Vizyonda güzel filmler var. Biri de Zenne. Eşcinsel olduğu için ailesi tarafından öldürülen Ahmet Yıldız'a adanan film, eşcinsel olmayı anlatıyor. Onların kendileri ve aileleriyle yaşadıkları hesaplaşmayı.
Ben, filmi Antalya Film Festivali'nde izledim. Çok da beğendim. Etkileyici, sarsıcı bir film. Müthiş bir dans gösterisi ile başlıyor. Son derece estetik bir dans hem de. Kerem Can'ın daha önce dans etmeyi bilmediğini, kısa sürede bu performansı yakaladığını öğrenince daha çok beğendim dansı.
Eşcinsel hikayesini anlatıyor diye önyargıyla yaklaşmayın filme. Gerçekten dokunaklı. Erkek olarak doğmalarına rağmen kendilerini kadın olarak hisseden veya kadınlar yerine erkeklerden hoşlanan erkeklerin hikayesi.
Öyle çok marjinal bir yaşamları yok. Tam tersine çok bildik; bizim gibi ya da yanı başımızda yaşayan aileler gibi ailelere sahipler.
ANNELERİN TEPKİSİ
Filmde üç farklı aileyi gözlemleme ve karşılaştırma imkanı buluyoruz. Birinin ailesi son derece muhafazakar. Özellikle anne. Namazında niyazında ama hiç sevgi dolu değil. Yüreğinde öfke, kin, nefret ve hayal kırıklığı var. Aslında oğluna, kocasına olan bir öfke değil bu. Kendisine sunulan hayatı kabullenmesi ve kurallara uymasına rağmen uğradığı hayal kırıklığına karşı gelişen bir öfke bu. Bunun acısını da kocasından ve çocuklarından çıkarıyor. Onlara hayatı zindan ediyor. Oğlunun eşcinsel olduğundan şüphelenmesine rağmen "sessizlik yemini" ederek örtmeye kalkıştıkça her şeyin düzeleceğini sanıyor. Düzelmesini istiyor daha doğrusu. Düzelmezse oğlunu öldürmeyi düşünecek kadar saplantılı...
Diğer anne de kırgın, başına gelenlerden dolayı öfkeli, hayat onlara da hiç adil davranmamış ama kabullenmiş olanları. Sevgiyle çözmeye çalışıyor sorunları. Oğullarının her zaman yanında ve anaç bir tavuk gibi dıştan gelen müdahalelere karşı kanatları altına alıyor onları.
ÖDÜL ALDI
Bir de Avrupalı bir eşcinsel var. Onun sorunu kendisiyle. Kimseye verecek bir hesabı yok, başkalarının yargıları onu hiç etkilemiyor.
İşte bu üçlünün kesişen hikayelerini izliyoruz ekranda. Hiç aksamadan, hikayenin içine dalarak, gözlerimiz yaşla dolarak, onlarla üzülüp, onlarla ağlayarak...
Oyuncuların hepsi çok başarılı. Özellikle iki anneyi canlandıran Rüçhan Çalışkur ve Tilbe Saran'ı izlemek gerek. Zaten Tilbe Saran, Antalya'da bu rolüyle "En iyi yardımcı kadın oyuncu" ödülü aldı. Erkan Avcı da "En iyi yardımcı erkek oyuncu". Film ayrıca "en iyi film" ödülünü de kazandı.
SESSİZLİK YEMİNİ
Herkesin, özellikle tüm anne-babaların, özellikle oğlunun veya kızının eşcinsel olmasından dolayı ne yapacağını bilemeyen anne-babaların izlemesi gereken bir film. "Sessizlik yemini" nasıl bozulur, ne yapılır? Yarın da bu köşede bir eşcinsel annesinin duygularına yer vereceğim.