜST KATTA 3 DAKİKA NE YAPTIN:
Görüntülere göre aramada işleyişte hata var. Biz de bilirkişi olarak bunlara dikkat ediyoruz. Orada arama güvenliği tehdit edilmiştir. Şüphe oluşmuş mu? Evet. Çünkü herkesin kafasındaki soru şu, 'O polis oraya neden çıktı? Orada 3 dakika ne yapmaya kaldı?' Büyük bir hata ve sonuçta kumpası ortaya çıkaran hata bu.
Bu hata yüzünden artık o dosya içinde ne delil varsa, yasaya aykırı delil olduğu için yasak delildir, içeriğine güvenmek olmaz. Ülkemizde hata kültürü yok. Hata kabul etmeyi bırakın, daha iyisini yapmak için hatayı bulmak ve bu hatanın bir daha olmaması için çalışmak gerekir. Bizde ise, hatayı ortaya çıkarmamak için çaba gösteriliyor. Kurumlar kendi görevlerini uluslararası kurallara uygun yapmazsa böylesi hatalar ortaya çıkar. Önemli olan hata yapmak değil, hatayı kabul edip, bir daha nasıl hata yapılmaması gerektiğini düşünmektir. Bizim ülkemizde sadece havacılık ve tıp sektöründe hata düşüncesi ve hata giderme ciddiyeti vardır. Bunun dışındaki sektörlerde hata kabul edilmediği gibi örtbas edildiğinden, sürekli yeni hatalar ortaya çıkıyor.