• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
KUTLU DAYIOĞLU

Sahipsiz hayvanların sesi oldular

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28 Kasım 2009, 15:25
"Bir kap su bir kap mama", "Sessiz kalma suça ortak olma", "1000 ağaç bir mama" gibi bir çok sosyal sorumluluk projesine imza atan Yaşam Hakkı Savunucularına katılım her geçen gün artıyor. Son olarak gönüllü arasına iki dev seslendirme sanatçısı ve oyuncu girdi. Uğur Taşdemir ve Berna Başer, sessiz canlıların da sesi oluyorlar. Uğur Taşdemir "YHS ile yollarımız kesiştiği anda onların hayvan koruma mücadelesindeki en doğru ekip olduğuna inandım. Ve birlikte yola çıktık. Günümüzde derneklere antipati duyulurken böylesine bir derneğin olması biz birşeyler yapmak isteyen sanatçılar için büyük şans" dedi.
Berna Başer de, "YHS hayvanlar yararına çok farklı projeler geliştirerek onlara gerçekten fayda sağlayan bir ekip olarak dikkatimi çekti. Bu ekibin bir parçası olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum" diye konuştu. İki sanatçı yakında çok ses getirecek yepyeni bir YHS projesiyle gündeme gelecekler.

Bitkilere dikkat
Evlerdeki yaşamda köpek ve kediler doğadaki hemcinsleri gibi bir çok şeyi kemirme, ısırma eğilimindedir. Aynı içgüdüsel davranışlar ile evde bulunan bir çok eşyayı kemirdiği gibi arada saksı bitkilerinin yapraklarını da kemirip yiyebilirler. Bu tür bir problemin olmasını engellemek için, köpeğimizde veya kedimizde gördüğümüz en ufak bir bitki kemirme eğiliminde ilk önlem olarak mümkünse o saksıyı başka bir odaya almalıyız. Eğer petimiz bitkilere olan ilgisini azaltmadıysa, toprakları da kazıp hatta yemeye kalkıyorsa o zaman veteriner hekiminize danışıp köpek ve kedi için kaçırıcı etkili kokusu olan bazı ilaçları saksı vb üzerine sprey veya jel olarak koyabiliriz.

Düzenli bir yaşama geçiş
Köpek yavrusuna evinize ilk geldiği günden itibaren düzenli bir hayat sunarsanız, ilerde olabilecek bir çok davranış probleminin olmasını engellemiş olursunuz. Bunun için yapmanız gereken evde yaşayan herkesin günlük düzenine uyarlanmış bir düzeni köpek yavrusunun düzeniyle birleştirmektir. Örnek bir düzen sunarsak: Evdeki ebeveyn ve çocukların herkesin evden sabah erke çıktığı, akşam üstü işten ve okuldan eve dönüldüğü bir aileyi ele alırsak; Sabah kalkar kalkmaz yemeğini vermeden önce köpek yavrusu ile konuşup, oynama ve bakım faaliyetlerini yerine getirmelisiniz. Sabahları bu faaliyetin çok uzun olmasına gerek yok. 10-15 dk süren oyun vb döneminden sonra yavrunun mamasını verip onu yalnız bırakmalısınız. Yemek verme döneminden sonra asla yavru sizi çağırsa bile onunla ilgilenmeyin. Bir arkadaşınız geldiğinde ya da evin çocuğu her oynamak istediğinde yavruyu yerinden almayın. Akşam saatinde yine önce oyun dönemi ve sonra yemek ve yine yalnız kalma dönemi gelmelidir. Gece yatmadan önce biraz daha uzun oynamalı ve yemek verip o andan itibaren kesinlikle oyun oynamamalısınız.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.