LEZZET DURAKLARI - SEZER ALTAN
Ayvalık'ın bir tılsımı var. Zeytinin ağacı kutsal, meyvesi kutsal...
Ayvalık'ın gözbebeği olan Cunda Adası, renkli kültürü, sarımsak taşı tarihi evleri, tarihi dokusunu oluşturan Taksiyarhis, Agios Yannis ve Panaya Kiliseleri, incecik kumlu mavi bayraklı cennet plajları, sahil boyu Ege'nin en leziz tatlarını sunan restoranları, doğal güzellikleri ve masmavi deniziyle cennetten bir köşe. Arnavut kaldırımlı sokakları, zarif taş evleri, ıtır kokusu, kiliseleri, denizi için ve en çok da Cunda'ya muhteşem mutfağı için gidilir.
33 YILLIK TECRÜBE
Ege sofra kültürünün en leziz çeşitlerini damak zevkinize uygun deniz ürünleri çeşitlerini tadabileceğiniz lezzet adreslerinden biri de Taş Kahve yanında bulunan Deniz Restoran. İlginç mezeleri ve başka yerde rastlanmayan özel lezzetleri ve farklı balık pişirimleri büyük ilgi görüyor.
Tüm bu lezzetlerin başarının arkasında bütün hayatını, gecesini, gündüzünü bu sektöre adayan işini sevgi ile yapan bir isim Süleyman Serpen var... Cunda Deniz Restoran'ın sahibi işletmecisi kısacası her şeyi... Temiz yürekli samimi dost canlısı tam bir Ege insanı... 33 yıldır bu sektörde, Cunda'da hizmet vermekte.
Bu sektörün her kademesinde mutfağında, salonunda her biriminde çalışmış. 1998 yılına gelindiğinde bütün bilgi birikimini kendi mekanına aktarmaya karar vermiş. 21 yıl önce Cunda Deniz Restoranı kurmuş. O gün bu gündür Cunda Deniz Restoran Cunda'nın en önemli lezzet adreslerinden ve simge mekanlarından birisi olmuş.
KALİTELİ VE LEZZETLİ
Açıldığı günden itibaren aynı yerde hizmet veren mekan 160-200 kişi kapasiteli. Yaz kış haftanın 7 günü açık Cunda Deniz Restoran. Uzun yıllardır aynı ustalarla çalışıyorlar. Bu nedenle Cunda Deniz Restoran'ın en önemli özelliklerinden birisi yediğiniz tat ve lezzeti bir daha geldiğinizde aynen bulabiliyorsunuz.
Bu da mekanda bir kalite ve standardın olduğunu gösteriyor. Cunda Deniz Restoran'ın değişmez parolası lezzet, kalite, hijyen ve tazelik.
Cunda Deniz Restoran'ın işletmecisi Süleyman Serpen'e bu işin sırrını sorduğumda "İşin mutfağından geliyorum. Bütün süreçlere hakimim, işin her aşamasında mutlaka bulunurum.
Bütün alımları, özellikle balıkları kendim alırım. Bu işi sevgiyle yapıyorum. Bu benim yaşam şeklim. Arkasından da kalite lezzet ve başarı geliyor" dedi.
YEMEDEN DÖNMEYİN
Ayvalık Cunda adasının restoranlarında başlangıçta getirilen kekikli ekmeğe bayılıyorum.
Kozak Yaylası'ndan getirilen taze kekik otu, Cunda'nın yeşil zeytini sofranın ilk gelenleri oluyor. Kızartılmış kekikli ekmekleri sızma zeytinyağına bandırınca ortaya tadına doyulmaz bir lezzet çıkıyor. Soğuk mezelerde portakallı kuru börülce salatası, kabak çiçeği dolması, ada patlıcan favorim.
Girit ezme peynirli; Cunda adasının ve Ayvalık'ın en özel peynir çeşitleri nane ve cevizin harmanlanmasından oluşuyor.
ÇİĞ SALATALAR
Gerdan otu salatası, Ayvalık'ın adalarında yetiştirilen sebzelerden taze olarak yapılıp, günlük tüketilen mezelerin başında, çiğ olarak hazırlanan Isırgan otu salatası, Enginar salatası rağbet görüyor.
Ara sıcaklarda fener balığından şevketi bostanlı kavurma, ahtapot beğendi, gemici böreği, karides, kalamar öne çıkan lezzetler.
Dil Balığı Sote: Dil balıkları ayıklanıp, kesiliyor, zeytinyağında kavruluyor. Sarımsak, beyaz şarap ile birlikte pişerken balıklar bu sosu emiyor, maydanoz ilavesiyle servis ediliyor.
Deniz Lokumu: Karides, ahtapot, pavurya içi kıyma makinesinde çekiliyor, bu karışıma baharat ilave ediliyor, galeta ununda lokum şeklinde biçimlendirilip kızartılıyor. (Lokumlar afrodizyak özellikli yiyecekler arasında gösteriliyor) Ana yemekte taze deniz ürünleri balık çeşitleri farklı ve özel pişirme teknikleri ile mevsimine göre yapılıyor.
Akkız Otlu Balık Kavurma: Otun özelliği tatlı bir ot oluşu, kırsal alanda toplanıyor. Beyaz etli balıklarlardan uygun olanı ile sote yapılıyor. Krema ilave edilirken içine kapari ve mantar konuyor.
Tatlı çeşitlerinde ise ayva, kabak tatlısı, Ayvalık'a özgü vişne reçelli taze lor ve Cunda rüyası tavsiyemdir.
Son söz; Bazen büyük iddialar ortaya koymadan da üretip insanlara hizmet edebilirsiniz.
Yıllarca bir işi yaptıktan sonra da bilgi birikim tecrübeleriniz kendi ortamınızda değerlendirebilirsiniz.
Süleyman Serpen de kendi birikimini emeğini çabasını deneyimlerini kültürünü Cunda Deniz Restoran ile yaşatmış. Bu Lezzet yolculuğunda Süleyman beye başarılar diliyorum.