• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Sağlıklı mutfak için günlük alışveriş FİLİZ İÇKE ÖNAL

Sağlıklı mutfak için günlük alışveriş

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11 Temmuz 2011, 16:53
Yiyecekleri sık aralıklarla, tüketeceğimiz kadar satın almak hem bunları taze tüketip en yüksek faydayı sağlamamıza, hem de gıda zehirlenmelerinden korunmamıza yardımcı oluyor

Vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılamak için besin seçiminde çeşitliliği sağlamak ve dengeli öğünler oluşturmak çok önemli ama tazelik, hijyen ve saklama koşullarına da en az seçtiğimiz besinler kadar önem vermemiz gerekiyor. Özellikle meyve ve sebzelerin, mevsiminde taze olarak tüketilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Esra Aran, "Bedenimizin ihtiyaç duyduğu potasyum, C vitamini, kalsiyum, demir gibi maddeleri sebzelerden ve meyvelerden sağlarız. Sebze ve meyveler taze tüketilmesi gereken besinlerdir. Dondurulmuş sebzeler ile taze sebzeler arasında besin değerleri açısından farklılıklar vardır. Sebzeler kesilerek veya bir bütün olarak dondurulduklarında besin değerlerinde azalma olur. Sebzelerin çok pişirilmesi durumunda da içeriğindeki besinsel değerlerde önemli ölçüde kayıplar oluşur. Besin değeri açısından en yüksek kayıp ise konserve besinlerde görülür" diyor.
Buna göre sebze ve meyveler
* Kesilerek veya bütün olarak dondurulduklarında
* Çok haşlanıp pişirildiğinde
* Konserve olarak tüketildiğinde
besin değerinden kaybediyor.
Çiğ sebzeler ile dondurulmuş sebze kıyaslaması yapıldığında lif değerleri yüzde 25, vitamin değerleri yüzde 10 oranında kayboluyor.
Peki besinleri doğru saklama koşulları neler ve bu koşulları yerine getirmezsek ne gibi riskler söz konusu oluyor? Diyetisyen Esra Aran, "Salmonella veya listerya gibi bakterilerin besinlerde normalden fazla olmaları ağır besin zehirlenmelerine yol açabilir. Birkaç basit hijyen ve saklama kurallarına uyarak bu tehlikeyi ortadan kaldırabilirsiniz" diyor.

Yiyecekleri saklarken:
* Meyve ve pişmemiş sebzeleri ayrı bölmelere yerleştirin. Biri bozulmaya başladığında diğerlerinin de bozulmasını engellemiş olursunuz.
* Sıcak yemekleri buzdolabına koymadan önce mutlaka soğutun.
* Pişmiş yemeklerinizi kapalı saklama kaplarında saklayın. Yiyeceğiniz kadarını ayırarak ayrı kapta ısıtın.
* Çözdüğünüz besini tekrar dondurmayın.
* Pişmiş sossuz etleri mutlaka buzlukta saklayın.
* Balık ve et ürünlerini saklayabilmek, tatlarını ve tazeliklerini koruyabilmek için alüminyum folyo kullanın.
* Yağlı ve sosis, salam, peynir gibi hafif yaş besinleri yağlı kağıtlara sararak saklayın.
* Artan yemeklerin kurumalarını ve kokularının kaybolmalarını önlemek için üzerini streç film ile örtün.
* Besinleri daha uzun süre saklamak için buzdolabı kaplarını kullanın.
Buzdolabında saklama süreleri:
* Besinlerin üzerinde bulunan kullanma tarihlerine dikkat edin. Kullanma tarihleri arasında tüketimine özen gösterin. Donrulmuş ürünleri son kullanma tarihinden sonra pişirmeyin.
* SAKLAMAYIN: Ev yapımı mayonez, soslar, sirkeli salata, enginar, erimiş dondurma.
* 24 SAAT (1 GÜN): Kıyma, sakatat, et ve tavuk suyu, soslu yemekler, yumurta akı, yumurtalı tatlılar.
2 GÜN: Doğranmamış veya pişmiş sebze, meyve, çorba, açık süt.
3 GÜN: Çiğ et, pişmiş balık, açık pastörize süt.
4 GÜN: Taze balık, tavuk, meyve, kapalı pastörize süt, ezme.
6 GÜN: salam -jambon.
1 HAFTA: Buzdolabı poşetlerine konulmuş sebze ve meyveler, şarküteri ürünleri, tuzlanmış yiyecekler
25-30 GÜN: Pastörize tereyağı.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.