Gazeteci-yazar Okan Yüksel'in, Türkiye'ye, İzmir'e, grekoromen güreşte ilk dünya şampiyonluğunu getiren Muharrem Candaş'ın isminin Mavişehir'deki KSK Arena'ya verilmesine bir büyük destek de duayen spor yazarı Gürkan Ertaç'tan geldi. Ertaç, spordaki üstün başarısının yanı sıra, yaşam öyküsünün örnek alınacak tablolarla dolu olmasının ve de iş alemindeki öncülüğüyle efsane güreşçi Muharrem Candaş'ın isminin böyle bir salonda ölümsüzleştirilmesinin en doğal hakkı olduğuna değinerek, "Candaş, sıfırdan zirveye çıkan yaşantısıyla herkese bir yol gösterici, azmedenin neleri başardığının bulunmaz bir timsaliydi" dedi.
***
Ertaç, Muharrem Candaş'ın hakiki bir Karşıyakalı, bir İzmirli olduğuna değinirken gençliğinde çektiği sıkıntılardan söz ederek şunları anlattı: "Candaş gençliğinde hayli sıkıntılı günler geçirmiş. Ev kiralayacak maddi gücü olmadığı için Karşıyaka Spor Salonu'nda sabahladığını öğrendim. Buna rağmen spor ve öğrenim hayatını mükemmel yürüterek, hem sporda dünya şampiyonluklarına ulaştı hem de o devirde İzmir'de en yüksek okul olan YETO'yu (Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulu) bitirdi.
***
Candaş'ın, grekoromen güreşte uyguladığı salto, suples ve burguyla rakiplerini acı kuvvetiyle eze eze yendiğini, 1950 yılında Stockholm'de namağlup şampiyonluk kürsüsüne çıktığını ve İstiklal Marşımızı dinleterek boynuna altın madalyayı taktığını da anlatan Ertaç, bu sarışın devin dünya ve yurt çapında büyük ödüller kazandığına da değindi. 1948'de Lands Kamp nişanı alan Candaş'ın 1974'te de İspanyollar tarafından Campeonatos de Europa Madrid nişanına layık görüldüğünü ekledi. Ertaç, bir zamanların Spor Bakanı Fikret Ünlü'nün de Candaş'a Republic of Turkey Directorate of Youth and Sports verdiğini de hatırlattı.
hayattan
Tahtacılar Anıtkabir'de
Önümüzdeki pazartesi günü 89. kez kutlayacağımız 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda her yıl olduğu gibi yine ulusça Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'e koşacağız. Milyonlar Ankara'da Anıkabir'i ziyaret edecek. Ancak bu yıl Cumhuriyet Bayramı öncesi İzmir'den konukları vardı Anıtkabir'in... 'Tahtacı Kültür, Eğitim, Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği' üyeleri, eski Ardahan Milletvekili, CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ege-Koop Ankara Temsilcisi Faruk Demir'in öncülük ettiği organizasyonda, her zaman siyah ve füme giysileri ile devlet erkanı ya da yeşil üniformaları ile askerleri görmeye alıştığımız Anıtkabir'de renkli görüntüler oluşturdu. Çok sayıda Tahtacı kadının geleneksel kıyafetleri ile Ata'sına koştuğu ziyarette, dernek üyeleri Atatürk'ün mozolesi önünde saygı duruşunda bulunduktan sonra Anıtkabir'in merdivenlerinde hatıra fotoğrafı çektirdiler.
TAHTACILAR KİMDİR?
Tahtacılar için genel olarak Anadolu'nun en eski Oğuz Alevi boyu denilebilir. Ataları, Oğuz boylarından Ağaçeriler'dir. Timur, Türkistan ve Horasan'ı egemenliği altına alınca, yurtlarını terk etmek zorunda kalan Ağaçeriler'in bir bölümü İran'a, çoğunluğu da Anadolu'ya yerleşti. Moğolların Anadolu'yu işgal etmesi üzerine, buraya gelmiş olan Ağaçeriler bu kez Suriye ve Irak'a göç ettiler. Bunların bazısının, Timur'un ölümünden sonra 1405 yılında yeniden Anadolu'ya döndüğü ve sonradan Tahtacılar olarak anıldığı kabul edilir.
küpe
En güzel savaş, insanın kendi nefis ve ihtiraslarına karşı giriştiği savaştır.
Arap atasözü
fıkra
Acaba
Kahire'de dilini muayene ettiren yaşlıca kadına doktor:
"Hanım, sizin dedi."
Yaşlıca kadın cevap verdi:
"Gelinimle küsüm. Beş gündür kavga edemiyorum. Bundan mı dilim pas tuttu, dersiniz?.."
geçmişten
Eski Roma'da bir zina davasına bakılıyordu. Avukat Pantillus hakimden müsaade alarak, karşı tarafın avukatına sordu:
"Zina halinde yakalanan adama ne derler?"
"Ne diyecekler? Beceriksiz..."
laflama
* Sağır olmanın en güzel yönü; klakson sesinden, hoparlörden yükselen müzik sesinden ve kadın dırdırından azade olmak hani!
* Fidan gibi bir kızdı. Kütük gibi bir adamla evlendi!...
* İki gönül bir olunca, azılısından feminist olur kardeşim!...
* Hayatımı yazmayı bıraksam da, bir ahu bakışlı yare yazılsam hani!...
* Bir kulunu çok sevdim Allahım. Ama o kendini kul değil Tanrı sanıyor.
* Aslında o şarkı şöyle olmalydı. "Bu kız beni görmeli...Başıma çorap örmeli..."
İbrahim Ormancı'dan