GSS ve SGK prim borçlarını yapılandıranlar dikkat! Süre uzatıldı
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 7143 sayılı Kanuna göre SGK’ya olan sigorta prim borçlarını yapılandırmak için müracaat ettiği halde peşin ödeme veya borç taksitlerini süresinde ödeyemeyen ve bu nedenle yapılandırmaları bozulanların beklediği haberi verdi.Borç yapılandırmada süre uzatıldı. Peki GSS ve SGK prim borçlarının yapılandırmasında son ödeme tarihi ne zaman? İşte detaylar...
- Ekonomi
- Giriş Tarihi: 04 Ocak 2019 11:06
- Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2019 11:21
GSS, yani Genel Sağlık Sigortası; Türkiye'de yaşayan tüm vatandaşları sağlık güvencesine almak amacı ile 01 Ocak 2012 tarihinde devlet tarafından açıklanan bir sistemdir. Bu sistemde devlet, muhtaç olan vatandaşlara ve bebeklikten yaşlılığa kadar herkese sağlık desteği sağlamaktadır. Sigorta prim borçlarını zamanında ödeyemeyen ve yapılandırmaları bozulanlar için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, borç yapılandırmasında sürenin uzatıldığı bilgisini verdi. Peki GSS ve SGK borç yapılandırmada son ödeme ne zaman? İşte merak edilenler...
GSS VE SGK BORÇ YAPILANDIRMA SON ÖDEME TARİHİ NE ZAMAN?
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 7143 sayılı Kanuna göre SGK'ya olan sigorta prim borçlarını yapılandırmak için müracaat ettiği halde peşin ödeme veya borç taksitlerini süresinde ödeyemeyen ve bu nedenle yapılandırmaları bozulanlara, 28 Şubat'a kadar ödeme yapmaları halinde yapılandırma haklarının devam edeceğini duyurdu.
Bakan Selçuk, borçların yapılandırılmasıyla Kanun gereği uygulanan gecikme zammı ve cezası yerine Yİ-ÜFE'ye göre güncellenen borcun peşin veya iki ayda bir taksitler halinde ödenebildiğini hatırlattı. Bakan Selçuk, yapılandırmanın bozulmasına sebep olan süresinde ödenememiş taksit/peşin ödeme tutarlarının geç ödeme zammı ile birlikte 28 Şubat'a kadar ödenebileceğini açıkladı.
BAKAN SELÇUK:"GSS PRİM BORÇLARI DA ŞUBAT SONUNA KADAR ÖDENEBİLECEK"
Bakan Selçuk ayrıca 2018/Aralık ve 2019/Ocak aylarında ödenecek taksitler ile 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenmesi gereken GSS prim borçlarının da gecikme zammı ve cezası veya geç ödeme zammı uygulanmaksızın Şubat sonuna ödenebileceğini kaydetti.
"BORCU YOKTUR BELGESİ ALAN, İSTİHDAM TEŞVİKLERİNDEN FAYDALANABİLECEK"
Yapılandırmadan yararlananlara, borçlarından dolayı icra takibi ve haciz işlemleri yapılmayacağını belirten Bakan Selçuk, şu değerlendirmede bulundu:
"Yapılandırma haklarını devam ettiren işverenlerimiz, 'Borcu yoktur' belgesi alabilecek, istihdam teşviklerinden yararlanabilecekler."
"YAPILANDIRMASINI DEVAM ETTİRENLER SAĞLIK HİZMETLERİNDEN YARARLANABİLECEK"
Bağ-Kur'lu sigortalıların hizmet sürelerini dondurarak veya yapılandırmalarını devam ettirerek, sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayabileceklerini belirten Bakan Selçuk, hem Bağ-Kur'lu hem de genel sağlık sigortalılarının yapılandırma kapsamına giren borçları dışında 60 günü geçmeyen prim borçlarının da bulunmaması kaydıyla, bu tarihe kadar da borcuna bakılmadan tüm sağlık hizmetlerinden yararlanabileceklerini vurguladı.
Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, "Teşviklerimiz ve düzenlemelerimiz ile işverenimizin istihdam gücünün destekçisi olmaya devam edeceğiz." dedi.
KİMLER GSS BORÇ SİLDİRME İŞLEMİ YAPABİLİRLER?
18 yaş altı kişiler, hala okumakta olan öğrenciler, dul, yetim ve %40 özürlü ve işsiz grubunda olan kişilerin dışında kalan kişiler için birçok düzenleme yapılmıştır. Yapılan bu düzenlemeler ile de 4 yıldır gelir testi yaptırmadıkları için veya ödemeyecekleri durumda oldukları için GSS borç sildirme işlemi ile ilgili düzenlemeler yapılmaktadır.
Gelir testi yaptırmadıkları için primleri ödemeyen kişiler ve primlerini ödemeye gücü yetmeyen kişiler için GSS borç sildirme işlemi ile birlikte borçlarını taksitlendirme işlemi de yapılmaktadır.
GENEL SAĞLIK SİGORTASI(GSS) BORCUNU NASIL SİLEBİLİRİM?
Borcu silmek için başvuru yapmanız gereklidir, başvurudan sonra itirazınız geçerli görünürse sizden itaraz dilekçesi istenecektir. Yazdığınız dilekçe SGK'ya gider ve 1 ay içinde sonuçlandırılır. Borcunuz ile ilgili itirazınız kabul olmassa taksitlendirme yapmanızda mümkündür. Borcunuzun silinebilmesi için zamanında gelir testini mutlaka yaptırmış olmanız gereklidir. Taksitlendirme yapmak için gelir testine gerek yoktur. Evde yaşayan kişilere göre gelir asgari ücretin 3/1'inden düşük ise primlerinizi devlet ödemekte. Gelir testi yaptırmayan vatandaşlar ise aylık 395 lira prim borçlusu olarak gözükmekteler. Son yapılan açıklamaya göre prim borçları 25 yaş altı için otomatik silinecektir.