Her şeyin mükemmel gittiğini düşündüğümüz zamanlarda bile istediğimiz sonuçları elde edemeyebiliriz. İş arayanlar için de durum aynıdır. Ardı ardına başarılı geçtiğini düşündüğünüz görüşmeler yaparsınız ama sonunda ne arayan ne de soran olur. Peki ama neden?
Bunun yanıtı farkında olmadan yaptığımız hatalar olabilir. Nedir bunlar...
1. İş görüşmesine yeteri kadar hazırlanmamışsınızdır: İş ilanını iyi analiz eder, firma hakkında detaylı bir araştırma yaparsanız görüşmedeki konu başlıkları da üç aşağı beş yukarı ortaya çıkmış olur. Pozisyon nasıl tanımlanmış, aranan özellikler neler, belirlenmiş hedefler var mı? Bütün bu özelliklere sahip bir insan nasıl davranışlar gösteriyor olmalı? Şirketin hedeflerine ulaşabilecek birisi neleri başarabilmeli?
AYRINTIDA GİZLİ
Mesela birden fazla insanla beraber çalışmanızın gerekeceği bir pozisyon için görüşmeye gidecekseniz doğal olarak iletişim becerileriniz, sorun çözme yeteneğiniz ve takım çalışmasına uygunluğunuz test edilecektir. "Evet, işte ben tam da bu özelliklere sahibim" demeniz karşınızdakini ikna etmeye yetmeyecek sizin geçmişte bu özelliklerinizi kullanarak başardığınız işlerin olup olmadığı varsa detaylı bir şekilde anlatmanız istenecektir.
2. Şeytan ayrıntıda gizlidir: Bir işe alım uzmanı aynı özelliklere sahip iki aday arasından birini seçmek zorunda kalırsa neye göre karar verir? Burada benim görüşüm İK'cının hangi aday daha fazla coşku ve ilgi gösteriyorsa ondan yana oy kullandığıdır. İngilizce'de 'enthusiasm' denilen benim tam Türkçe'ye çeviremediğim bir kavram vardır. Tam da buraya uyuyor. Son iş görüşmesinde o işi ve o işyerinde çalışmayı ne kadar arzuladığınızı sözlü ve sözsüz olarak yeteri kadar gösterebildiniz mi? Enerjinizi karşı tarafa geçirebildiniz mi yoksa 'cool' mu takıldınız?
Ben bir şirkette işe alım uzmanı olsam motive veya ikna edilmeye ihtiyaç duyabilecek bir aday yerine enerji dolu adeta bir kurma bebek gibi avuçlarınızdan yere bırakır bırakmaz hemen yürümeye başlayacak adayı tercih ederdim.
3. 'Ben yaparım tavrı': Sesi titreyen, heyecanını kontrol edemeyen, çekingen duran, her halinden özgüven eksikliği akan adayların işi çok zordur. Özgüven eksikliği olan insanlar hata yapmaktan korkacakları için sorumluluk almaktan kaçınır. Sürekli birilerinin onu motive etmesi ve desteklemesi gerekir. Bu işveren açısından kabus gibidir.
İşyerleri psikolojik rehabilitasyon merkezleri değildir. Eğer psikolojik ve kişilik özelliklerinizle ilgili sizi engelleyen noktalar varsa bunu evvelce uzman yardımı alarak aşmanız gerekir.
Özgüven eksikliği sorun olduğu gibi aşırı özgüven de başka bir sorundur. Yüksek egolar da işyerinde huzur ve barış ortamını tehdit eder. Bunun orta kararını bulup "Ben bu işi yaparım" tavrı geliştirmektir.
İyilikle kalın...