Hükümet gelir dağılımını eşitlemek için bölgesel yatırımların önünü açarken, kırsalı kalkındıracak 10 önemli projeyi hayata geçiriyor. Tarım ve Ormancılık Bakanı Bekir Pakdemirli, kırsalda üreticiyi destekleyecek, ekonomiyi canlandıracak projelerin detaylarını açıkladı. Enflasyonu aşağı çekecek ve bölgelere istihdam yaratarak, 20 milyara yakın destekle hayata geçecek projeler şöyle:
YERLİ SEBZE DÖNEMİ: Yerli sebze tohumculuk geliştirilecek. Devlet Antalya, İzmir, Adana gibi kıyı illerinde seralar kuracak, sebze yetiştirmeye uygun yerlerdeki tarlaları çiftçiyle dolaşıp, toprak ve ürün planlaması yapacak. Kurulan 240 yeni hatta 17 yeni yerli tohum üretimi yapılacak.
Salatalık, domates ve birçok sebzedeki ithalat giderleri, kendi tohumlarından elde edilecek üretimle düşecek. Ata tohumları diriltilerek, önemli bir gider olan tohum ithalatı bitirilecek.
550 BİN AKILLI KART: Çiftçinin daha rahat kredi kullanabilmesi için 550 bin akıllı kart verilecek. Üretici bu kartlarla tarım kredi kooperatifleri ve PTT işbirliğiyle hızlı, güvenli ve düşük faizle kredi kullanabilecek.
ORGANİK ÇAY İŞ KAPISI OLACAK:
Organik çay yatırımları büyütülecek. Yeni kurulacak fabrika ve modernizasyonu yapılacak üretim tesisleri ile kapasite artacak, çay hem ülke ekonomisine ciddi bir girdi sağlayacak.
TOPRAK NADASA BIRAKILMAYACAK: Tarım alanı kapasite çalışmalarıyla araziler daha aktif ve verimli kullanılacak.
Proje ile nadas alanlarında toprak değerlendirme yöntemleri değiştiriliyor. Çiftçi toprağını 3 yıl boş bırakamayacak. Nadas alanları başta bitkisel ürünler olmak üzere tarımsal üretimde kullanılacak.
AŞI BANKASI KURULUYOR: Aşı Bankasıyla devlet artık kırsalda hayvanları kendi aşılayacak. Vatandaş, cebinden bedeli çıkmadan sağlıklı hayvanlar yetiştirecek.
TARIMSAL İHRACATA DESTEK: Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından desteklenen 2.5 milyon bütçeli proje ile tarımsal ihracat artırılacak.
Üretim alanlarını kapasitesi artırılacak.
BALIKÇILARA ÖZEL DESTEK: Cumhurbaşkanlığı'nca desteklenen proje ile su ürünleri üreticileri ile Tarım Bakanlığı entegre oluyor. Bakanlık uluslararası alandaki bilgi ve araçlarını üreticiyle paylaşacak, balıkçılar ürünlerini hızlı ve iyi fiyatlarla yurtiçi ve yurtdışında pazarlayacak.
TARIMDA 'MASTER' ÜRETİM: Tarımsal, bitkisel ve hayvansal üretimde stratejik hedefler geliyor. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) destekli 1.2 milyon bütçeli proje ile çiftçiler eğitilecek, toprağını tanıyan çiftçi uygun ürünü teknolojik uygulamalarla verimli üretim yapacak. Uygun ürün, uygun toprağa ekilecek. Artan üretimle bu alandaki ithalat düşecek.
SÜRÜ DESTEĞİYLE UCUZ ET: Hayvan teşvikleriyle sürü büyütme desteklenecek.
Erken kuzu kesiminin önlenmesi ile et ithalatı azalacak. Sürülerin büyümesi ve artan üretim ile kırmız ette fiyatlar düşecek, ithalat bitecek.
TÜLAY CANBOLAT