İzmir'de, Kordon'da denizin kenarında eşsiz doyumsuz enfes lezzetler eşliğinde yasakların kalktığı bu günlerde gün batımını doyasıya yaşamak için bu hafta lezzet durağımız etin, balığın Ege ve Akdeniz mutfağının buluşma noktası Sakız Alsancak Restoran. Sakız Alsancak Restoran, Pasaport İskelesi'nin karşısında deniz ve tarihin buluştuğu en özel noktada, tarihi binadaki değişik ve sımsıcak atmosferi içinde, hem lezzetli hem keyifli dakikalar geçirebileceğiniz, dostlarınızı ağırlayabileceğiniz ayrıcalıklı bir mekan... Sıcacık bir ortam, özel tatlar, güler yüzlü deneyimli personel ve özel yemek müzikleri eşliğinde özel lezzetlerle keyifli öğlen ve akşamlar geçirebilirsiniz.
KÖRFEZ MANZARASI
Tarihi binasında, sizi Ege, Akdeniz ve Girit mutfağının örnekleri ve yarım asırlık Yayla Kasabı yılların tecrübesi kalitesi standardı ile etin en özel çeşitleriyle sizi lezzet yolculuğuna çıkarıyor. Muhteşem körfez manzarası eşliğinde lezzetli yerel tariflerin ve ödül kazanmış mutfağının tadına varacaksınız. Sakız Alsancak Restoran, İzmirlilerin ve yabancı misafirlerin tercih ettiği bir mekân. İki katlı tarihi mekânda üst kat tamamen özel gün ve toplantı iş, grup yemekleri için düzenlenmiş. Son dönemde yapılan restorasyon çalışmaları ile farklı bir kimliğe bürünerek modern ferah bir mimari yapı ile hizmet vermekte. Sakız Alsancak Restoran'ın lezzetleri önce size değişik görünecek ama tadınca bir o kadar tanıdık tatların bulunduğu menülerden oluştuğun anlayacaksınız. Harikulade menüler, en özel et çeşitleri balık, ızgara, muhteşem zeytinyağlılar ve çok daha fazlası ve her anınızda İzmir'in güzelliği... Etin ve balığın en özel halini, Ege, Akdeniz ve Girit mutfağının en özel lezzetlerini tadabilirsiniz. Bu lezzetlerin arkasında yılların bilgi birikim ve tecrübesi bulunmakta. 25 yıllık Ege Akdeniz Girit mutfağının ve balığın enfes lezzetleri ödüllü mutfağı ile harikalar yaratan Sakız Alsancak kültürü birikimi tecrübesi bulunmaktadır. Ulaşımı çok kolay, İzmir'in tam göbeğinde ama karmaşasından da bir o kadar uzağında harika bir konum şehrin merkezinde hizmet vermektedir. 1993 yılında, "Vejetaryen Restoran" olarak "sağlıklı beslenme" düşüncesi ile kurulmuş Sakız Alsancak Restoran. Daha sonra İzmir'de Ege bölgesine hitap edecek bir mutfağın olmadığını keşfeden mekan, yılların vermiş olduğu tecrübeyle, bu eksikliği gidermek, daha iyi hizmet vermek ve restoranı geliştirme düşüncesi ile "Sakız Alsancak Restoran" açılmış. Yöreye özgü yemeklerin yapıldığı, şehrin merkezinde muhteşem lezzetlerin sunulduğu farklı özel bir mekan ortaya çıkarmış. Sakız Restoran'ın işletmecisi Halil Özdemir aynı zamanda et konusunda tecrübeli uzman, çocukluğundan itibaren etin içinde yetişmiş eti bilen bu işi seven bir isim. İzmir'in meşhur kasabı Yayla Kasabı'nın sahibi etin en özel çeşitlerinden alımlar yapılmakta ve sunulmaktadır. 1968 yılından itibaren faaliyetine devam eden Yayla Kasabı bir tanesi Çeşme'de olmak üzere toplam 4 şube ile hizmet vermektedir. Çeşme'deki Yayla kasabı Çeşmelilere hizmet vermeye devam ediyor. Çeşme'de et konusunda yarım asırlık tecrübe kalite ve lezzet ile güvenle alabilirsiniz. Bu süreçte Çeşme'de çok yüksek kapasite ile hizmet vermekteler ve talebe yetişemiyorlar. Konum olarak İstanbul, Ankara ve İzmir müşterisinin buluştuğu noktadalar.
600 UNUTULMUŞ LEZZET
Bu sektörde nadir yaşanan Sakız Alsancak'ın mutfak ve salon ekibi yıllardır aynı ekipten oluşmaktadır. Yani kurumsallaşmış kurum kültürünü oluşturmuş bir mekan. Bu da standardizasyon sağlıyor, yediğiniz yemeklerin kalite ve lezzetini her zaman aynı lezzet ve kalitede hizmeti ve servisi de aynı alıyorsunuz. Sakız Alsancak Restoran'ın yıllardır şefliğini yürüten Bayram Sökmen ve aşçı İhsan Koç'la birlikte "Ege'de Lezzet Yolculuğu" adında yayınlanmış bir kitapları bulunmaktadır. Bu meşhur saklı kalmış yöresel özel lezzetlerin tariflerini kitapta bulabilirsiniz. Sakız Alsancak Restoran, 200 kişilik mekanda öğlenleri, özel sebze ağırlıklı hafif ve sağlıklı yemekler, her gün farklı 30 çeşit yemek çıkmakta. Bölgeye özgü zeytinyağlılar, bütün Ege, Girit ve Akdeniz otları, bölgenin kültürünü yansıtan, annemizden dedelerimizden öğrendiğimiz orijinal lezzetleri Sakız Restoran'da tadabilirsiniz. Zeytinyağlı helvacık otu, kavurması, yabani pırasa, istifne otu, buğdaylı yer elması, Arapsaçlı kuru fasulye gibi 600'e yakın bölge mutfağının unutulmuş lezzetlerini gün yüzüne çıkarmakta. İnternette ve sosyal medya platformlarında günlük yemek menüleri yayınlanmakta. Akşamları da başka yerde tadamayacağınız farklı balık menüleri hazırlamaktadır. Balığın her türlüsü farklı ot çeşitleri ile sunulmaktadır. Soğuk mezelerde Girit tuzlama, peynirli Rum ezmesi, Ege ot tabağı, Enginar ızgara ve rezeneyi tadabilirsiniz. Ara sıcaklarda kalamar kokoreç, karides mantı, sıcak ot tabağı, otlu lorlu karides, balık çöpşiş, feleğen soslu kalamar ızgara tatmanız gerekenler arasında. Şevketi bostanlı ve Enginarlı levrek muhteşem. Beğendili ahtapot, kuşkonmazlı dil balığı sarma ve balık kokoreç karides mantı enfes. Et çeşitlerinde bonfile, stekhause, t-bone, dana ve kuzu pirzola, antrikot çeşitlerini tadabilirsiniz.
REHBERE GİRDİ
Turist rehberleri arasında İzmir / Türkiye bölümünde İzmir'in en iyi restoranı olarak değerlendirilen Sakız Alsancak Restoran, Ege, Akdeniz ve Girit mutfağının kaliteli hizmet ve uluslararası tanıtım vizyonu ile faaliyet göstermektedir.
Son söz; Yemek kültürü, bir toplumun kendisini ve yaşama tarzını ifade şekillerinden biridir. . Yemek kültürü, sofraların etrafında birleşen insanları yakınlaştırmaktadır. Ortak bir dil konuşmalarını ve kültürlerin kaynaşmasını sağlıyor. Alsancak Sakız Restoranda, unutulmuş lezzetleri gün yüzüne çıkartarak, et, balık ve Ege ve Akdeniz farklı mutfak kültürlerini harmanlayarak (füzyon mutfak) modern mutfağı bize sunmaktadır.