CHP'Lİ Özlem Çerçioğlu'nun yönetimindeki Aydın Büyükşehir Belediyesi, 2013 yılında 6308 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında riskli alan ilan edilen Ilıcabaşı Mahallesi'nde kentsel dönüşüm yapmak için karar aldı. Belediye, bu çerçevede 18 Kasım 2013'te kentesl dönüşüm projesi ihalesine çıktı. İhaleyi 2 milyon 995 bin liralık tek teklifi veren Sampaş Bilişim Sistemleri şirketi kazandı.
BİR İHALE DAHA YAPILDI
O ihale için ödenen paranın bugün on milyonlarca lira olduğu hesaplanırken belediyenin 26 Ekim 2020'de yine aynı bölgede kentsel tasarım ile hak sahipleriyle uzlaşı/sözleşme işlemlerinin yapılması için bir ihale daha yaptığı ortaya çıktı. İhaleyi 1 milyon 230 bin liralık teklifiyle AKS Planlama ve Mühendislik şirketi kazandı. Ancak harcanan milyonlarca liraya rağmen 10 yıldır mahallede kentsel dönüşüm yapılamadı. Çalışma olmadığı gibi geçen yıl "Ilıcabaşı Kentsel Dönüşüm Ofisi" olarak kurulan konteyner bile kaderine terk edilmiş durumda.
ILICABAŞI mahalle muhtarı Alim Tarım, her gün binaları yıkılacak korkusuyla yaşamaktan bıktıklarını söyledi.
KENTİN GİRİŞİNDEKİ BİNA
KENTSEL dönüşümle mahallede yaşayan vatandaşların yaşamlarına uygun tasarımlı binaların yapılmasını 10 yıldır hayal ettiklerini dile getiren Tarım, "Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşüm adı altında Ilıcabaşı mahallesinde 2013'te belediyeye ait 11 adet dükkanın yıktı. Ancak aradan yıllar geçti proje unutuldu. Bizim girişimlerimiz sonucu 2019'da yeni bir proje hazırlandı. Bu projede buraya 11 katlı binaların yapılması yer alıyordu. Roman vatandaşların yaşam koşullarına çok katlı binalar uygun olmadığı için mahallemizde imza toplayıp bakanlığa gönderdik. Bu süreçte belediye yeni bir projeyle kapımızı çaldı. Proje ihalesini kazanan firma yetkilileri, mahalleye konteynır kurup hak sahiplerine uzlaşma protokolü imzalamak istedi. Firma yetkilileri, kimsenin ayağına gitmedi. Mahalle sakinlerimiz de çok katlı binalar istemediği için uzlaşmayı kabul etmedi. Bu şekilde 10 yıldır bizleri oyalıyorlar. Bir deprem olsa buradaki binaların hiçbiri ayakta kalamaz. Her gün binalar yıkılacak korkusuyla yaşamaktan artık bıktık" diye konuştu.
KENTSEL dönüşüm için boşaltılan Sanayi Odası hizmet binasının perişan halde olduğunu ifade eden Tarım, "İlimizden geçen herkes kentin girişinde bulunan bu yıkık dökük binayı görüyor. Kentin vizyonu açısından çok kötü bir tablo. Bu bina Aydın'ın bir ayıbıdır. Kentsel dönüşüm bizim için bir hayal oldu" ifadelerini kullandı. Mahalle sakinlerinden Ferdi Güllü ve Vesile Yanar da yaşam şartlarına uygun 2-3 katlı evler istedi. Her depremde korku yaşadıklarını dile getiren mahalle sakinleri Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'ndan umudunu kesmiş durumda.
ERHAN GÜLENÇ