İzmir’de tarihi lezzet Ateş Ocakbaşı
- Cumartesi
- Giriş Tarihi: 23 Şubat 2019
Bugünkü lezzet durağımız yarım asırlık toprakların özel tarihi lezzetini İzmir'e sunan Alsancak Can Yücel Sokak'ta hizmet veren Ateş Ocakbaşı. 1958 yılında, Toroslar'daki Tekir Yaylası'nda ilk olarak kendin pişir kendin ye konseptinde hizmete başlayan Ateş Ocakbaşı, genç girişimciler Berk Pelenk ve Kağan Şener önderliğinde bu özel tarihi lezzetleri İzmir'e getirerek İzmir halkıyla buluşturmuş bir mekan. Açıldığı ilk günden bu yana kebap severlerin adresi haline gelen Ateş Ocakbaşı; sunduğu lezzetler, sıcak ortamı ve güler yüzlü servisiyle fark yaratıyor. Mekanda özellikle hafta sonları rezervasyonsuz yer bulmak mümkün değil.
Ateş Ocakbaşı 60 yıllık tarihi geleneği olan ve Çukurova'nın doğal yaylalarında yetişen etlerini kullanarak, Adana kebabının yöresel ve kültürel geleneğini sürdürmüş. Şimdi bu tarihi lezzet ve gelenek İzmir'de yaşatılıyor. Tamamen doğal malzemelerin kullanıldığı Ateş Ocakbaşı özgün kebap pişirme teknikleri uyguluyor.
EKİP ADANA'DAN GELDİ
Ateş Ocakbaşı uzun hazırlık sürecinden sonra faaliyetine başlamış ve bütün ekibi Adana'dan getirmiş.
Usta Numan Ateş ve ekibi bir geleneğin tarihin İzmir'deki temsilcisi. Ateş Ocakbaşı kısa sürede İzmirlilerin lezzet adresi olmuş. Bu işin ve başarının sırrını mekanın genç başarılı işletmecisi Berk Pelenk'e sorduğumda "İşimizi severek yapıyoruz. Mutfak ekibimizin tamamı Adana'dan geldi ve bu işin en iyileri.
Bizim işimiz et. Etin en iyisini tedarik edip en lezzetli şekilde pişirilmesine dikkat ediyoruz. İzmir'deki meyhane kültürünü de es geçmedik. İnsanların alışılagelmiş kültürlerinden vazgeçmesini istemedik. Ocakbaşı kültürünü İzmir'de yaşatmak istedik. Kendi yemediğimiz ürünü restoranımızda kesinlikle bulundurmuyoruz.
Müşteriye duyduğumuz saygı ve verdiğimiz değer, başarıyı beraberinde getiriyor" dedi.
KLASİK LEZZETTEN FARKLI
Ateş Ocakbaşı kebabının tadı insanı ulvi düşüncelere sürüklüyor. Japonlar en özel ve klasik lezzetlerin dışında kalan bir lezzet için "Umami" diyorlar.
İşte bence umami bu olsa gerek dedim. Kategoriye sokmak zor. Çok zengin ve çok boyutlu bir lezzet.
Dekorasyonu insanı yormayan mistik bir tarzda dizayn edilmiş. Mekanda masalardaki mesafeler rahat, dostlarınızla sohbet edebileceğiz bir ortam var. Sohbeti, muhabbeti engellemeyecek şekilde arka fonda sanat müzikleri çalıyor. Özel gün ve gecelerde keman ve kanun eşliğinde canlı fasıl müzik yapılıyor. Ateş Ocakbaşı'nda özel gün ve gecelerde, davet, organizasyon ve şirket yemekleri düzenlemek için de teknik ve fiziki imkanlar mevcut.
KULLANILAN ET ÖNEMLİ
Ateş Adana Kebabı süper, mutlaka tadın derim.
Adana'ya özgü 'zırh' adı verilen satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça etten yapılan bir kebap çeşidi. Adana kebabını diğer tatlardan ayıran en belirgin özellik kullanılan et. Eti doğal ortamda yetiştirilmiş Balıkesir'in meşhur kıvırcık erkek kuzulardan elde edilmiş olması en büyük özelliği.
Yeşillik, sumaklı soğan salatası, ateş acılı domates ezmesi, ve salata ile servis yapılıyor. Yapılan servis ile Ateş Adana Kebabı damaklarınızda unutulmayan lezzette dönüşüyor. Ateş Adana Kebabı asla dana eti ile yapılmaz. Adana kebabının yanında kaburga, çöp şiş, pirzola, küşleme ve ciğer seçenekleri kesin olarak denenmeli.
YURTDIŞINA AÇILACAKLAR
Ateş Ocakbaşı ette ne kadar iddialı ise mezelerinde de o oranda iddialı. Mezeler günlük yapılıp ertesi güne kalan mezeler servis edilmiyor. Girit ezme, kabak borani, atom, peynir ve patlıcanla sıcak servis edilen Ateş Spesiyal en önemli mezelerden.
Ara sıcaklarda, pastırmalı humus, içli köfte ve sıcak ot tabağını tatmanızı öneririm. Tatlı olarak mekana özgü Cennet Hurması, bal, muz ve ceviz karışımından olan mekanın spesiyal tatlısı muhteşem. Ekmek kadayıfı, havuç dilim baklava ve fırın helva da var.
Son söz Berk Bey'den "Franchise taleplerine cevap vermiyoruz. Önümüzdeki dönemde bu lezzetleri tüm İzmirlilere tattırmayı istiyoruz. Öncelikle Bostanlı bölgesinden başlayarak şubeleşmeyi ve sonra da İstanbul ve yurtdışına açılmayı düşünüyoruz" dedi.
SEZER ALTAN