DERLEYEN - BURCU ILGIN
Birinci cemrenin 20 Şubat'ta havaya, ikinci cemrenin 27 Şubat'ta suya, üçüncü Cemre'nin 6 Mart'ta (artık yıllarda 5 Mart) toprağa düştüğü varsayıldığına göre üçüncü cemrenin düşmesine de az bir zaman kaldı. Yani bahar geldi. Evlere, AVM'lere kapanmaktan kurtulduk. Artık doğayla buluşmanın zamanı geldi. Baharın en güzel yaşandığı yerleri sizin için derledik. Her hafta için bir plan yapabilirsiniz.
ÖDEMİŞ - BİRGİ
İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Birgi köyü 5 bin yıllık tarihe sahip.
Ulu ağaçların süslediği caddeleri, tarihi evleri ve kutsal kabul edilen topraklarıyla Birgi Köyü görülmeye değer. Birgi, eski zamanları yaşatan eşsiz bir tarih zenginliğine sahip. 1996 yılında sit alanı ilan edilen bölge 2012'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklenmiş.
İmamı Birgivi Türbesi, Çakırağa Konağı, Ege'nin en eski camilerinden olan Aydınoğlu Mehmet Bey Camii, Dervişağa Camii ve Sandıkoğlu Konakları ziyaret edilecek başlıca yerler. Ödemiş'te ipek dokumacılığı meşhur, ipek şallardan hediyelik alabilirsiniz.
Osmanlı döneminden kalma Demirli Mağaza'dan alışveriş yapabilirsiniz.
Meydan Kahvesi'ne oturmak ve meşhur tereyağlı töngür pidesini yemek çok keyifli.
Birgi çevresinde gezilecek en ilginç köylerden biri terkedilmiş Lübbey Köyü.
URLA
Çeşmealtı, Özbek, Kuşçular, Demircili, Gülbahçe, İçmeler ve Kalabak Urla'ya bağlı beldeler arasında. Her biri Urla'nın birbirinden özel yerleri ve keşfedilmeyi bekliyor. Türkiye'de en çok enginar Urla'da üretiliyor. En iyi enginarların yer aldığı ve çeşitli eğlenceler ile renklenen Uluslararası Enginar Festivali" her yıl Nisan ayında gerçekleşiyor. Urla'da her yıl düzenlenerek geleneksel hale getirilen "Mart Dokuzu Ot Festivali" bu ay yapılıyor. Antik Klazomenai kenti Urla'da yaşayan tarihin en büyük kanıtlarından biri. Her pazar günü kurulan Çeşmealtı iskele pazarından tazecik otlar, meyve ve sebzeler alabilirsiniz. İskele'de her sabah açık artırmada dilediğiniz canlı balığı balık mezatından alabilirsiniz. Urla Sanat Sokağı olarak anılan sokak üzerinde konsept kafeler, antikacılar, seramik atölyeleri ve el yapımı ürünler yer alıyor.
YENİ FOÇA- KOZBEYLİ
Ege köyleri arasında yıldızı parlayan Kozbeyli, yerli turistler kadar yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Kemal Anadol'un "Büyük Ayrılık" romanının geçtiği köy olan Kozbeyli doğası, otantik yapısı ve tarihi yapıları ve de meşhur dibek kahvesi ile kendine hayran bırakır. Köy meydanında, inşa edildiğinden bu yana, yaklaşık 180 yıldır kahvehane olarak kullanılan yerin son işletmecisi Şakir Yalovan'ın dibek kahvesinden bir yudumlayanlar, tadını bir daha unutamıyor. Burasının özgün tarih dokusu, uzun yıllar boyunca Türk ve Rumlar'ın birarada yaşamasını sağlamıştır. Yeni Foça'ya yolu düşenler köyün herkes tarafından beğenilen sızma zeytinyağından birkaç şişe almalı.
ESKİ FOÇA
Eski Foça İzmirlilerin dört mevsim yalnız bırakmadığı bir sahil kasabası. Yaz kış hafta sonları cıvıl cıvıl olan Foça özellikle güneşli günleri kaçırmak istemeyenler tarafından istila edilir.
Denize sıfır balık restoranları, müzikli eğlence mekanları ve kedilerin eşlik ettiği keyifli sofralar ile bahar aylarının en sevilen yerleri arasında en baştadır. Taş evleri, Arnavut kaldırımlı sokakları ve sarmaşıklarla bezeli kafeleri Foça'yı baharı yaşamanın en keyifli noktaları arasına sokuyor.
TİRE
Tire deyince akla iğne oyalı örtüler, keçeler, tarih kokan sokakları, hanları, camileri, türbeleri, ünlü salı pazarları, ot kavurmaları, karadutlu lor tatlısı ve meşhur köftesi gelir. Daha yakından tanımak için gezip görmek gerek. Derekahve'ye gidip doğa harikası bir ortamda bir bardak çay için. Kaplan Köyü hem gün batımını hem doğayı hissetmenin en iyi adresi.
Tire'nin en ünlüleri olan Ulu Cami, Yeni Cami ve Yalınayak Camisini görmelisiniz. Hamamları ile de meşhur olan ilçenin merkezinde Hekim Hamamı, Eski yeni Hamam, Tahtakale Hamamı ve Yalınayak Hamamı bulunuyor. Tire'nin el sanatları çarşısından keçe, iğne oyalı örtü, nalın ve urgan alabilirsiniz.
Tire'nin meşhur peynirinden, ekmeğinden, yoğurdundan ve sucuğundan almanız önerilir. Kuşadası'ndan turistlerin bile geldiği Salı Pazarı'na çeşit çeşit yeşilliğin en tazesini almak için uğramalısınız. Tarihi sokakları dolaşıp eski evlerin fotoğrafını çekebilirsiniz.
BAYINDIR
Küçük Menderes nehri yanında kurulu olan Bayındır doğa güzelliği ile gelenleri büyülemeye hazır bir ilçe. Bayındır çiçek ve sebze seraları ile kaplıdır. Ayrıca bölgede meyve ağaçları, zeytin ağaçları ve ormanlar bulunmaktadır.
İzmir'in sebze ve meyve ihtiyacını karşılayan Bayındır çiçekli ve yeşil tabiatı ile etkileyici bir ilçe. Doğal güzelliği yanında çok sayıda tarihi yapılara da sahiptir. İzmir Bayındır Termal Turizm Merkezi'nde birçok kaplıca var. Ergenli Köyü Kaplıcaları, Dereköy Kaplıcası, Fatma Hanım Kaplıcası bölgedeki termal alanlar. Termal sularda dinlenirken Hadrian Tapınağı'nı, Ödemiş Müzesi'ni, Klaros Antik Kenti'ni ve Belevi Mozolesi'ni ziyaret edebilirsiniz. Mayıs ayının ilk haftasında gerçekleştirilen çiçek festivali görülmeye ve yaşamaya değer.
KEMALPAŞA
Kemalpaşa denilince akıllara kiraz ve nazar boncuğu gelir. Kemalpaşa yöresine, tarih boyunca, Nif yani "Gelin" ismi verilmiştir ve buradaki "Kız Kulesi" veya "Kız Sarayı" nı mutlaka gezmelisiniz.
Yiğitler ve Kurudere'deki piknik alanları bahar aylarında doğayla buluşmanın en güzel adresleri. Kazak Vadisi'nde ata binebilir, kımız tadabilirsiniz.
SALİHLİ
"Karun kadar zengin" deyiminde adı geçen Karun yani Croesos Lidya devletinin son Kralı olarak burada yaşamıştır. Dünyada ilk parayı icat eden bilge ulus Lidyalıların başkentidir. İlçenin 8 km batısında İzmir-Ankara yolu üzerinde bulunan Sardes Antik kentinde Lidya, Helen, Roma ve Bizans dönemlerinden kalma tarihi kalıntıları mutlaka görmelisiniz. Ve bunun için en uygun mevsim daha önce de söylediğimiz gibi bahar ayları. Ayrıca Kurşunlu Kaplıcaları ve Sart Çamur Kaplıcaları bahar aylarında binbir çeşit çiçek ve meyve ile doğa severleri kucaklıyor. Ayrıca Bozdağ yolundaki Kırkoluk ve Allahdiyen yaylası ilkbaharın tüm neşesini yaşamak için iyi bir adres.
Salihli'de mutlaka meşhur odun köftesi yemelisiniz.
KAYNAKLAR
Köye girişte sizleri asırlık çınar ağaçları karşılar.
Bu çınar ağaçları altında saatlerce oturup ailenizle, arkadaşınızla oturup keyifli saatler geçirebilirsiniz. Köy içerisinde köylüler tezgahlarda organik sebzeler, yiyecekler ve daha birçok ürün satmaktadır.
Gözleme, keşkek, sarma ve daha bir çok yemek satışı gene köy içerisinde tezgahlarda satılmaktadır.
Dağlara çıkan toprak yolları takip ederek dağ gezisi yapabilirsiniz. Birçok insanı bu özellikleri ile kendine çeken Kaynaklar, aynı zamanda dağcıları ve doğa dostlarını da ağırlamaktadır. Kaya tırmanışı, doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için Kaynaklar Köyü oldukça ideal bir noktadır. Her yıl genellikle Nisan'ın sonu, Mayıs'ın başında, Kaynaklar Kaya Tırmanış Şenlikleri yapılmaktadır.
Özellikle derelerin coşkun aktığı günlerde köy ayrı bir güzel görünür.
DİDİM
Didim, Aydın sınırları içerisinde bulunan, doğuda Muğla, Güllük Körfezi ve Akbük Koyu, batıda ve güneyde Ege Denizi, kuzeyde Bafa Gölü ve Menderes Nehri ile sınırlanmış bir yarımada. Didim'i bahar aylarında çekici kılan en önemli özellik gezilecek çok önemli tarihi kentlere ve mekanlara ev sahipliği yapması.
Çünkü antik kentleri gezmek için en ideal mevsim ilkbahar.
Didim'de, Apollon Tapınağı, Milet Antik Kenti, Priene Antik Kenti ve Akbük ile çevresindeki Bafa Gölü Milli Parkı ve Söke yer alıyor.