• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
KUTLU DAYIOĞLU

Köpekleri iten kokular

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16 Ocak 2010, 15:48
Köpeklerin koku algılama duyumları bizden çok farklıdır. Burunları içindeki kokuyu algılayan ve tanıyan sinir uçları insandan çok daha fazla ve ayırıcı özellikler taşır. Bizim hiç duymadığımız çok uzaklardaki kokuları bile duyarlar. Ya da fenomen dediğimiz özellikle çiftleşmede etkili bazı kokuları çok rahatlıkla algılar ve düşünmeden değerlendirirler.
Parfüm vb kokular hazırlanırken insanlara hoş gelen esans vb karışımlar kullanılır. Bu karışımlar köpekler için son derece itici ve rahatsız edici olabildiği gibi aynı zamanda koku almadaki ustalıklarını da baskılayabilir. Bu da köpekleri çok rahatsız eder. O yüzden köpeğinizdeki hoşunuza gitmeyen kokuları gidermek için kendi parfümlerinizden kullanmamalısınız. Sadece köpekler için özel üretilmiş doğal koku giderici, parfüm vb güvenilir ürünler kullanılabilir.

Akvaryumdaki tehlike
Akvaryum balıklarında özellikle yüzgeçler ve kuyrukta beyaz toplu iğne başı büyüklüğünde çok az kabarık benekler gördüğünüzde bunu ciddiye almalısınız. Gördüğünüz her bir beyaz beneğin içinde yüzlerce parazit sporu vardır. Bazı balık türleri çok daha fazla duyarlıdır ve kısa sürede ölebilir. Bu hastalıkta parazit balığın üzerinde gördüğünüz beyaz benekler ve akvaryum tabanında ve bitkiler üzerinde geçirdiği olmak üzere iki dönemde yaşar.
Tedavi için petshoplarda satılan Contra- icthyo vb ilaçlarla 3 gün arka arkaya filtre sistemini kapatıp sadece hava taşını çalıştırarak havalandırma yapmalısınız. Ayrıca suyun ısısını da 28- 30 dereceye dereceye çıkarmak hastalıktan çabuk kurtulmakta yararlıdır.

Kedilerde çiftleşme Ocak'ta başlar
Kedilerin çiftleşme aktiviteleri ocak aylarında başlar. Sokaklarda olan dişi kedilerin büyük bir çoğunluğu şubat ayının başlarında hamile kalmış ve karınlarında bebeklerini büyütmeye başlamıştır. Bu dönemde artık kızgınlık dediğimiz çiftleşme isteğine neden olan östrojen, gebelikle birlikte etkisini yitirerek yerini progesterona yani gebelik hormonuna bıraktığı için dişilerde tüm çiftleşme faaliyeti durur.
Erkek kediler ise ocak ayında salgılanmaya başlayan erkeklik hormonları testesteronun etkisi ile çiftleşme faaliyetine başlarlar. Fakat kana karışan aşırı hormonun etkisi ile dişilerin çiftleşme dönemi bitmesine rağmen bu sefer birbirleriyle kavga etmeye, dişi kedileri çiftleşmeye zorlamaya çalışırlar.
İşte bu dönem tam mart ayına denk gelir. Ve tam bu dönemlerde gece yarıları sokaklarda erkek kedilerin acı acı bağırdıklarını ve sabahlara kadar kavga ettiklerini duyarız.
Yani sanıldığı gibi mart ayı kedilerin çiftleşme dönemi değil, erkek kedilerin bu dönemin bittiğini bir türlü anlayamama ve kabullenmeme dönemidir.

Kuş kafesinde uyuz var!
Özellikle muhabbet kuşlarında daha sık rastlanan bir rahatsızlık olan ayaklarda, gaga çevresinde ve bazen de gözler çevresinde görülebilen beyaz- sarı kabuklanmalar, bir tür uyuz hastalığı olan "Cnemidecoptic" lezyonlardır. Bu uyuz hastalığı insanlara ve diğer evcil hayvanlara bulaşmayacağı için sahibinin korkmasına gerek yoktur. Kuşlar arasında da aşırı bulaşıcı değildir. Ama bir kuşta hastalık başladığı zaman zamanında önlem alınmazsa gagada deformasyonlar oluşur ve aşırı uzama, şekil bozuklukları sonucu kuş yem yiyemez hale gelir. Ayaklarda ise parmaklarda aşırı kabuklanmalar sonucu bazen parmakların kaybına kadar giden doku problemleri oluşur. Bu hastalığın özellikle erken dönemde başlanırsa tedavisi çok zor değildir. Normalde muhabbet kuşlarının ayakları, gagası ve gaga üstündeki burun bölgesi parlak renkli ve kabuksuz olur. Kuşunuzdaki bu tüysüz bölgelerde göreceğiniz en ufak bir şüpheli durumda lütfen veteriner hekime başvurunuz.

Haftanın isimleri
Köpek: Boyd- Chance- Jade- Kırçıl- Nelly
Kedi: Berto- Cherie- Sarım- Tıktık- Webster

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.