Havra Sokağı'nda 1962 yılında tenekecilik yaparken mangal üretimine başlayan Fikret Yapıcıoğlu bugün oğluyla birlikte Türkiye ve dünyaya İzmir'den mangal satıyor. Libya'dan Angola'ya, Yunanistan'dan Rusya'ya kadar pek çok ülkeye mangal ihraç ettiklerini söyleyen Semih Yapıcıoğlu, "Türkiye'nin yüzde 60'ına da biz mangal satıyoruz" dedi. Fikret Yapıcıoğlu 1962 yılında Havra Sokağı'nda başladığı tenekecilik mesleğini daha sonra restoranlara mangal ekipmanları yapmaya çevirdi. O yıllarda klima tesisatları ve tenekecilik alanında küçük bir dükkanda çalışmalar yapan Yapıcıoğlu, yerini önce Kestane pazarına, daha sonra da Bornova'da bir boya fabrikasının teneke kutu ambalajlarının üretimini gerçekleştirmek için Ağaçlıyol'a taşıdı. 1976 yılında metal sektöründeki ihtiyaç üzerine su kovası ve galvaniz mangal imalatına başladıklarını belirten Semih Yapıcıoğlu, "Türkiye'de ilk emaye mangal üretimini gerçekleştirdik. İzmir'de ilk kez soba kovası üreten firmayız. Bugün ise Libya, Angola, Yunanistan ve Rusya'ya ihracat yapıyoruz. Yıllık ortalama 60 bin üretim kapasitesine sahibiz" diye konuştu.
Türk kültürü değil
Yapıcıoğlu "Mangal bir kütürdür. Herkes mangalın Türk kültürüne özgü bir yaşam şekli olduğunu zanneder ancak öyle değil. Mangal özellikle Amerika ve Avrupa'da ön plana çıkmıştır. Yapıldığı zaman törensel anların yaşandığı bir ortamda yakılır. Türkiye'de bu kültür 90'lı yılların ardından oturmaya başlamış bugünlere gelmiştir" dedi. Bu kültürle birlikte bugüne kadar ürün yelpazelerini oluşturduklarını belirten Semih Yapıcıoğlu, "Endüstriyel tasarım belgeli barbekü ve mangal çeşitleri ile tüm Türkiye ve dünya piyasalarına hizmet için üretime devam ediyoruz. Amatör ruhumuzu ve prensiplerini aynen koruyarak 2. kuşak olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Ulusal marketler olan Bauhaus, Baumax, Özdilek, Tekzen, Kipa, Bim, LeroyMerlin'e ürün teradiğimiz devam ediyor. Yurtdışında daha etkin bir oyuncu olmak için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
KADİR KEMALOĞLU
