HÖŞMERİM, BALIKESİR
Ayvalık, Altınoluk, Cunda, Avşa gibi özellikle yerli, yüz binlerce turisti kendine çekiyor Balıkesir. Bu kadar rağbet edilmesinin sebeplerinden biri, doğal ve tarihi güzelliklerin yanında tuzsuz peynirle yapılan höşmerim tatlısı olsa gerek. Rivayete göre bu tatlıyı yapan kadın, kocası yedikten sonra "Hoş mu erim?" diye sormuş ve kocası memnuniyetle "Hoş" diye yanıtlamış. Size göre de hoşsa haydi Balıkesir'e...
LOKMA, iZMİR
Tarihi Osmanlı'ya dayanan lokma tatlısı, İzmir'de çok meşhur. İzmir sokaklarının her köşesinde mis gibi kokan ve çıtır çıtır tadıyla adeta kendine hayran bırakan İzmir lokması bulmak mümkün. Şehrin hemen hemen her noktasında lokma yapılıyor. Hatta hayır niyetine dağıtılıyor.
KEREBİÇ TATLISI, MERSİN
Görünüşte içli köfteyi andıran Mersin yöresine özgü kerebiç tatlısı irmik ve diğer malzemelerle yoğurulup içi fıstık, cevizle doldurularak yapılan bir tatlıdır. Tatlıya asıl tadını veren üzerindeki beyaz köpüktür. Tarçınla servis edilir. Mersine özgün olsa da zamanla Hatay, Kilis, Antep gibi yakın çevrelere de yayılmıştır.
PEYNİR HELVASI, ÇANAKKALE
Çanakkale deyince akla ilk gelen lezzetlerden biridir 'peynir helvası.' Yerken fark edilmese de gerçekten peynirden yapılıyor bu tatlı. Ezine ilçesinin, kendine özgü ve ilçenin ismiyle ünlenmiş Ezine peyniri kullanılıyor yapılışında. Damak zevkinize göre ister fırınlanmış ister fırınlanmamış sade olarak tüketilebiliyor.
KADAYIF DOLMASI, ERZURUM
Osmanlı döneminden bu yana sofralardan eksik olmayan kadayıf dolması, bugün yılın her döneminde "Dadaşlar"ın tükettiği tatlıya dönüştü. Ramazan aylarında zengin fakir fark etmeden herkesin evinde yapılan, gerek telefonla gerek internet üzerinden Türkiye'nin farklı illerinden sipariş veren vatandaşlar da iftar sofralarını bu eşsiz tatlıyla süslüyor.
HAMSİKÖY SÜTLACI, TRABZON
Hamsiköy, Maçka'nın en yüksek rakımlı köyü. Günlük taze süt 4 saat boyunca kaynayıp fırınlanınca ortaya çıkan lezzet ise Hamsiköy sütlacı oluyor. Toprak çömlek içinde sunulan tatlı, dövülmüş fındıkla damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor.
BAKLAVA GAZİANTEP
Antep mutfağı o kadar zengin ki, lezzetleri saymakla bitmiyor. Küşleme, kebap, ciğer, beyran ve katmer hemen akla gelenler. Antep'e her gidişinde yeni yemekler keşfedenlerin sayısı oldukça fazla. Ama her defasında yenilen ve doyulmayan, herkesin gözdesi olan bir lezzet var, o da baklava.
KÜNEFE, HATAY
Hatay'ın kültürel çeşitliliğini söylemeye gerek bile yok. Kültürlerin kaynaşması ortaya çok lezzetli bir Hatay mutfağı çıkarmış. Biraz Hatay'ı gezdikten sonra, şerbetin kadayıf üzerindeki gezisini izlemek ve tadına bakmak Hatay'a gitmek için yeterli sebep.