Sigara kullanımının yol açtığı en tehlikeli akciğer hastalığı olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) bir diğer tetikleyicisinin yemek için yakılan odun ya da kömür ateşi olduğu belirtildi. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi hekimlerinden Uzman Doktor Atike Demir, "Odun ya da kömür ateşiyle çalışan fırınlarda yemek pişirmek, yeterli havalandırma yapılmadığı takdirde KOAH'a neden olur" diye konuştu. KOAH'ın en büyük etkeninin sigara kullanımı olduğunu söyleyen Atike Demir, "Ancak bunun yanında özellikle kadınlarda biyomas hastalığı dediğimiz hastalık da KOAH'a neden olur. Biyomas biyolojik yakıtların yarattığı sağlık sorunlarıdır. Bu sorun en çok köylerde doğal fırınlardaki ateşle yemek pişiren ve gün boyu yakılan tezeklerin ya da katı atıkların dumanına maruz kalan kadınlarda ortaya çıkar" diye konuştu.
Kentteki gizli tehlike
Uzm. Dr. Demir, kent merkezindeki egzoz gazları ve fabrika dumanlarının da çevre kirliliği yaratarak insanları potansiyel birer KOAH hastası haline getirdiğini söyledi. Demir, "Ancak bunlar sigaraya göre hastalık oluşumunda daha az etkili. Birincil önlem her zaman sigarayı bırakmak olmalı" dedi. TANSU EDİP GÖKBUDAK
Sinsi hastalık
KOAH'ın çok tehlikeli bir hastalık olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Demir, "KOAH ilk başlarda kişide balgam ve öksürük olarak kendini belli eder. Kişi sigara da içiyorsa bu durumu sigaraya bağlar. Daha sonra nefes alamamaya başladığında hastanelere başvurur. Ne yazık ki hastalar ileri evrede geldikleri için vücudun aldığı hasar ortadan kaldırılamıyor. Türkiye'de 3 milyon KOAH'lı olduğu tahmin edilmesine karşın, birçok insan yaşadığı şikayetleri sigaraya bağlıyor ve KOAH olduğunu düşünmüyor" dedi.