Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı İVME Finansman Paketi, İzmir iş dünyasında sevinçle karşılandı. İş dünyası temsilcileri paketle reel sektörün rahatlayacağını dile getirdi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından "İvme Finansman Paketi" adıyla açıklanan yeni paketin, hedefi açısından olumlu olduğunu söyleyen Ege Finans Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Vurucu, kredi verilecek sektörlerin dış ticaret açığ��na neden olan alanlardan seçilmiş olmasını doğru bulduğunu söyledi.
İŞSİZLİĞİ DE AZALTACAK
Dış ticaret açığı oluşumunda önemli kalemlerden görünen, hammadde ve ara malı ithalatı, makine imalatı ve tarım sektörü tarafındaki firmalara, 10 yıla kadar, enflasyon ve DİBS endeksli 150 milyon TL limite kadar kredi kullanımı imkanı getirildiğini söyleyen EFD Başkanı Vurucu, "Açıklanan pakette işletme sermayesinde vade 5 yıl, üst limit ise 30 milyon TL uygulanacağı görülüyor.
Paketin toplam büyüklüğü 30 Milyar TL. Ayrıca kredi kullanımı üç kamu bankası üzerinden yapılacak ve firma bazında değerlendirme yapılacak" dedi.
Cari açığın kalıcı azaltılmasına yönelik olarak atılan bu adımı doğru bulduğunu söyleyen Vurucu, "Bu tür çalışmaların diğer bir yapısal sorunumuz olan işsizlik tarafında da olumlu katkısı olacaktır" diye konuştu.
İŞ DÜNYASINDA İVME FİNANSMAN PAKETİ SEVİNCİ
"İş dünyası için önemli bir adım"
EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Mustafa Aslan: İVME Finansman Paketi'ni şu sözlerle değerlendirdi: Paket, iş dünyası için önemli bir adım. Orta ve uzun vadeli olumlu etkileri olur. Ancak daha köklü ekonomik tedbirler de alınmalı. Paketler harcama arttırıcı önlemlerle değil, enflasyonu düşürmeye yönelik de olmalı. Bu ekonomik koşullarda iş dünyasının yatırıma girmesi için köklü çözümlere ihtiyaç bulunmakta.
"Yatırım ve üretim İVME'lenecek"
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli: Paket, özellikle üreten kesimin yatırımlarını ötelediği bir dönemde can suyu görevi üstlenecek. Ekonomik darboğazdan çıkmanın en etkin yolu daha fazla üretmek. Tarımda yapılacak yatırımın yüzde 75 ila yüzde 100'ü oranında kredi verilecek olması da son derece olumlu. Bu kredi desteği, teknolojiye yatırım konusunda biraz ağır kalan üreticimizi cesaretlendirecektir.
"Etkili şekilde uygulanması için seferberlik başlatmalıyız"
MÜSİAD İzmir Şube Başkanı ve Saygılı Rulman Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Saygılı: İç piyasada likidite dar boğazının aşılmasında etkili olacak bu paketle doğru bir hedef ortaya koyuluyor. Finansman Paketi'nde önceliğin katma değerli üretime verilmesini, yerinde bir strateji olarak görüyoruz. En etkili şekilde uygulanması için de bir seferberliği hep birlikte başlatmalıyız. Destek programı orta ve uzun vadeli etkiler oluşturabilecek bir program. Ayrıca, önümüzdeki dönemde özel bankaların bu protokole katılmalarını da ümit ediyoruz. Bu paket, aynı zamanda ihracata katkıda bulunacak, istihdama da olumlu yansımaları olacak bir paket olmuştur. İş dünyamıza hayırlı uğurlu olsun.
"Tarım kredi paketiyle gıda enflasyonu düşer"
Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Fehmi Kiraz: 30 milyar liralık bu kredi paketinin en önemli hedeflerinden biri tarım sektörü.
Bu alanda "Seracılık", "Soya, mısır, ayçiçeği üretimi", "Hayvancılık- yem bitkisi üretimi" ve "Birlikte Ekipman Paketi"nden oluşan 4 başlığın yer aldığını, paketi genel anlamda olumlu buluyoruz. Domates ve biber gibi sera ürünlerinde hem üretim artışı hem de maliyet düşüşü olur. Yem üretiminin artması hayvan sayısını artırıp canlı hayvan ve et ithalatını azaltacaktır. Bu da hem cari açığı azaltmada hem gıda enflasyonunu önlemede önemli.