Her karış toprağı şehitlerimizin aziz kanıyla sulandığı Çanakkale'yi gezerken o yıllara geri döneceksiniz. 'Bastığım yerde acaba adını bilmediğim bir vatan evladı yatıyor mu?' diye kendinize soracak ve asla emin olamayacaksınız.
Tüylerinizin ürperdiğini, kanınızın ise damarlarlarınızdan çekildiğini hissedeceksiniz. Belki de, öleceğini bile bile 'Allah Allah' nidalarıyla düşmanın üzerine atılan kahraman vatan evlatlarının haykırışlarını rüzgar her defasında kulağınıza fısıldayacak.
Gözleriniz dolacak ve siz farkında olmadan elleriniz Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimize bir 'Fatiha' okumak için semaya kalkacak. Çanakkale'nin kahramanlık öyküleriyle dolu zafer ve gurur rotalarını Yeni Asır okuyucuları için derledik.
AKBAŞ ŞEHİTLİĞİ
İTİLAF Kuvvetleri'nin hem havadan hem karadan hem de denizden tüm gücüyle saldırdığı Akbaş'ta binlerce askerimiz mermi dahi atmadan şehit olmuştur. Çanakkale Zaferi sırasında büyük bir etkiye sahip olan Akbaş Limanı bugün şehitlik olarak karşımıza çıkıyor. Ne yazık ki, diğer şehitlikler kadar bilinmeyen ve o yüzden çok ziyaretçi alamayan Akbaş Şehitliği, vatan evlatlarımızın sonsuz mabedi olmuştur.
SOĞANLIDERE ŞEHİTLİĞİ
SOĞANLIDERE bölgesi, Çanakkale savaşlarında çok önemli bir yere sahipti. Bu mevkiide kurulan hastanede savaş sırasında yaralı askerlerin tedavisi sağlıyordu. Tedavisi başarılı olanlar savaşa kaldıkları yerden devam ederken şehit olan askerler ise alan içerisinde bulunan şehitliğe defnediliyordu. Şehitlik alanında bulunan anıt, hava bombardımanı sırasında şehit olan bir onbaşı ve 9 er anısına yaptırılmıştır.
ŞEHİTLER ANITI
ÇANAKKALE deniz ve kara savaşlarında toplam 250 bin Türk askeri şehit olmuştur. Geri dönemeyeceklerini bile bile şehadete doğru yürüyen kahramanlarımız bizlerin bugün yaşadığımız bağımsızlığın ve özgürlüğün sembolleridir. Türk halkı, Çanakkale'de şehit düşen askerlerini unutmamak, her yıl sevgi ve saygı gösterebilmek için Çanakkale Boğazı'nın girişine Çanakkale şehitleri Anıtı'nı inşa etmiştir. Anıtı ziyaret ettiğinizde eminiz duygularınıza hakim olamayacaksınız. Anıt, bugün hala Çanakkale'nin geçilmez, geçilemez olduğunu bizlere ve tüm dünyaya haykırıyor.
ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ MÜZESİ
HER yıl 18 Mart tarihinde yurdun dört bir yanından Çanakkale'ye kafileler halinde akın akın ziyaretler yapılmaktadır. Gencinden yaşlısına, kadınından erkeğine herkes minnet duygularıyla Çanakkale'ye koşmaktadır. Çanakkale Savaşı sırasında toplanan, savaşta kullanılan silahlar, askerlerimize ait araç ve gereçler Çanakkale'de bulunan bu müzede sergilenmektedir. Müze adeta sizi savaş dönemine götürüp o yıllardaki şartları anlamanıza büyük katkı sağlayacaktır.
SEYİT ONBAŞI ANITI
TOPÇU onbaşı Seyit Çabuk, 1889 yılının eylül ayı nda Balıkesir'in Havran ilçesine bağlı Çamlık (Manastır) köyünde dünyaya geldi. 1912'de Balkan Savaşları'na katıldı. Savaş bittiğinde terhis edilmedi ve topçu eri olarak Çanakkale Cephesi'nde görev aldı. Çanakkale Savaşları'nda gösterdiği kahramanlıkla adını Türk tarihine yazdırdı. 1. Dünya Savaşı'nda Mecidiye Tabyası'nda görev aldı. 18 Mart 1915'te İngiliz gemilerinin Çanakkale'yi geçmek için çok sayıda topu susturdukları anda 276 kilogramlık top mermisini tek başına sırtlayarak topun namlusuna yerleştirdi. Topu ateşleyerek "Ocean" adlı İngilizlerin en büyük zırhlısını batırdı. İngiliz ve Fransız gemileri, boğazı geçemeyeceklerini anlayarak geri döndü.
BÜYÜK ANAFARTA ŞEHİTLİĞİ
KÜÇÜK bir köyde bulunan Anafarta Şehitliği, diğer şehitliklere nazaran biraz uzakta bulunuyor. Bu nedenle çok fazla ziyaret edilmiyor. Büyük Anafarta Şehitliği'ni mutlaka rotanıza ekleyin.
CONK BAYIRI- MEHMETÇİK PARK- KEMALYERİ YAZITI
ÇANAKKALE'DE adım attığınız her yer adeta tarih kokmaktadır. Conk Bayırı'na girdiğinizde savaşların yapıldığı siperleri görme imkanına sahip olacaksınız. Şehit olan askerlerimizin sonsuza kadar unutulmaması için inşa edilen Mehmetçik Park Anıtı ise askerlerimize saygı, sevgi ve minnetimizin bir göstergesidir.
AYNALI ÇARŞI
ÜZERİNE türküler yazılan, kentin en eski alışveriş mekanı Aynalı Çarşı, tarihi dokusuyla Çanakkale'ye gelenlerin ziyaret etmesi gereken mekanların başında geliyor. Tarihi 1890'a uzanan çarşı, Gelibolu Savaşı'nda bombalanıp harabe haline gelse de, 1967 yılında yenilenerek bugünkü durumuna getirilmişti. Şehrin merkezinde yer alan Aynalı Çarşı kendine has atmosferi ve tarihe tanıklık eden yapısıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Çarşıyı gezrken kendinizi o güzel türküyü mırıldarken yakalayabilirsiniz
KİLİTBAHİR KALE MÜZESİ
KİLİTBAHİR Kalesi Çanakkale Boğazı'nın Rumeli yakasında deniz geçişini kontrol altında tutmak için Çimenlik Kalesi ile birlikte (Kal'a-i Sultâniyye'nin) karşılıklı olarak Fâtih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmıştır. Dönemin tarihçilerinden Tursun Bey, İstanbul'un fethinin ardından boğazın en dar yeri olan Eceovası Mevkiinde karşılıklı iki kale yapıldığını, birine Kilîdü'lbahr, diğerine Sultâniye adının verildiğini ve bu kalelere topların konulduğunu yazar. Tursun Bey, Kritovulos Historia adlı eserinde 1463 yılı olaylarından bahsederken Gelibolu ve Bolayır Valisi olan Donanma Kumandanı Yâkub Bey'in bu kalelerin inşasıyla görevlendirildiğini, 1464-65 yılı olaylarını anlatırken de inşaatın tamamlanmış olduğunu belirtir.
NADİR UYSAL