70 yaşında sanayici oldu
- Ekonomi
- Giriş Tarihi: 20 Kasım 2010 19:34
Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, kendi buluşu olan ve patentini aldığı tekstil esaslı hava ısıtıcı güneş kolektörü için KOSGEB'den 250 bin liralık destek aldı
Teks-Tar Solar Tekstil ve Güneş Enerjileri Limited şirketini kuran Tarakçıoğlu, Polser Firması ile yaptığı işbirliği ile Çiğli'de üretime başlayacak
MURAT ŞAHİN (HABER MERKEZİ)
EMEKLİ OLDU
Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü öğretim üyeliğinden 2 yıl önce emekli olduktan sonra çalışmalarını Tekstil Araştırma Derneği (TADER) çatısı altında sürdürerek buluşlarına devam eden Tarakçıoğlu, tekstil esaslı hava ısıtıcı güneş kolektörü üretiminde karar kıldı. Bu yeni buluşu için KOSGEB'e de başvuran ve yüzde 75'i hibe olmak üzere 250 bin liralık projesi kabul edilen Tarakçıoğlu, 50 yıla yaklaşan öğretim üyeliğinden sonra girişimciliğin yaşı olmadığını göstererek 70 yaşında sanayiciliğe soyundu.
AR-GE DESTEĞİ
Emekli olduktan sonra da çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü ve akıllı şapka, baret, başörtüsü, parka, mont, kaban, battaniye, yorgan ve minder gibi giysilerle akıllı perde, panjur, jaluzi, çatı konstrüksiyonu ve seyyar güneş sobası gibi ürünlerine 17'nin üzerinde patent aldığını dile getiren Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine yeteri kadar zaman ve bütçe ayırmayan sanayicilere kızarak, güneş kolektörlerinde üretim kararı aldığını söyledi.
Bugüne kadar birçok buluşunun üretimi ile ilgili olarak sanayicilerle görüştüğünü ancak sonuç alamadığını anlatan Tarakçıoğlu, "En sonunda artık kendim sanayici olmaya karar verdim. 70 yaşındayım ama girişimcilik için hala geç kalmadığımı düşünüyorum. O nedenle tekstil esaslı hava ısıtıcı güneş kolektörleri için KOSGEB'e başvurdum.
Projemi incelediler ve Ar-Ge destekleri kapsamında yüzde 75'i hibe olmak üzere 250 bin lira bütçeli projemi kabul ettiler. Teks-Tar Solar adıyla şirketimi kurdum. Çok kısa bir zaman içinde birlikte çalıştığımız Polser Firmasının Çigli'deki binalarında kiracı olarak üretime başlayacağım" dedi.
Nerelerde kullanılır?
Işık Tarakçıoğlu, tekstil esaslı hava ısıtıcı güneş kolektörü ile evlerin ısıtılıp soğutulması, suyun ısıtılması ayrıca incir ve kayısı gibi tarım ürünlerinin kurutulması ve sera ısıtmasının yapılabildiğini dile getiren Tarakçıoğlu, öncelikle tarım sektörüne yönelik olarak üretim planladığını söyledi. Tarakçıoğlu, 10 köyde 200 kilogramlık ürünün kurutulması için güneş kolektörü üretimi yapacağını ifade etti.
Avrupa ülkelerinde 2 bin euroya satılan kolektörlerin çok daha verimlisini 300 lira civarında bir maliyetle imal edeceklerini söyleyen Tarakçıoğlu, bu sayede de ülkenin döviz kaybının da önüne geçeceklerini kaydetti.
Neler icat etti?
Akıllı şapka, baret, başörtüsü, parka, mont, kaban, battaniye, yorgan ve minder gibi giysilerle akıllı perde, panjur, jaluzi, çatı konstrüksiyonu ve seyyar güneş sobası.
Aflatoksinsiz kurutma yapıyor
Hava ısıtıcı güneş kolektörlerinde 30 derece sıcaklığın 70 dereceye kadar çıkarılabildiğini, bu ısınan hava ile her türlü sebze ve meyveyi kurutmanın mümkün olduğunu açıklayan Işık Tarakçıoğlu, "Kayısı, incir, üzüm, kırmızı biber, soğan, domates, elma, antep fıstığı, fındık, defne yaprağı, tütün, baharatlar, bitkisel çay kurutması yapılabilir. Üzüm güneş altında 7-8 günde kurutuluyor. Oysa bu kolektörle biz üzümün kurutulmasını 3-4 güne çektik. İncirde 3-4 gün olan kurutma bu sistemle 1 güne iniyor. Ortalama 6 tonluk incir üreten bir aile işletmesi 30 günde bütün incirlerini kurutabilir. Bu sistem aflatoksin tehlikesini de ortadan kaldırıyor, hızlı kurutma yaptığı için büyük kurutma alanlarına gerek kalmıyor, açık havada kurutma sırasında yağmur yağması ve ürünün ıslanması tehlikesi de ortadan kalkıyor. Bu kolektörden yılın 12 ayı yararlanmak mümkün. Yaz aylarında meyve sebze kurutmada kullanılan kolektörler, kışın evin ve suyun ısıtılmasında kullanılabiliyor" diye konuştu.
Güneş paneli kumaştan
Güneş Panellerini ilk defa bu yıl İEF'de sergileyen Işık Tarakçıoğlu, kolektördeki güneş panelinde pahalı bakır boru ve özel siyah levha yerine kumaş veya keçeden oluşan ucuz bir tekstil yüzeyi kullandı. Tekstil esaslı borusuz su ısıtıcılarındaki panellerde güneş enerjisi siyah tekstil yüzeyi tarafından emilerek, bu yüzeyin içinden su veya ısıya doğrudan aktarılıyor. Bu sayede ısı transferi yüksek bir verimlilikle gerçekleşiyor. Mevcut sistemlerin dörtte biri fiyata mal olan yeni sistem, yüzde 50 de daha verimli çalışıyor. Enerjiden de yüzde 35 tasarruf sağlıyor. Hibrit panel ayrıca elektrik de üretilebiliyor
"Yaşam Boyu Başarı ödülü"
Almanya'da gördüğü lisans, yüksek lisans ve doktora öğretimi sonrası 1971'de Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği'nde akademisyen olarak çalışmaya başlayan Işık Tarakçıoğlu, bugüne kadar sektörün ulusal ve uluslararası önde gelen Ar-Ge projelerini yönetti. TÜBİTAK Tekstil Araştırma Merkezi'nin (TAM) kuruculuğunu yapan Tarakçıoğlu, Avrupa Tekstil Üniversiteleri Birliği ve Avrupa Tekstil Araştırma Merkezleri Birliği'nde Türkiye'yi temsil etti. Tarakçıoğlu, TAM'ın kapanmasından sonra Ar-Ge çalışmalarının devam etmesi için kurulan Tekstil Araştırmaları Derneği'nin de halen başkanlığını yapıyor. 17 ürüne de patent veya faydalı model belgesi alan ve Avrupa Tekstil Üniversiteleri Birliği AUTEX'in "Yaşam Boyu Başarı Ödülü" sahibi olan Tarakçıoğlu, duayen akademisyenlik tecrübesinden sonra sanayiciliğe de adım attı.