20 yıldır o bölge konuşulur, bilirim. Hep güzelliklerden söz edilir, duyarım. Ama ortada bir gelişme yok.
Yeni kent planı içinde Alsancak-Bornova-Bayraklı hattı arasında kalan bölgeden söz ediyorum.
Eskilerin DGM yanı, önü, çevresi olarak bildikleri Halkapınar kavşağı çevresi. Ya da Bornova ve Bayraklı ilçe girişleri. Denizin kenarı. Ya da deniz manzaralı bölge.
***
Burası Konak Belediyesi sınırları içinde. Ve artık bir kültür-tarih-turizm ve ticaret merkezi. 300 hektara yakın alan. İzmir için bir canlılığın habercisi. Başkan Dr. Hakan Tartan'ı kutluyorum.
Yılan hikayesine dönen imar planlarını, elbette Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da katkısı ile geçirerek kentin önünü açtı. İlk yatırım İş Bankası'nın lokomotifi İş GYO'dan geldi. 150 milyon dolar. 300 sektöre hayat ve 3 bin kişilik istihdam.
Sırada başka devler var, İstanbul'da, Ankara'da yatırım yapan... Ama İzmir'e çekinceli yaklaşan... Artık hareket başladı... Ve bu bölgeye beklenen yatırım; 10 milyar dolara yakın. Kentler yeşili de gözeten, çağdaşlığı hedef alan projelerle geleceğe umutla bakıyor. Onun için vaatler, projeler havada uçuşurken, İzmir Konak'ın bakanlık ve devlet adamlığı deneyimli Başkanı Dr. Hakan Tartan, somut bir adım atıyor, iyi işler yapıyor. Kentin önünü açıyor.
***
Tartan'ın 'ekonomik yerel yönetim' söylemini şimdi daha iyi görüyorum. Üreten, sektörlere hayat veren, istihdam yaratan, sürükleyicilik ve sürdürülebilirlik özelliği taşıyan bir model. Gençlerin ve kentin beklediği de bu...
hayattan
Çömlekçiler dernekleşiyor
Bu işin önderlerinden Ertan Saruhan, "Seramik ana sanayi, çömlekçilik de bu sanayinin ilk oluşumu. Geleneksel el sanatları statüsünde yer alan çömlekçilik mesleğinin elemanları şimdi bir çatı altında buluştu" diyor ve ekliyor: "Bu oluşumu yönlendiren de Henry Ford'un şu sözleri oldu:
"* Bir araya gelmek başlangıçtır,
* Bir arada kalmak ilerlemedir.
* Beraber çalışmak başarıdır."
Ertan Saruhan, hedeflerinin Menemen'de çömlekçiliğin karşılaştığı her türlü sorunu çözmek olduğunu vurguluyor ve yeni yeni pazarlar bularak ekonomik hayata katkıda bulunmak, altyapı, ham madde, katma değeri yüksek noktalara gelmek istediklerini anlatıyor.
Ertan Saruhan ve arkadaşlarının hedeflediği oluşumlar şöyle:
* Çömlekçilik sektörünün genel amacına uygun ulusal Ar-Ge politikaları oluşturularak, Ar-Ge bilincini artıracak uygulamaların hayata geçirilmesi.
* Çömlekçilik sektörünün her kademesi için nitelikli, eğitimli, teknoloji ve kalite bilincini özümsemiş, insan gücü yetiştirilmesi.
* Güvene dayalı, paydaşların etkin katılımının sağlandığı, ortak hedeflere yönelebilecek işbirliği ortamının oluşturulması.
* Yerli ürünlere yönelik talep yaratılarak, dış ticaret dengesinin ülke lehine dönüştürülmesi.
* Çömlekçilik sektörünün modern altyapısı olan sanayi bölgesinde faaliyet göstermesi.
fıkra
Büyük sevinç
Necla kocasına sordu:
"Ben ölsem, sen ne yaparsın?"
"O an ben de ölürüm" dedi adam.
"Neden?" diye mutlu bir ifade ile sordu karısı. Adam cevapladı:
"Öyle büyük bir sevinci kalbimin kaldırabileceğini zannetmiyorum."
laflama
* Bugün doğan çocuğa isim; erkek: Mağdur, kız: Mağdure!
* Mısır'da sağır sultanı bırak. Dünyada bütün twitter kullancıları duydu. Sen duymadın!...
* Komşu kızıyla evcilik oynuyorduk. Kendimizi role kaptırdık. Evlendik yahu !
* Yaşamın değişmez bir kuralı. Her şeyin değişebileceğidir!
* Gelin olmuş gidiyorsuuuun. Damat Bey'e söyle de bahşiş atsın bari!
* Trenden bakan güzel bir kadın varsa, öküz de bakar trene, akrep de!
İbrahim Ormancı'dan