Türkiye'de yoksul durumda olan, 65 yaş üzeri muhtaç ve yaşlı aylığı alan ya da engellilik durumundan dolayı maaş bağlanan milyonlarca vatandaş için yepyeni bir dönem başladı. Hükümet, yapılan yönetmelik değişikliği ile muhtaçlık durumunun tespitinde "ev sahibi olmayı" veya "kira ödemeyi", gelir incelemesinde "kıstas" olmaktan çıkararak "en hayati ihtiyaç" saydı. Bu şimdiye kadar üstünde ev olduğu için devletten yardım talebi reddedilen milyonlarca vatandaşın yoksulluk yardımı alabileceği anlamına geliyor. Ayrıca bundan sonra aralarında akrabalık bağı bulunmasa bile aynı evde yaşayan tüm kişiler, hane gelirinin hesaplanmasında sayılacak.
Yönetmelik değişti
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı "65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Engelli ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelik"te bir dizi değişikliğe gitti. Yönetmelikle, aylık bağlanmasında esas alınan muhtaçlık sınırı 119 liradan 255 liraya yükseltilirken, şimdiye kadar üzerinde ev olduğu için başvuruları reddedilen çok sayıda vatandaşın yeniden başvuru yapabilmesini sağlayacak düzenlemeler başta olmak üzere birçok iyileştirme de yapıldı.
* Muhtaçlık sınırının hesaplanmasında esas alınan kişisel gelir, hane içerisinde "kişi başına düşen gelir" olarak değiştirildi.
* Evde engelli çocuğuna bakan ve Genel Sağlık Sigortası olmayan kişilerin tamamı "sosyal güvence" kapsamına alınırken, 18 yaş altı engelli aylıklarını alabileceklerin kapsamı da genişletildi.
* Düzenli olarak gelir elde edenlerin aylık başvurularının direkt reddedilmesi önlendi. Eve giren gelirler, muhtaçlık sınırının hesabında gelir unsuru olarak dikkate alınacak.
* Muhtaçlık sınırının hesabında evde bakım aylıkları, ŞNT, dul maaşı gibi gelir unsurları da hesaba dahil edildi. Ancak bu yardımları almak, doğrudan yaşlı, engelli aylığının kesilme nedeni olmayacak. Sadece muhtaçlık sınırının belirlenmesinde dikkate alınacak.
* Aylık bağlanması kararında bundan sonra kişilerin nafaka yükümlüsü olup olmaması da dikkate alınacak.
* Yönetmelikte "özürlü" olarak geçen tüm ibareler "engelli" olarak değiştirildi.