İzmir’de tarihi lezzet: Ateş Ocakbaşı
Bugün lezzet durağımız yarım asırlık toprakların özel tarihi lezzetlerini İzmir’e sunan Alsancak Can Yücel Sokak’taki Ateş Ocakbaşı
- Cumartesi
- Giriş Tarihi: 10 Kasım 2018
LEZZET DURAKLARI - SEZER ALTAN
Ateş Ocakbaşı, 1958 yılında, Adana Toroslar'daki Tekir yaylasında kendin pişir kendin ye konseptinde hizmete başladı. Genç girişimci Berk Pelenk yarım asırlık lezzetleri İzmir ile buluşturdu.
Ateş Ocakbaşı, Alsancak Can Yücel Sokak'ta hizmete girdi.
Berk Bey Galatasaray Üniversitesi'nde doktorasına devam ediyor. Asıl mesleği endüstri mühendisliği ve başarılı bir yazılımcı. Folkart Carrera Spor merkezinin kurucu ortaklarından.
Yazları Alaçatı'nın gözde mekanlarından Mostari'nin de sahibi. Ateş Ocakbaşı'nın bütün ekibini Adana'dan getirmiş.
Usta Numan Ateş ve İşletme Müdürü Süleyman Sanver'in yönetiminde bütün ekip İzmirlilere gerçek kebap lezzetini tattırıyorlar. Ateş Ocakbaşı kısa sürede İzmirlilerin lezzet adresi olmuş. Hafta sonları rezervasyonsuz yer bulmak mümkün değil.
YAYLADAN SOFRAYA
Bu işin ve başarının sırrını mekanın genç başarılı işletmecisi Berk Pelenk şöyle anlatıyor:
"İşimizi severek yapıyoruz.
Ustalarımız Adana'da bu işin en iyisi. Bizim işimiz et. Etin en iyi en lezzetli şekilde pişirilmesine dikkat ediyoruz. Kendi yemediğimiz ürünü restoranda bulundurmuyoruz. Müşteriye saygı önem değer başarıyı getirmektedir.
1958 yılından bu yana müşterilerine kaliteli bir hizmet sunmak için damak lezzetini ön planda tutan müessesemiz Çukurova'nın doğal yaylarında yetişen etlerini kullanarak, 40 yıla aşkın bir süre Adana kebabının yöresel ve kültürel geleneğini sürdürüyor" dedi.
KLASİK LEZZETTEN FARKLI
Ateş Ocakbaşı kebabının tadı insanı ulvi düşüncelere sürüklüyor.
Japonlar en özel ve klasik lezzetlerin dışında kalan bir lezzet için "Umami" diyorlar.
İşte bence umami bu olsa gerek dedim. Kategoriye sokmak zor. Çok zengin ve çok boyutlu bir lezzet. Dekorasyonu insanı yormayan mistik bir tarzda dizayn edilmiş masalarda mesafeler rahatça dostlarınızla sohbet edebileceğiz bir ortam mevcut. Müzik sohbeti muhabbeti engellemeyecek düzeyde. Arka fonda sanat müzikleri sohbetinize eşlik ediyor. Özel gün ve gecelerde keman ve kanun eşliğinde canlı fasıl müzik yapılıyor.
KULLANILAN ET ÖNEMLİ
Ateş Adana kebabı, Adana'ya özgü 'zırh' adı verilen satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça etten yapılan bir kebap çeşidi. Adana kebabını diğer tatlardan ayıran en belirgin özellik kullanılan et.
Etin doğal ortamda yetiştirilmiş Balıkesir'in meşhur kıvırcık erkek kuzularından elde edilmiş olması en büyük özelliği.
Tamamlayıcı unsurları olarak yeşillik, sumaklı soğan salatası, Ateş acılı domates ezmesi ve salata ile servis yapılıyor.
Sunulan servis ile Ateş Adana kebabı damaklarınızda unutulmayan lezzette dönüşüyor.
Ateş Adana kebabında asla dana eti kullanılmıyor. Adana kebabının yanında kaburga, çöp şiş, pirzola, küşleme ve ciğer seçenekleri kesin olarak denenmeli.
Ateş Ocakbaşı ette ne kadar iddialı ise mezelerde de o oranda iddialı. Mezeler günlük yapılıyor. Ertesi güne kalan mezeler servis edilmiyor. Girit ezme, kabak borani, atom, peynir ve patlıcanla sıcak servis edilen Ateş spesiyal en önemli mezelerden.
Ara sıcaklarda, pastırmalı humus, içli köfte ve sıcak ot tabağını tatmanızı öneririm.
Tatlı olarak mekana özgü cennet hurması, bal, muz ve ceviz karışımından olan mekanın spesiyali olan tatlı muhteşem bir lezzet. Ayrıca ekmek kadayıfı, havuç dilim baklava ve fırın helva tadılmalı.
Son söz Berk Bey'den: "Franchise taleplerine cevap vermiyoruz. Önümüzdeki dönemde sağlam adımlarla bu lezzetleri tüm İzmirlilere tattırmayı düşünüyoruz. Öncelikle Bostanlı bölgesinden başlayarak şubeleşmeyi düşünüyoruz. İzmir'den sonra İstanbul ve yurt dışına açılmayı düşünüyoruz" dedi.