Antik kentler zengini İzmir, yeni keşiflerle insanlık tarihinin en baştan yazıldığı coğrafyası olmaya aday. İzmir'in hemen yanı başındaki Torbalı ilçesi zengin uygarlıklar tarihiyle size göz kırpıyor. Ana tanrıçanın yaklaşık 2 bin 500 yıllık "Metropolis Antik Kenti" geçmişten günümüze açılan gizemli bir kapı adeta... Köklü tarihiyle her dönem cazibe merkezi olmayı başaran Torbalı'yı sadece 'Metropolis' ile anarsak büyük bir haksızlık yapmış oluruz. Doğal güzellikleri, keşfedilmeyi bekleye mağaraları, şifalı suları ve kültürel dokusuyla hafta sonu mini gezi rotalarınızdan biri olabilir.
İHTİŞAMLI METROPOLİS
Günümüzde, 195 bini aşan nüfusu ve güçlü sanayi tesisleriyle tarihten gelen stratejik önemini koruyan Torbalı, bugün bulunduğu coğrafyada yer alıyorsa şüphesiz bu "Metropolis" antik keti sayesindedir. Bugünkü Torbalı, Küçük Menderes havzasında verimli topraklar üzerinde kurulmuştur. Ephessos (Selçuk), Smyrna (İzmir), Kolophon (Değirmendere), Nation (Ahmetbeyli) ve Nif (Kemalpaşa) antik kentleri arasında kalan bölgede M.Ö. 3 bin yıllarında ilk yerleşim gerçekleşmiştir. Gezinize, ana tanrıçanın gizemli kenti "Metropolis" ile başlamanızı öneririz.
STRATEJİK ÖNEME SAHİP
Yöredeki en erken yerleşim 'Metropolis' antik kentinde ortaya çıkmıştır. Torbalı'nın adını Metropolis'in diğer adı olan 'Triyanna' veya 'Tripolis'ten' aldığı sanılmaktadır. Metropolis "Ana Tanrıça'nın Kenti" anlamına gelir. Ünlü tarihçi 'Strabon' bu kentin antik çağda ünlü bir şarap merkezi olduğunu belirtmiştir. Metropolis'in önemi İzmir ve Efes arasındaki ana yol üzerindeki stratejik bir tepe ve eteklerinde kurulmuş olmasında yatmaktadır. Metropolis kent tepesi hala Yeniköy ve Özbey köyleri arasında üzeri zeytin ve çam ağaçlarıyla örtülü Kocadiz Dağı'nın eteklerinde bulunmaktadır.
İLK TREN SEFERLERİ TORBALI'DAN
Metropolis'i gezdikten hemen sonra Torbalı'nın diğer güzelliklerini keşfetmeye başlayabiliriz. Örneğin, Osmanlı döneminde İzmir-Aydın Demiryolunun ilk etabı olan İzmir-Torbalı hattı 1860'ta işletmeye açılarak, günümüz Türkiye'sindeki ilk tren seferlerinin İzmir-Torbalı arasında yapılmaya başlandığını biliyor musunuz?
II. ABDÜLHAMİD'İN GÖZDESİ
Torbalı'nın yıldızı Osmanlı döneminde Sultan II. Abdülhamid'in Tepeköy merkez olmak üzere yörede çiftlikler satın almasıyla parlamaya başlamıştır. Sultan Abdülhamid sahibi olduğu pek çok köye (Tepeköy, Özbey, Yeniköy, Ahmetli, Çaybaşı, Şehitler, Eğerci, Pamukyazı, Subaşı, Naime, Tulum, Bülbülderesi) bizzat kendi hazinesinden camiler, mektepler, havuzlar, çeşmeler ve su şebekeleri yaptırmıştır. Cumhuriyet döneminde ise Torbalı'daki ekonomik değişim genel hatlarıyla Türkiye ve dünya ekonomisine paralel olarak değişmiştir. Torbalı, İzmir ve Türkiye çapında önemli bir sanayi kentine dönüşmüştür.
GEZE GEZE BİTMİYOR
Hızla gelişip büyüyen Torbalı doğal ve kültürel güzelliklerini korumayı başarmıştır. Karakızlar köyünde bulunan "İncircik" yılın her mevsimi güzelliğiyle sizi cezbetmeye aday. Dağların arasında, saklı bir cenneti andıran İncircik'in içerisinden küçük bir de dere geçmektedir. Torbalı- Kemalpaşa sınırındaki son köyü "Karaot", şirin ve sakin görünümüyle, kır hayatı yaşamak isteyenler için idealdir. Son yıllarda şifalı suyu ile de öne çıkan köy, ziyaretçilerini kendisine hayran bırakıyor.
ŞİFALI SULARI MEŞHUR
Ayrancılar'daki "suyun başı" olarak bilinen mesire alanı, içerisinden akan tatlı su kaynağı ve etrafındaki çınar ağaçlarıyla adeta bir tabiat harikasıdır. Dağtekke, sahip olduğu şifalı su kaynağı sayesinde ünlenmiştir. Metal çürütücü özelliğe sahip olan suyunun, başta sindirim yolu, böbrek taşları, şeker hastalıkları, taş, kireçlenme, kum, çamur, üre gibi hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir.
MAĞARA TURİZMİ
Torbalı 8 mağarası ile İzmir'in en fazla mağara bulunan ilçelerinden biridir. İlçede bulunan ve henüz turizme açılmamış olan Özbey köyü çevresindeki mağaralar zengin turizm potansiyeline sahiptir. Bu mağaralar içinde en ilginci ise Metropolis Antik Kenti yakınlarındaki Uyuzdere Mağarası'dır. Roma Dönemi'nde iskân yeri olarak kullanıldığı tahmin edilen mağarada çeşitli tarihi kaplar ve su testileri bulunmuş ancak herhangi bir arkeolojik çalışma yapılmamıştır. Dümbelek Mağarası, Maden Mağarası, Onyx Mağarası, İncirli Mağarası, Beşikçi Mağarası, Güvercinli Mağarası ve Sarı Kristal Mağarası ilçedeki diğer mağaralardır.
ULAŞIM- YEMEK- KONAKLAMA
İzmir kent merkezine 45 km uzaklıktaki Torbalı'ya ulaşım hem karayolu hem de demiryolu ile son derece kolay. Sık aralıklı İzban seferleri ulaşımda büyük kolaylık. İzmir'in en yakın ilçelerinden biri olan Torbalı yemek kültürü ile öne çıkıyor. Bunlardan en önemlisi ise 'Mayalı sokuşturma' adlı yöresel yemek. Güçlü Yörük kültürünün izlerini yöresel yemeklerde de görebilirsiniz. Et ve mevsimsel sebze yemekleri Torbalı mutfağının gözdeleri arasında. Kentte konaklama alternatifleri ise oldukça geniş bir yelpazede bulunuyor.
NADİR UYSAL