HASAN DURNA
31 Mart yerel seçimlerinde yüzde 36.98 oy oranı ile MHP'den Denizli Buldan Belediye Başkanı seçilen Mustafa Şevik, hazırladığı 'Modern Buldan Vizyon' projelerini hayata geçirmek için çalışmalarına başladı. Başkanlık koltuğuna oturduktan sonra ilk röportajını Yeni Asır Gazetesi'ne veren Başkan Şevik, hedefinin Buldan'ı Beypazarı, Safranbolu gibi turizme kazandırmak olduğunu söyledi.
TESCİLLİ 32 SOKAK VAR
Başkan olarak seçildikten sonra ilçedeki ilk çalışmanız ne oldu?
Başkanlık görevimi ifa ettiğim 2007-2014 yılları arasında Buldan'ın cumbalı eski evlerinin ve bu evlerin bulunduğu sokakların korunmasına yönelik çalışma başlatmıştım. Buldan Safranbolu'dan, Beypazarı'ndan daha üstün. Buldan'da tescillenen 32 sokak ve 160'ın üzerindeki evde yaşayan kültürler var. Bir bölümü projelendirilip restore edildi.
Ama işimiz bitmedi. Devamını getirmek istiyoruz. 5 yıl bu çalışmalara ara verildi. Göreve geldiğimde ilk yaptığım iş restorasyonu yarım kalan projeleri yerinde incelemek oldu. Restorasyon çalışmalarımızın hızla ve zaman kaybetmeden devam etmesi için startımızı verdik.
Buldan ile ilgili hazırladığınız ve açıkladığınız projeler nasıl karşılık buldu? Nasıl tepkiler aldınız?
MHP'nin Antalya'da düzenlenen İl Başkanları ve Belediye Başkanları Ortak Toplantısı'nda belediye başkanları projeleri de görüşüldü. Tüm MHP'li belediye başkanlarının projelerini paylaştığı bu toplantıda biz de Buldan için hazırladığımız projelerimizi anlattık. Projelerimiz, tüm partililerin takdirini aldı, örnek oldu.
İYİ TARIM UYGULAMASI
Geçen dönemki ve şimdiki başkanlık döneminiz arasında nasıl farklar var?
2014 yılı itibariyle Denizli Büyükşehir statüsüne geçti.
Köy tüzel kişiliğinden mahalleye dönüşen yerler, hak ettiği hizmeti Büyükşehir ile almaya başladı. Geçen 5 yıllık süreçte ise Büyükşehir, mahallelerimizi daha iyi tanıdı. Bundan sonra yapılacak işler ve verilecek hizmetlerin artık daha verimli ve yeterli düzeyde gerçekleşmesi için ilçe belediyelerine çok fazla görev düşecek. Biz tecrübemizle bunun bilincindeyiz. Şimdiki adıyla mahalle olan tüm köylerimize götürülen ve üretilen hizmetin takipçisi olup her köşede yaşayan insanlarımızın bu eşitlikten faydalanması için elimizden gelen katkıyı vereceğiz. Kırsal kesimde en önemli sorunlar tarımda yaşanıyor. İlgili bakanlıkla işbirliği içinde vatandaşın iyi tarım uygulamaları, ürün stoklanması ve saklanması, pazarda gerçek değerini bulması gibi konularda yalnız bırakmayacağız.
İyi tarım uygulamalarıyla sofralık üzüm yetiştiriciliğinde ihracat olanaklarını daha da zorlayacağız.
İHRACAT DESTEĞİ
Buldan, tarım, özellikle de ürettiği üzümleriyle ünlü. Belediye olarak hayata geçireceğiniz projeler neler olur?
Buldan, Denizli ilçeleri içinde ihracat imkanıyla göz dolduran bir potansiyele sahip. Yenicekent mahallemiz sofralık üzümünün turfanda olarak ihraç edilmesiyle ilçe ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Önümüze koyduğumuz en acil ve önemli hedeflerimizden bir diğeri ihracat olanaklarını genişletecek destek ve teşviklerle üreticimizi buluşturmak olacak. İlçemiz aynı zamanda tekstil ürünleri ihracatında önemli paya sahip.
Tufanda sofralık üzüm ve tekstil ürünleri bize tarihin ve kültür mirasımızın bir lütfudur.
İlçemiz aynı zamanda hayvancılığa elverişli ilçelerden biridir. Belediye marifetiyle besicilerimiz arasında hayvancılığın geliştirilmesi için destek olacağız. Belediye olanaklarını aşan durumlarda ise Tarım Bakanlığıyla irtibatlı olarak mutlaka ortak çalışma yapmayı ve hayvan yetiştiriciliğini geliştirmeyi planlıyoruz.
MİMARİSİ VE DOKUMASI İLE MARKA BİR İLÇE
Buldan coğrafi güzelliğiyle de göz dolduran bir ilçe. Turizm sektörüyle ilgili çalışmalarınız olacak mı?
İlçemiz coğrafi açıdan birçok güzelliğe sahip. Buldan'ın hemen üst kısmında bulunan Süleymanlı Yaylamız ve gölümüz var. Gölün tabiat turizminin cazibe merkezine dönüşmesi için tam bir turizm planlaması yapacağız.
Bu amaçla Kültür Bakanlığına bir dosya sunduk.
Buldan'ın kaderi gelecekte iki sektör tarafından önemli ölçüde belirlenecek.
Bu sektörlerden birisi geleneksel el dokuması ve mimari, diğeri ise tarih, tabiat ve kültür turizmidir. Her ikisi de birbirine sımsıkı bağlı sektörlerdir.
Dokuma ve ilçe mimarisinin olmadığı yerde kültür turizmini düşünmek imkansızdır.