İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, aç kalmakla karşı karşıya kalınacak günlerin pek de uzakta olmadığını belirterek, ''Onun için tarımı kalite ve miktar olarak artırmak zorundayız'' dedi. Karşıyaka Belediyesi, İzmir Tarım İl Müdürlüğü ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) işbirliğiyle hayata geçirilen ''Ekopazar İzmir'' her cuma, Bostanlı pazar yerinin 4 bin metrekarelik alanında tüketicilerle buluşacak. İzmir'in ilk ekolojik pazarında, İzmirlilerin yanı sıra Türkiye'nin dört bir yanından gelen organik tarım üreticilerine de yer verilecek.
''Organik'' logolu ürünlerin satılacağı pazar, İzmirlilere katkı maddesiz gıdalar satın alma, organik üreticilere de sağlıklı bir ortamda satış yapma imkanı verecek. Pazarın açılışı Büyükşehir Belediye
Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ve ETO Başkanı Atila Ertem'in katıldığı bir törenle gerçekleştirildi. Kocaoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, tarımın önemine işaret ederek, aç kalmakla karşı karşıya kalınacak günlerin pek de uzakta olmadığını söyledi. ''Onun için tarımı kalite ve miktar olarak artırmak zorundayız'' diyen Kocaoğlu, belediyenin çiçekçilik ve hayvancılık organize tarım bölgeleri kurarak, bu yönde çalışmalar sürdürdüğünü aktardı. Kocaoğlu, bir konudaki çekincesini de dile getirdiği konuşmasında, eskiden üreticilerin pazarı olan ''Çarşamba'' pazarlarının zaman içinde her şeyin satıldığı pazarlara dönüştüğünü anlatarak, şu an üreticinin ''ü''sünün kalmadığını kaydetti. Organik pazarın ve üreticinin korunması için özel özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Kocaoğlu, bu konuda belediyelerin denetiminin önemine dikkati çekti. Kocaoğlu, ''Ya bu işi başaracağız, ya bırakacağız'' dedi. Kocaoğlu, pazarın kurulması konusunda emeği geçen herkese teşekkür etti. Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak da, pazarın tüm Türkiye'ye örnek olacağını dile getirerek, zaman içerisinde bu tür pazarların il geneline yayılmasını diledi. HER YIL BİR ÇAY BARDAĞI ZEHİR! ETO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Ertem de, yapılan araştırmalara göre, bir kişinin, her yıl gıda ve içecekten bir çay bardağına yakın zehir aldığını söyledi. Doğadan toplanarak getirilen her ürünün organik ürün olmadığına işaret eden Ertem, ''Unutmayın natürel olan her şey masum değildir. Bir ürünün ne şekilde işlendiği, saklandığı bile çok önemlidir'' diye konuştu. Ertem, kimyasal ilaç kullanmadan üretilen, kimyasalların kullanılmadığı depolarda bekletilen ve işlenen ürünlerin ilgili bakanlığın belgelerine sahip olması durumunda organik üründen bahsedilebileceğini anlattı. Türkiye'deki gıdaların yüzde 90'ının kayıt dışı olduğunu dile getiren Ertem, ''Oysa organik tarımın yüzde 100'ü kayıt içi'' dedi. Konuşmaların ardından, pazarın açılışını yapan Kocaoğlu ve beraberindekiler pazarı gezerek, üreticilerle sohbet etti, organik ürünlerin tadına baktı.
ORGANİZ ETİKETİ OLSA BİLE KONTROL VAR
Pazarda, kimyasal işlemden geçmemiş ahşap tezgahlarda satılan organik ürünler, bez ya da kağıt ambalajlarda tüketiciye veriliyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlatılan şapka, önlük ve çantaları kullanan pazarcılar, müşterilerine geniş bir ürün yelpazesi sunuyor. Pazarda, domates, salatalık, patates, fasulye, bamya, kabak, biber, erik, elma, kayısı gibi meyve ve sebzelerin yanı sıra organik zeytinyağı, bal, yumurta, çay, bitki çayları, baharatlar, kuruyemiş, kurutulmuş meyve, un, makarna, salça, bakliyat ürünlerini de bulmak mümkün.
Ayrıca, hamile kadınlar ve bebekler için organik cilt bakım ürünleri, organik kıyafetler de meraklılarını tezgahlarda bekliyor. İzmirlilerin yoğun ilgi gösterdiği pazarda, elmanın kilogramı 3, kayısının kilogramı 3,5, domates ve ve sivri biber kilogramı 3, kabak ve patates ise kilogramı 2 liradan satılıyor. Organik sertifikası olsa bile ürünlerin hepsi, pazar alanına girmeden önce karantina bölgesinde tekrar denetimden geçiriliyor. ETO tarafından oluşturulan komisyon, burada ürünleri kontrol ediyor. Komisyon tarafından organik olmadığı düşünülen ürün çıkarsa tahlile gönderiliyor.