• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
KUTLU DAYIOĞLU

İnsanlık budur

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26 Aralık 2009, 16:06
Karşıyaka Mavişehir'de Migros mağazasının girişine bakan tarafta bahçe içinde gördüğüm harika kedi beslenme ve barınma düzenine bayıldım. Sokak kedileri için bu kadar yararlı ve işe yarar bir düzeni kurabilen hangi hayvan severlerse onları kutlamak istiyorum.
Çok basit ayrıntıların düşünüldüğü bu sistemde fazla sayıda kedinin yemek yerken birbiri ile kavga etmemesi için aralarına koyulan paravanlardan, üzerinde yemek yenmesi için yerden çok az yüksek platformlar ve üşüyen kedilerin sığınabileceği havalandırması ve camdan küçük penceresi olan yuvaya kadar her şey düşünülmüş. Ayrıca tüm bu anlattıklarım çok temiz ve sağlam malzemelerden yapılmış.
Ben şu ana kadar sadece söylediğim yerde gördüm. Acaba başka yerlere de benzer düzenekler yapılabildi mi merak ediyorum.

Akvaryum balığı satın alırken...
Petshoplardan yeni bir akvaryum balığı aldığınızda görevli balığınızı uygun taşıma torbasına koyar. Bu torbalara koyulan suyun balığın alındığı akvaryumdan olmasına dikkat etmelisiniz.
Balığınızı alıp akvaryumunuza ulaştırana kadar yazın fazla sıcaktan, kışın ise fazla soğuktan torbanın içindeki ısı hızla değişir. O yüzden yeni aldığınız balığı veya balıkları akvaryumunuza salmadan içinde bulunduğu torba ile kendi akvaryumunuz içine koyup torba ve akvaryum suyu ısılarının aynı olması için en az 15- 20 dk beklemelisiniz. Daha sonra ise torbanın içindeki suyu akvaryumunuza boşaltmadan sadece balıkları akvaryuma salmalısınız.
Böylece hem balıklarınız ısı değişikliği şoku nedeniyle hastalanmaz veya ölmez hem de getirdiğiniz taşıma suyu ile akvaryumunuza başka akvaryumlardan hastalık sokmazsınız.

Eyvah mobilyalarım mahvoldu!
Kediler yürürken, koşarken yani yere basarken tırnaklarını patilerinin içinde gizlenmiş halde tutarlar. Böylece doğal yaşamlarındaki avlarını yakalamak için tırnakları sivri birer silah olarak kalabilir. Doğada kediler hem tırnaklarını törpülemek hem de patilerindeki fenomen dediğimiz bazı salgılarla bölgelerini işaretlemek amacıyla tırnaklarını ağaçlara sürterek törpülerler.
Ev yaşamında ise avlanma için tırnaklarına ihtiyaç duymamasına rağmen doğal içgüdülerini devam ettirip ağaca benzeyen tüm eşyalarınızda tırnaklarını bilemeye çalışırlar. Evdeki eşyalara bu şekilde zarar vermemesi için kedi sahibinin aynı anda da yapabileceği iki seçeneği vardır. Birincisi kedinizin uykulu zamanlarında veteriner hekiminizin size gösterdiği yöntemle tırnaklarını düzenli olarak kesmek, ikincisi ise evdeki özellikle yemek yediği ve tuvaletini yaptığı bölgelere uygun tırmalama platformları koymaktır.

Hamster'lerde aile kavgası

Hamsterlar çiftler halinde yaşamayı severler. Geceleri hareketlenir ve eksersiz tekerleği dahil kafes içindeki her türlü koşuşturmasına başlarlar.Gündüz ise bulabildikleri her türlü malzeme ile doldurdukları yuvalarında kucak kucağa uyurlar.
Birbiriyle çok fazla sorun yaşamayan hamster çiftinde yavruların doğumu ile birlikte şiddetli bir aile kavgasına şahit olursunuz. Eğer babayı vaktinde kafesten almazsanız çoğu zaman doğuran anne yavrularını kıskanarak erkeği öldürür. O yüzden ne yazık ki kafes yaşamında bu hayvancıkları ya tek beslemelisiniz ya da gebe bir dişinin yanında erkeğini doğuma kadar tutmamalısınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.