Bugün lezzet durağımızda Çeşme Alaçatı'nın simge markası Anadolu mutfak kültürünü, Ege Mutfağı ile harmanlayan, Ege'nin ot kültürü ile Anadolu'nun et kültürünü birleştirirken esnaf lokantası çizgisini de kaybetmeyen Avrasya Lokantası var. Avrasya Lokantası, 5. Altın Marka Zirve Ödülleri'nde 'En İyi Yerel Mutfak' kategorisinde ödüle layık görüldü. Türkiye genelinde başta sanat, iş dünyası ve birçok kategoride ödüllerin dağıtıldığı gecede Avrasya Lokantası yapılan oylama sonucu kendine özgü yöresel yemekleri ve farklı lezzetleri ile Türkiye genelinde en iyi 'Yerel Mutfak' kategorisinde ilk sırada yer aldı. Bu onur gurur Çeşme'nin, 15 yıldır Alaçatı ve Çeşme ruhuna sahip çıkıyoruz diyen Avrasya Lokantası kurucusu Mustafa Dumanlıdağ, "Alaçatı'da sıfırdan yarattığımız Avrasya Lokantası bugün Türkiye'nin en iyi yerel mutfak ödülünün sahibi oldu. Bizler emin adımlarla zirveye doğru yürürken, Çeşme'nin adını da kendi kategorisinde zirveye yazdırdık" dedi.
3'TEN 40 ÇEŞİDE ÇIKTI
Son yılların en nezih ve popüler tatil beldesi Alaçatı'da, masmavi denizi, pencerelerinden begonviller sarkan Arnavut kaldırımlı evleriyle masalların şirin kasabasıdır Alaçatı. 1800'lere dayanan tarihî dokusuyla sadece İzmir'in değil, dünyanın da en güzel yerlerinden biri olarak adlandırılır. Avrasya Lokantası ve sahibi aşçısı Mustafa Dumanlıdağ da Alaçatı ile bütünleşmiş simgeleşmiş isim ve mekandır. 3 çeşit yemek yaparak başladığı restorandan bugün yüzün üzerinde yemek sunumuyla Alaçatı'nın gözde lezzet duraklarından birisi olmuş. İlk dükkânını sıfır sermayeyle Alaçatı'nın arka sokaklarında açtığını belirten, her geçen gün kendini geliştiren Mustafa ustaya bu ufak dükkan yetmemiş ve şimdi Alaçatı'nın girişindeki Avrasya Lokantası'nı açmış. Lokanta her gün en az 20 çeşit sıcak, 15 çeşit zeytinyağlı, pide lahmacun, ızgara ve tatlı çeşitleriyle Alaçatılılara ve konuklarına 365 gün hizmet veriyor. Ege Bölgesi'ne has zeytinyağlı lezzetler ile birlikte ocakbaşı pide ve et çeşitlerini de tadabileceğiniz restoranın yemeklerinin sergilendiği vitrin adeta görsel bir şöleni andırmaktadır.
YEPYENİ DENEYİMLER
Yetişme aşamasından mutfağına gelene kadar tüm ürünlerini dikkatle takip eden Mustafa Dumanlıdağ; Ege'nin en taze, en lezzetli mahsullerini seçiyor ve ortaya her gün yenilenen bir menü çıkarıyor. Bu menünün içinde özgün tatlara yer vermeye de özen gösteriyor. Alışılagelmiş tariflerin dışına çıkan Mustafa Dumanlıdağ, farklı lezzetleri bir araya getirerek müşterilerine yepyeni tarifleri deneyimleme fırsatı sunuyor. Bu da demek oluyor ki Avrasya Lokantası'nda benzerine rastlayamayacağınız yemeklerle karşılaşmak mümkün.
DOĞU-BATI SENTEZİ
Mustafa Dumanlıdağ....Bir rüyanın peşinde yola çıkan, Alaçatı sevdalısı olan Alaçatı'nın turizminin gelişmesi gurme turizm merkezi olması, zengin coğrafi konumunun avantajlarını kullanması, Alaçatı kent kimliğini tanıtmak için çalışan aşçılık sektörüne ömrünü veren marka bir isim Avrasya Lokantasının sahibi aşçısı her şeyi. Aslen Malatyalı olan Mustafa Dumanlıdağ, meslek hayatına küçük yaşlarda başlamış. Aşçı olan babasının yanında yetişen Dumanlıdağ babasından öğrendiği Türk Mutfağı kültürünü bugünkü kuşaklara yaşatmaya çalışmaktadır. Okulundan değil ama mutfağından yetişip 35 yıllık yemek tecrübesini Malatya'dan Alaçatı'ya taşıyan şef Mustafa Dumanlıdağ'ın 15 yıl önce hizmete açtığı Avrasya Lokantası Türk mutfağındaki doğu-batı sentezinin en güzel örneklerinden biri olarak deneyimli kadrosu ile 12 ay hizmet veriyor. Avrasya Lokantası şimdi de yenilenen yüzü yeni bir kurumsal kimlikle müşterilerinin karşısına çıkmaktadır. Bütün süreçlerin yeniden tasarlandığı mekanda özü koruyarak farklı özgün bir kimliğe büründü. Yeni konseptte ev yemeklerinin yanında ızgara et ve kebap çeşitleri ile ocakbaşı keyfini ve kültürünü yaşatıyor. Malatya'da öğrendiği Anadolu mutfak kültürünü, Ege Mutfağı ile harmanlayan Mustafa Usta'nın farklı lezzetler yaratmakta ve sunmakta üstüne yok. Günümüzde artık kaybolan lezzetleri ortaya çıkarmayı kendisine misyon edinen Mustafa Usta esnaf lokantası çizgisini de kaybetmiyor. Hazırladığı yemeklerinde daima Ege'nin ot kültürü ile Anadolu'nun et kültürünü birleştiren oğlak etli Şevketi Bostan, enginar beğendi, Kafkas kebabı, kuzu etli keşkek gibi doğu ile batının çok farklı lezzetlerine imza atan Avrasya Restoranda ceviz tatlısı, enginar tatlısı, dilim kabak ya da yaprak kabak şeklinde farklı konseptlere sahip tatlılar da bulmak mümkün. Restoran da yöresel yemeklerden ve Ege mutfağından asla vazgeçilmiyor.
Son söz: Yemek kültürümüze büyük katkı sunan bölgemize, Çeşme'ye Alaçatı'ya büyük onur, gurur yaşatan başta kurucusu aşçısı Mustafa Dumanlıdağ'ı ve Avrasya Lokantası ailesini kutluyorum başarılarının devamını diliyorum.
SEZER ALTAN