Çanakkale Boğazı'ndan elektrik enerjisi üretildi
Test aşamasında olan çalışmalar ilk olumlu sonucu verdi. Kurulacak tribün çiftliğiyle, kentin ihtiyacı olan elektriğin tamamı karşılanacak
- Ekonomi
- Giriş Tarihi: 17 Aralık 2012 18:48
Akıntı enerjisi
Akıntı enerjisi konusunda Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirmek üzere kurulan Mavi İda Enerji, çalışmalarına başladı. Çanakkale Boğazı trafik hattının dışında kalan ve akıntı hızının en yüksek olduğu noktadaki Kepez Burnu'nda 30 yıllığına kiraladığı deniz arazisine platform kuran firma, burada akıntıyla ilgili değerlendirme çalışmaları yapıyor. Su altı akıntısında en iyi performansı sergileyecek özgün tribün çeşitlerini de deneyen firma, önümüzdeki yıl içerisinde enerji üretimine başlamayı planlıyor.
Proje yürütücüsü Evrim Barış Erkan, "Burada, akıntıdan elektrik üretme projesi adı altında platform optimizasyonu ve tribün Ar-Ge'si yapıyoruz. Burada Türkiye'de ilk olacak bir projeden bahsediyoruz. Bu bakımdan biz bu test platformu olan 'Mavi İda-1'i yaptık. Akıntının döndürdüğü kanatlar, mil vasıtasıyla devir artırıcı sistemden geçerek alternatöre geliyor. Bu şekilde elektrik üretiyor. Aynı zamanda burada akıntı ölçümü yapıyoruz. Şu ana kadar 3 tane değişik tribün modeli denedik. Son modelde, istenilen başarıya çok fazla yaklaşıldığını gördük. Bu alanda çalışmalarımız devam ediyor" dedi. Firma ortaklarından Abdullah Erkan ise, "Bu test aşamasını önümüzdeki yıl tamamlayarak 5 megawatt civarında bir tribün çiftliği kurmayı hedefliyoruz. Çalışmalarımıza TÜBİTAK da destek verdi" dedi.
Mavi İda-1 platformu
Mavi İda-1 adlı platform üzerinde yapılan deneme çalışmalarında, elektrik üretimi gerçekleşti. Hazırlanan tek tribünlü prototip sistemi deneyen firma yetkilileri, akıntının hızıyla dönen tribünden elektrik üretmeyi başardı. Üretilen elektriği de bir ampulü yakarak deneyen firma çalışanları, tribün çiftliği kurulması halinde, boğaz akıntısının Çanakkale'nin ihtiyacı olan elektriğin tamamını rahatlıkla karşılayabileceğini belirtti.