Işık Tarakçıoğlu'na Meslek Hizmet Ödülü
- Ekonomi
- Giriş Tarihi: 30 Aralık 2011 19:21
Bornova Rotary Klübü, mesleğindeki başarıları ve Türk sanayisi ile toplum için yaptığı hizmetler için Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu'na plaket verdi
MURAT ŞAHİN (HABER MERKEZİ)
Türk tekstil sektörüne 40 yıl mühendis yetiştiren, emekliliğinde de sanayici olarak ülkesine hizmete devam eden Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu "Meslek Hizmet Ödülü" aldı. Bornova Rotary Kulübü, "mesleğindeki ve Türk sanayisi ile toplum için yaptığı hizmetlerdeki üstün başarıları" nedeniyle "2011 Yılı Meslek Hizmet Ödülü"nü Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu'na verdi. Törende konuşan Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, ödülü almaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Üniversitede sektörün ihtiyaç duyduğu genç mühendisleri yetiştirirken, sektörün de dünyadaki gelişmeler doğrultusunda büyüyerek, ülke ekonomisine daha çok katkı sağlaması için çalıştığını anlatan Tarakçıoğlu, "40 yıllık akademik hayatımın ardından emekli olduktan sonra köşeme çekilmedim. Şimdi de KOSGEB desteği ile hayata geçirdiğim tekstil esaslı hava ısıtıcı güneş kollektörü üreten bir sanayi firmasının başındayım. Kendi buluşum olan bu ürünü sürekli geliştirerek, farklı özelliklere sahip yeni ürünlerle yola devam edeceğim" dedi. Ödül töreninin ardından Profesör Tarakçıoglu "Küresel Isınma ve Tekstil Esaslı Güneş Kollektörleri" konusunda bir sunum yaptı. Tarakçıoğlu daha önce de Uluslararası Mucitler Dernekleri Federasyonu (IFIA) tarafından Almanya'nın Nürmberg kentinde düzenlenen "Fikirler-Buluşlar-Yeni Ürünler İENA 2011 Fuarı"nda, Türk Patent Enstitüsü'nün davetlisi olarak olarak katıldığı yarışmadan da "Tekstil Esaslı Hava Isıtıcı Güneş Kollektörü" buluşuyla altın madalya kazanmıştı.
17 patenti var
Almanya'da gördüğü lisans, yüksek lisans ve doktora öğretimi sonrası 1971'de Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği'nde akademisyen olarak çalışmaya başlayan Işık Tarakçıoğlu, bugüne kadar sektörün ulusal ve uluslararası önde gelen Ar-Ge projelerini yönetti. TÜBİTAK Tekstil Araştırma Merkezi'nin (TAM) kuruculuğunu yapan Tarakçıoğlu, Avrupa Tekstil Üniversiteleri Birliği ve Avrupa Tekstil Araştırma Merkezleri Birliği'nde Türkiye'yi temsil etti. Tarakçıoğlu, TAM'ın kapanmasından sonra Ar-Ge çalışmalarının devam etmesi için kurulan Tekstil Araştırmaları Derneği'nin de halen başkanlığını yapıyor. 17 ürüne de patent veya faydalı model belgesi alan ve Avrupa Tekstil Üniversiteleri Birliği AUTEX'in "Yaşam Boyu Başarı Ödülü"nün sahibi olan Tarakçıoğlu, duayen akademisyenlik tecrübesinden sonra şimdi de kurduğu firmasında sanayicilik yapıyor.