Dev sanayi şirketlerine “Kadın İşçiler Kurulu”
110 bin çalışanı bulunan Renault, Tofaş, Ford, Mercedes, MAN, Bosch, Arçelik, Tofaş, Alarko gibi dev firmaların toplu sözleşme görüşmelerinde “Kadın İşçiler Kurulu” kurulması talebi önemli başlıklardan birini oluşturuyor
- Ekonomi
- Giriş Tarihi: 06 Eylül 2019
Kamunun ardından gözler 110 binin çalışanı bulunan Renault, Tofaş, Ford, Mercedes, MAN, Bosch, Arçelik, Tofaş, Alarko gibi dev firmalarda başlayacak zam pazarlığına çevrildi. Sözleşme masasındaki önemli başlıklardan birini Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerindeki en büyük firmalarında "Kadın İşçiler Kurulu" kurulması oluşturuyor. Fabrikalarda iki işçi iki de işveren temsilcisinin yer alacağı Kurul kadına yönelik şiddetle mücadelede de önemli rol üstlenecek.
ÇALIŞANLAR İSTEDİ
Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak, "Kadın işçilerimizin işyerinde maruz kaldığı her türlü ayrımcılığın, şiddetin ve tacizin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını, kadınların kendi sorunlarına sahip çıkması için böyle bir Kurul oluşturulmasını istiyoruz. Hanım çalışanlarımızın bu yönde bir talebi oldu. Kendilerini daha rahat ifade etmeleri için Kurul'da yer almalarını istiyoruz" dedi.
YÜZDE 92'Sİ İHRACATÇI
Türk Metal ile MESS arasındaki grup toplu iş sözleşmesi görüşmeleri 9 Eylül'de başlayacak. Bu görüşmeler sadece metal sektörü için değil tüm sektörlerdeki toplu iş sözleşmeleri için referans teşkil ediyor. İşçi ve işveren tarafı 2017'de yürütülen müzakerelerde anlaşmaya varamamış, sendika grev kararı almıştı. Karar Bakanlar Kurulu tarafından ertelenmişti. O dönemde 6 aylık enflasyon oranı yüzde 3.20 iken Türk Metal 6 ay için yüzde 26.63 zam alarak "Yüzyılın Sözleşmesi" olarak ifade edilen sözleşmeye imza atmıştı. Sözleşme kapsamındaki firmalar arasında Aygaz, Borusan, Arçelik, Bosch, Çolakoğlu Metalurji, Ford Otomotiv, MAN, Mercedes, OYAK Renault, Tofaş, Türk Traktör gibi Türkiye'nin en büyük firmaları yer alıyor.
TÜRK METAL: KIRMIZI ÇİZGİMİZ YOK
Türk Metal sözleşme masasına birinci 6 ay için ortalama yüzde 26.28 zam, eş için tamamlayıcı sigorta, anaokulu yardımı, gece çalışmalarına zam gibi taleplerle oturuyor. Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Kavlak, sendikalı bulundukları işletmelerin yüzde 92'sinin ihracatçı olduğunu belirterek, "Bu işletmelerde daralma görülmüyor. Toplu sözleşmede kırmızı çizgi olmaz. Kırmızı çizgi olursa herkes sokağa dökülür. Geçen yıl kırmızı çizgileri beyaza çevirdik" dedi. Çalışanların beklentilerine yönelik anket yaptıklarını belirten Kavlak, "Oradaki talep ve ekonomik koşulları dikkate alarak masaya oturuyoruz. Eş için tamamlayıcı sigorta, anaokulu yardımı, okuyan üyemize öğrenim yardımı, dini bayramlarda 4 yevmiye, gece çalışmalarına zam, Kadın İşçiler Kurulu, işe giriş ücreti taleplerimiz arasında yer alıyor" görüşünü dile getirdi.
HAZAL ATEŞ