Şehit sayısının artmasıyla birlikte profesyonel ordu konusu yeniden gündeme gelmeye başladı. Vatani görevini yapmak için askere giden ve eline ilk kez silah alan gencecik çocukların dağlarda terörist peşinde koşması ve çatışması yerine, bu görevi profesyonel askerlerin yapması herkes tarafından dile getiriliyor.
Peki ordu bu konuda ne düşünüyor? Önce Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, geçtiğimiz Mart ayında gazetecilere yaptığı açıklamasını hatırlayalım:
"İki sene evvel 'Komando tugaylarını' profesyonel yapacağımızı söylemiştim. Toplam 6 tugay var zaten. Türk ordusunun tamamını profesyonel yaparsanız maaşınız kalmaz, yapamazsınız, mümkün değil. Şu an Şırnak Akçay'da tugayımız var. Çakırsöğüt'te Jandarma Komando Tugayımız var. Bir jandarma komando tugayımız yüzde 100 profesyonel. Ümit ediyorum ki Temmuz'da bu projeyi tamamlayacağız. Diğer 5'ini de tamamlayacağız."
MEHMETÇİK FAKTÖRÜ
Bir gazetecinin, "Tugayların profesyonelleşmesi terörle mücadelede nasıl bir etki yaratacak?'" sorusuna da şu yanıtı vermişti Orgeneral Başbuğ: "Mehmetçiğin motivasyonunu profesyonelde bulamazsınız. Bu gerçek. Bizim Mehmetçik başka. Mehmetçik geliyor motivasyonu muazzam. Söylememe gerek var mı? Ama bu mücadelede süreklilik de tecrübe de çok önemli. Dolayısıyla bu projeyi söz verdik bitiriyoruz."
Emekli olduktan sonra yazdığı kitaplarla ve televizyon programlarındaki çarpıcı açıklamalarıyla tanıdığımız emekli Albay Erdal Sarızeybek'in profesyonel ordu ile ilgili görüşleri ise şöyle: Genelkurmay 3 tugayı profesyonelleştirdi. Elbette terörle mücadeleyi özel birliklerin yapması lazım. Ama jandarma karakolları var, ayrıca sınır koruması jandarmada. Hepsini profesyonel yapamazsınız. Türkiye Ordusu gücünü Mehmetçik'ten alıyor. Mehmetçik milletin çocuğu. Bize en uygun yapı yarı profesyonel yapıdır. Mehmetçiği çekip alırsanız orduyu zayıflatmış olursunuz.
SÖZÜN BİTTİĞİ YER
Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen: "Altı komando tugayının profesyonelden oluşturulması, çok olumlu bir gelişme. Şimdilerde komando tugaylarında yetişen er ve erbaşlar, eğitime tabi tutuluyor, tam anlamıyla eğitildikten sonra, terörle mücadelede terörist gruplara darbe indirecekleri sırada askerlik süreleri bitiyor. Doğal olarak bu askerlerden gerektiği şekilde istifade edilmiyor. TSK, 6 komando birliğinin profesyonelleşmesi sonrası Ortadoğu ve Avrupa'da benzeri olmayan bir askeri güce sahip olacaktır. Bu profesyonel komando tugayları, TSK`ya çok önemli stratejik darbe yeteneği kazandıracaktır." derken emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu: "Türkiye'nin terörle mücadelesinde devamlılık sağlanmalı. Teröristlerin mücadele ve savaşma azmini kıracak şekilde mücadele edilmesi gerekmektedir. Terörle mücadeleyi bire bir ve göğüs göğse çarpışarak yapacak böylesi özel birliklerin oluşturulması son derece faydalı olacaktır." diyor.
Tabii esas önemli olan bütün bu askerlerin de üzerine basa basa söylediği gibi askeri çözümün tek başına yeterli olmadığı. Ve TÜİSAD Başkanı Ümit Boyner'in söylediği gibi, artık her şehit saldırısının ardından devlet yetkililerinin "kararlılıkla mücadele edeceğiz" söylemi yerine "ne gerekiyorsa" hemen yapmaları. Artık sözün bittiği yerdeyiz çünkü. Bir kadın, bir anne olan TÜSİAD Başkanı'nın açıklamalarını iyi okumak gerekiyor.