GONCA ELİBOL
Dokuz Eylül Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS) Bölümü Başkanı Prof. Dr. Vahap Tecim, sanayi devriminin dördüncü jenerasyonu olarak nitelendirilen ve son dönemde sıkça kullanılan tabirler arasında yer alan Endüstri 4.0'ın ortaya çıkışını ve anlamını anlattı. Bilişim teknolojileri ile endüstri faaliyetlerini bir araya getiren Endüstri 4.0'ın ülkedeki neredeyse bütün devlet kurumları, üniversiteler, özel şirketler ve sivil toplum kuruluşlarının gündeminde olduğunu söyleyen Tecim, "Eğer Endüstri 4.0 stratejisi gerçekleşirse üretim süresi, maliyetler ve üretim için ihtiyaç duyulan enerji miktarı azalacak, üretim miktarı ve kalitesi artacak" dedi. Prof. Dr. Tecim, Yeni Asır Köşe Yazarı Gonca Elibol'un sorularını yanıtladı:
- Endüstri 4.0 ile ne hedefleniyor?
En az çaba ile en yüksek verimliliği elde etmek için teknolojik yapılanmayı ifade eden dijitalleşme, kurumun tümden iş süreçleri ile birlikte dönüşümünü ifade etmektedir.
Endüstri 4.0'ın ortaya çıkış felsefesinde merkezi olmayan kararların yerinde hızlı ve doğru biçimde verilmesi amaçlanmaktadır Siemens, Dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu işin öncülüğünü üstelenmiş durumdadır.
- Bu dönüşümde hayatımıza neler hakim olacak?
Üretim süreçlerinin daha verimli olmasına imkan sağlayacak 9 farklı bileşenin kullanılabileceği bu dönüşümde, entegrasyon önem verilmesi gereken önemli unsurdur. Büyük veri, nesnelerin interneti, bulut veri işleme, 3D yazıcılar-eklemeli üretim, otonom robotlar, simülasyon, siber ağ güvenliği, sistem entegrasyonu, arttırılmış gerçeklik olarak belirlenen unsurlar kurumlara yeni bir bakış açısı getirmiştir.
- Gelecekte hangi meslekler ön plana çıkacaktır?
Endüstriyel veri bilimciliği, robot koordinatörlüğü, veri güvenliği uzmanlığı, üç boyutlu (3D) yazıcı mühendisliği, giyilebilir teknoloji tasarımcılığı, veri analiz uzmanlığı, siber fiziksel güvenlik ve kriptografik mühendislik gibi yeni meslekler ortaya çıkacak ve önem kazanacaktır.
HER TÜRLÜ PROBLEME TEKNOLOJİK ÇÖZÜM
- Bölümde hangi çalışmaları yapıyorsunuz?
DOKUZ Eylül Üniversitesi (DEÜ) YBS bölümü olarak kendimize farklı bir misyon yüklemiş bulunuyoruz ve mümkün olduğunca sosyal tabanlı problemlere teknolojik çözümler bulmayı amaçlamaktayız. DEÜ YBS vizyonu Endüstri 4.0'ı hayatın her tarafında kullanılabilecek bir anlayış olarak benimsemektedir. DEÜ YBS olarak Endüstri 4.0 bileşenlerini temel alan çalışmalar doğrultusunda özellikle, iş zekası, nesnelerin interneti temelli sensörler kullanarak Raspberry Pi ve Arduino ile sistem geliştirme, CNC tezgahları ile prototip üretme, 3D yazıcılarla donanım parçaları üreterek her türlü probleme teknolojik çözümler bulmaya çalışıyoruz.