Birleşmiş Milletler'in kurumlar ve KOBİ'ler için hazırladığı "Kadını Güçlendirme İlkeleri Sözleşmesi" olduğunu biliyor muydunuz? Ve bu sözleşmeyi bugüne kadar üç büyük kurumun imzaladığını? Bunlar, Sabancı Holding, Boyner Holding ve A&Y Mağazacılık.
Geçtiğimiz günlerde, bunlara bir de KOBİ eklendi. TÜSİAD Kadın Erkek Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı Nur Ger'in kurduğu SUTEKS, B.M. Kadını Güçlendirme İlkeleri Sözleşmesi'ni imzalayan Türkiye'deki ilk KOBİ oldu.
Bu sözleşmeyi KOBİ sınıflandırmasında imzalayan ilk kuruluş olan SUTEKS'in kurucusu sanayici Nur Ger, Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nü bitirdi. Uluslararası İlişkiler ve Ekonomi yüksek lisansı yaptı. İlk şahsi şirketini 20 yaşında kurdu ve fiğ ihracatı yaptı. 1986 yılında SUTEKS'i kurmadan önce hazır giyim imalatı ve ihracatı yapan dört ortaklı bir şirketin sahiplerinden biriydi.
AKTİF BİR KADIN
SUTEKS, 1997'den itibaren Makro Trading'den aldığı yönetim danışmanlığını sürekli hale getirdi ve Nur Ger, bu kuruluşun yönetici ortağı Metin Peköz'le birlikte, bütün değerlerin ortak üretildiği ve hakkaniyetle paylaşıldığı bir kuruma dönüştürmek için kolları sıvadı. SUTEKS'te uygulanan hiyerarşisiz bu çok özel yönetim biçimi, 1999 yılından beri çalışanlarına kar dağıtımında bulunarak sektöründe bir ilk oluşturdu.
Nur Ger, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği'nin 1992-94 yılları arasında ilk kadın başkanı oldu. AB ile Kota Müzakereleri'ne sektör adına katıldı ve Gümrük Birliği'ne geçiş sürecinde etkin rol oynadı. TESEV, KADER, KAGİDER ve Haklı Kadın Platformu kurucularından olan Ger, halen TÜSİAD Kadın-Erkek Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı. Aldığı pek çok ödülün arasında Dünya Gazetesi 2000 yılı Sektörün En Başarılı Kadını Ödülü, Milli Prodüktivite Merkezi'nin 2004 Yılın İş Kadını Ödülü ve Cumhuriyetin 75. Yılında 75 Kadın Ödülü'nü aldı. Nur Ger'in hayat hikayesi 2001 yılında Hollanda Televizyonu tarafından belgesel olarak yayınlandı.
İLKELER SÖZLEŞMESİ
Gelelim son ödüle. Nur Ger, "Eşitlikçi ve hiyerarşisiz bir çalışma ortamı yarattık. Önce insan dedik. Çalışanımıza annelik öncesi ve sonrası özel uygulamalar getirdik. SUTEKS'i bugünkü konumuna çalışanlarımızla birlikte taşıdık" diyor.
Birleşmiş Milletler Kadını Güçlendirme İlkeleri Sözleşmesi kriterleri ise şöyle:
- Cinsiyet eşitliği için üst düzey kurumsal liderlik oluşturulması
- İşyerinde tüm kadın ve erkeklere adil davranma
- İnsan hakları ve eşit muamelenin desteklenmesi
- Tüm kadın ve erkek çalışanların sağlık, güvenlik ve refahının garanti edilmesi
- Kadınlara profesyonel gelişim ve eğitim konularının teşvik edilmesi
- Kadınları güçlendiren işletme kalkınması, tedarik zinciri ve pazarlama yöntemlerinin hayata geçirilmesi
- Toplumsal inisiyatif ve savunma çerçevesinde eşitlik sağlanması
- Cinsiyet eşitliğini sağlamak için kaydedilen gelişmeleri ölçümleyerek kamuoyu ile paylaşılması.