‘100 Günlük Program’a inşaatçıdan tam destek'
Emlak Bankası’nın yeniden faaliyete geçmesinden kentsel dönüşüme, Kanal İstanbul’dan ihtiyaç sahibi aileler için faizsiz konut kredilerine kadar sektörü ilgilendiren pek çok maddenin bulunduğu Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı’na inşaatçıdan tam destek geldi
- Ekonomi
- Giriş Tarihi: 08 Ağustos 2018 23:00
Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ı ziyaret ederek yeni hükümetten beklentilerini aktaran inşaat sektörü temsilcilerine müjdeli haber, Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı ile geldi. 400 projeden oluşan programda inşaat sektörünü ilgilendiren hayati maddeler bulunuyor. Emlak Bankası'nın yeniden faaliyete geçmesinden kentsel dönüşüme, Kanal İstanbul'dan ihtiyaç sahibi ailelere sağlanacak faizsiz konut kredilerine kadar pek çok maddenin yer aldığı programa inşaat sektöründen tam destek geldi.
DÜŞÜK MALİYETLİ KREDİ
İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, konut, arsa ve gayrimenkul ağırlıklı çalışacak şekilde tekrar faaliyete geçirilecek olan Emlak Bankası'nın sektöre destek vermek için gayrimenkul fonu oluşturabileceğini söyledi. Firmaların, sektörün ihtiyacına göre konut, ofis veya dükkanını yüzde 25 gibi iyi bir indirimle banka fonuna satabileceğini ifade eden Durbakayım, "Veya konut üreticileri sahip olduğu gayrimenkulleri Emlak Bankası'na teminat olarak verip düşük maliyetli kredi kullanabilir. Bir süre sonra bunu elden çıkaran banka, hem sektörün finansman teminine hem de konut kredilerinin menkul kıymetleştirilmesine imkân sağlamış olur. Erişilebilir konut üretimi için potansiyel arsa geliştirilmesi konusunda da sektöre destek verebilir" dedi.
'İSABETLİ BİR KARAR'
Plandaki diğer önemli bir maddenin ise Kanal İstanbul projesinin taşınmaz devirlerinin tamamlanacak, çevre düzeni planları ve imar planlarının onaya sunulacak olması olduğunu ifade eden Durbakayım, "2018 yılında Kanal İstanbul'un imar durumu belli olup projeler tasdik edilebilir noktaya gelirse, yabancıya satışta patlama yaşanır" diye konuştu.
GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin ise planda beklendiği şekilde inşaat ve gayrimenkul sektörünün, ağırlıklı konulardan biri olduğunu belirterek "Emlak Bankası'nın tekrar faaliyete geçirilecek olmasını, sektörün çatı kuruluşu GYODER olarak son derece isabetli bir karar olarak değerlendiriyoruz" açıklamasında bulundu.
FON KURULABİLİR
KONUTDER Başkanı Altan Elmas da Emlak Bankası'nın tekrar faaliyete geçmesini "Sektörün kredilendirilmesi için önemli bir hamle" olarak tanımladı. İmar Barışı'ndan bankaya kredi aktarılabileceğini anlatan Elmas, "Emlak Bankası bir yatırım bankası gibi de çalışabilir. Kurulacak bir fon üzerinden işlem yapılabilir. Fon, piyasadan gayrimenkul alabilir, tahvil ihracı yapabilir. Bireysel emeklilik şirketleri de fona yatırım yapabilir" dedi.
EN ÖNEMLİ KONU FAİZ
İnşaa t sektörü temsilcilerinin, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ı ziyaretinde en önemli gündem maddesi, konut kredi faizlerinin yüzde 0.98'e çekilmesi ve finansman sağlayıcı acil çözümler olmuştu. Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı'ndan ise ihtiyaç sahibi ailelere 60 milyon liralık faizsiz konut kredisi kullandırılması kararı çıktı. KONUTDER Başkanı Altan Elmas, İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım ve GYODER Başkan Yardımcısı Ersun Bayraktaroğlu'nun katıldığı toplantıda uygulanması gereken en önemli konut politikasının birinci el satış şartlarının cazip hale getirilmesi olduğunun altı çizildi.