Prof Dr. Işık Tarakçıoğlu'nun ürettiği 40 ve 100 wattlık güneş pilinden oluşan sistem, üflediği kuru hava sayesinde yazlıklarda nem sorununu çözecek
MURAT ŞAHİN (HABER MERKEZİ)
Türkiye'ye 40 yıl boyunca tekstil mühendisi yetiştirdikten sonra emekli olan ve tekstil esaslı hava ısıtıcı güneş kolektörü üretimine başlayarak sanayiciliğe adım atan Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, şimdi de yazlıkların nem sorununu çözdü.
Solarpol markası ile güneş pili üretimine başlayan Teks-Tar Güneş Enerjileri Limited Şirketi Sahibi Tarakçıoğlu, güneş enerjisi ile kış boyunca yazlıkların içine kuru hava üfleyen yeni bir cihaz üretti. Cihaz, nem ve rutubet nedeniyle yapıların yıpranmasını önlerken, yazlık sahiplerini her yıl boya badana yapma masrafından da kurtaracak. Güneş kolektörü, 40 ve 100 wattlık güneş pilinden oluşan sistem sayesinde hem yazlıklarda nem sorununun çözüldüğünü hem de evlerin aydınlatmasının yapılabildiğini ifade eden Tarakçıoğlu, bu cihazın aynı zamanda meyve ve sebze kurutması ile tarım sektöründe de kullanıldığını söyledi.
BOYADAN KURTARIYOR
Çiğli'deki tesislerinde kurduğu Ar-Ge merkezinde sürekli yeni ürünler üzerinde çalıştığını ve son ürettiği cihaz ile de özellikle Çeşme'deki yazlıkçıların en büyük sorunu olan nem sorununu çözdüğünü anlatan Tarakçıoğlu, "Yaz bitiminde kapatılan yazlıkların içinde kalan sıcak hava, kış boyunca nem oluşturarak evlerin badana ve boyalarını olumsuz etkiliyor. Güneş kollektörü ve güneş pilinden oluşan yeni ürün ile kış boyunca evlere kuru hava üfleniyor. Bu sayede evlerde nem sorunu ve rutubet oluşmuyor. Yazlıkçılar da her yıl badana ve boya yapmaktan kurtuluyor. Bin TL fiyatla satılan ürün, kendisini bu şekilde 1 yılda amorti ediyor. Ayrıca sisteme eklenecek bir kurutma cihazı ile meyve ve sebzlerini kurutan ev halkı, organik ve sağlıklı ürünlerle beslenebiliyor" dedi.
EV AYDINLATMASI
40 ve 100 watt gücündeki güneş pilinin elektrik enerjisi de ürettiğini, bu sayede evlerde LED lambalarla aydınlatmanın da sağlanabileceğini ifade eden Tarakçıoğlu, bu sayede elektrik maliyetlerinin de aşağıya düşürüleceğini söyledi. Cihazın tarım sektöründe de meyve sebze kurutmasında çok başarılı olduğunu, yerlerde 1 ayda kurutulan sebze ve meyvelerin bu cihazlar sayesinde 1-2 haftada kurutularak zamandan tasarruf sağlandığını dile getiren Tarakçıoğlu, yine tarım işletmelerinin üretim maliyetlerinin de düşeceğini vurguladı.