İzmir Bilimpark kapılarını açtı
Kentin tasarımda yüksek katma değerli ürünlerin geliştirildiği merkezi olma hedefiyle kurulan İzmir Bilimpark, ilk firmalarına ev sahipliği yapmaya başladı
- Ekonomi
- Giriş Tarihi: 05 Temmuz 2015 18:52
- Güncelleme Tarihi: 05 Temmuz 2015 18:52
İzmir Bilimpark İdare Binası ve Kuluçka Merkezi, İEÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlileri Gudjon Erlendsson ve Özlem Akın, öğrenciler Mehtap Altuğ, Cemre Akalın, N. Mine Tunca, Erinç Yıldırım ve Ertunç Hünkar tarafından tasarlandı. Firmalar da yenilikçi girişimleri üzerinde çalışmaya başladı.
Güçlü işbirliği
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından Bilimpark İdare Binası ve Kuluçka Merkezi Binasının çelik kolonunun vidasını sıkılarak temsili temel atma töreni gerçekleştirdiklerini anımsatan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, merkezin tamamlanmasıyla birlikte yaratıcı düşüncelerin hayat bulmaya başladığını kaydetti. Demirtaş, "İzmir Bilimpark ar-ge, inovasyon ve tasarımda yüksek katma değerli ürünlerin geliştirildiği ve üretildiği bir teknopark olacak. İzmir Bilimpark, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin akademik gücü ve desteği ile üniversite-teknopark-sanayi işbirliğinde örnek bir modeli hayata geçirmiş oluyor" dedi.
Farklı bakış açısı
Binanın diğer teknoparklardan yapı olarak da ayrıştığını belirten Demirtaş, "Tasarımın öncelikle mekandan başladığını ifade ederek, "Bu binalarda ar-ge ve inovasyon yapılacak ise kreatif düşünce ve tasarım öncelikle mekandan başlamalı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi binasını, Mimarlık Bölümü hocaları ve öğrencileri birlikte tasarlamıştı. Bilimpark binasını da mimarlık bölümü hocaları ve öğrencileri birlikte tasarladı. İzmir'e farklı bir bakış açısıyla yeni bir mimari dile sahip binalar kazandırıyoruz" diye konuştu.
Seri üretim
İzmir Bilimpark'ta ileri teknolojili ürünlerin seri üretimi için yer de tahsis edeceklerine dikkat çeken Demirtaş, "İzmir, ekonomisinin temeli KOBİ'lere dayandığı için özel bir model ile İTOB Organize Sanayi Bölgesi'ni kurduk. 125 fabrika faaliyette, 75 fabrikanın inşaatı devam ediyor ve 2 yıl içinde 360 fabrika faaliyette olacak. İzmir Bilimpark, yaratıcı, yenilikçi firmaların katılımıyla Türkiye'nin bilim üretim üssü haline gelecek."
MERKEZDE NELER VAR?
İzmir Bilimpark Binası bodrum, zemin haricinde 2 kattan oluşuyor. Fitness salonunun bulunduğu merkezde, zemin katta 130 metrekare açık ofis ve 3 adet kapalı ofis yer alıyor. Birleştirilebilir 2 adet 10'ar kişilik toplantısı salonları ve ofisler, birinci katta çeşitli büyüklüklerde ar-ge ofislerinin bulunduğu Kuluçka Merkezi'nde 2. katta 415 metrekare büyüklüğünde bir tam kat olarak ayrılan büyük ofis bulunuyor. B blokta ise zemin katta kafeterya, 10 kişilik toplantı salonu ve laboratuvar, 1. ve 2. katta çeşitli büyüklüklerde ar-ge ofisleri yer alıyor. Esnek bir yapıda kurgulanan üretim birimleri ile ilgili olarak girişimciler de 200 metrekare ve katları şeklinde olmak üzere istedikleri büyüklükte üretim birimlerini talep edebilecek.