Turkuvaz Yayın Grubu'nun yazılı medyadaki amiral gemisi Sabah Gazetesi ile Türkiye'nin ilk ve yerli milli ekonomi kanalı A Para'nın ortaklaşa düzenlediği 3. Türkiye 2023 Zirvesi, İstanbul Turkuvaz Medya Merkezi'nde gerçekleşti.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un panel açılış konuşmasıyla başlayan 3. Türkiye 2023 Zirvesi'nde, Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Enerji Bakanı Fatih Dönmez de panel açılışlarında birer konuşma yaptı.
Bakan Kurum'un açılış konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:
ZİRVEYİ CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
YATIRIMLARLA GELECEĞİ YAKALAYACAĞIZ
Türkiye'nin 81 ilini yeni teknolojilerle 2023'e 2053'e hazırlıyoruz. Doğal koruma alanlarını OECD raporu kapsamında yüzde 17'ye çıkaracağız. Bugün akıllı belediyeciliği konuşuyoruz. Çağını yakalamayan şehirler bir süre sonra cazibelerini yitirmeye mahkumdur. Hem tarihimizi koruyacağız hem de yatırımlarla geleceği yakalayacağız.
AKILLI ŞEHİRLER EYLEM PLANI İLE TÜM ŞEHİRLERİ BİRBİRİNE BAĞLAYACAĞIZ
Akıllı şehirler eylem planı dünyada 4. olma özelliği taşıyor. Akıllı şehirler eylem planı ile tüm şehirleri birbirine bağlayacağız. Akıllı şehirler ile hem verimlilik artacak hem de tasarruf sağlanacak. Esenlerde 60 bin konutluk akıllı şehir inşa ediyoruz.
Zirvede 'Geleceğin Şehirleri' paneli, 'Dijital Dönüşüm' paneli ve 'Milli Enerji' paneli gerçekleştirilecek.
BAKAN YARDIMCISI SUVER: TÜM ŞEHİRLERİMİZİN ENTEGRE OLDUĞU BİR SİSTEME İHTİYACIMIZ VARDI
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Hasan Suver, "Bu panelin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Akıllı şehirler ile ilgili bakanlığımız çalışma başlattı. 2020 - 2023 dönemlerini kapsayan bir plandır. Tüm şehirlerimizin entegre olduğu bir sisteme ihtiyacımız vardı. Bu kapsamda bu proje başlatıldı." dedi.
Suver, "Tüm şehirlerimizi kapsayan akıllı şehirler endeksi kapsamında belediyelerimize hazırladığımız akıllı şehir endeks modelini gönderdik. 35 ilde yaptığımız çalışma ile 2020 yılının sonuna kadar 81 ilimizin endeksini hazırlamış olacağız." diye konuştu.
KENTLERİN GELECEĞİ NASIL OLACAK?
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, şehirlerin özellikle sağlık ve eğitim gibi alanlarda birbirleriyle rekabet ettiğini belirterek, "Eğitim ve sağlık gibi konular yurt dışında yaşama kararını etkiliyor. Bu anlamda Türkiye'nin sağlık alanında önemli bir potansiyele sahip olduğunu görüyorum." dedi.
Kalyoncu, 3. Türkiye 2023 Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen Geleceğin Şehirleri Paneli'nde yaptığı konuşmada, pandemiye rağmen kentleşmenin hızla devam ettiğini, 2050'ye kadar 2,5 milyar insanın kent hayatına katılacağını söyledi.
Çin'in 30 milyonluk şehirleri birbirine bağlayarak 100 milyonluk mega şehirler oluşturmayı planladığını dile getiren Kalyoncu, bu kapsamda şehirleşmenin artmasıyla doğal kaynakların kullanımının daha da önemli hale geleceğini anlattı.
Kalyoncu, Kovid-19 salgını sonrası kişisel alanların öneminin arttığını kaydederek, 2021'de bile küresel anlamda ofis çalışanlarının ancak yarısının iş yerlerine döneceğinin beklendiğini bildirdi.
Salgınla birlikte ülkelerin altyapıları ne kadar önemli olduğunu görüldüğünü vurgulayan Kalyoncu, "Türkiye'nin altyapı projelerinde ne kadar başarılı olduğunu hepimiz görüyoruz, biliyoruz. Türk müteahhitler bu alanda Çinliler ile yarışıyor. Ülkemizdeki mega projeler sayesinde edinilen bilgi ve tecrübeler başka ülkelere ihraç ediliyor." diye konuştu.
Kalyoncu, kentleşmeyle birlikte şehirler arası rekabetin arttığını kaydederek, "Şehirler özellikle sağlık ve eğitim gibi alanlarda birbirleriyle rekabet ediyor. Eğitim ve sağlık gibi konular yurt dışında yaşama kararını etkiliyor. Bu anlamda Türkiye'nin sağlık alanında önemli bir potansiyele sahip olduğunu görüyorum." ifadelerini kullandı.
"KOVİD-19 KONUT SEKTÖRÜNDEKİ ANLAYIŞI ÇOK ETKİLEDİ"
Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Türkiye'nin koronavirüs sürecinde hem sağlık hem de ekonomi alanında çok başarılı politikalara imza attığını belirterek, bu süreçte birçok büyük ülke çaresizlikle boğuşurken Türk ekonomisinde çarkların dönmeye devam ettiğini söyledi.
Kovid-19'un herkesin hayatına inanılmaz bir dokunuş yaptığını dile getiren Yılmaz, şu açıklamalarda bulundu:
"Salgın, özellikle konut sektörünü çok etkiledi. Özellikle barınmaya yönelik alanları yaptığımız için sektörün şapkayı önüne koyup neler yapması gerektiğini araştırdığı dönem oldu. Bu dönemde insanların beklentilerini, kaygılarını, evlerde yaşadıkları ihtiyaçların neler olduğunu anlamaya yönelik araştırmalar içerisindeydik. Uzman kadrolarımızla çok ciddi çalışmalar yaptık."
Yılmaz, yaptıkları araştırmada 58 binden fazla kişiye tek tek "siz nasıl bir ev istiyorsunuz?" diye sorduklarını kaydederek, şu bilgileri verdi:
"Satışa çıktığımız projelerde beklentilere göre hızlı revizeler yaptık. Araştırmalarımızda 5 kriter öne çıktı. İnsanların koronavirüs sürecinde bir konuttan beklentilerine ilişkin şu 5 nokta öne çıktı: 'Proje içerisinde mümkünse yeşil alan olması, konutun doğa ile iç içe bulunması', 'konutun bahçeli, balkonlu veya teraslı olması', 'soğutma ve ısıtmanın yanı sıra tüm odaların birbirinden bağımsız havalandırma sisteminin bulunması', 'depreme dayanıklı binaların geliştirilmesi' ve 'asansöre ihtiyaç durulmadan çıkılabilecek noktada olması.'
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Karaismailoğlu'nun açıklamalarından satır başları;
Dönüşüm ve dijital çok önemli konular. Bakanlık olarak çok büyük sorumluluklar düşüyor bize. Bu konuda dünyada iyi bir yerdeyiz. Artık bu dijital dönüşüm cezaevlerinde bile olacak. Mahkumlar aileleriyle bile görüşebilecek. Bu konuyu Bakanlığımız ve Türk Telekom'la birlikte Adalet Bakanlığına sunacağız inşallah.
ÜLKE OLARAK DİJİTALLEŞME KONUSUNDA ÇOK İDDİALIYIZ
İnsanların hedeflerine en kısa sürede ulaşması için yatırımlar ve planlamalar yapılıyor. Bunları yollarla ve kablolarla yapıyoruz. Bu salgın döneminde iletişimin daha da önemi ortaya çıktı. Dijitalleşmenin gerisinde kalmamız mümkün değil. Bu konuda ülke olarak dijitalleşme konusunda çok iddialıyız diyebiliriz.
5G konusu da dünyada çok tartışılıyor. Bu konuda yerli ve milli teknolojiler kullanmak çok önemli. Bu konuda geride kalmıyoruz. Dünya ile birlikte zamanı geldiğinde biz de 5G'ye geçeceğiz.
Biz bakanlık olarak dünyanın en büyük projeleri yapıyoruz. Ülkenin her noktasında projelerimizi yapıyoruz. Bunları yaparken de akıllı şehir ve sağlıklı şehirler için de projeler üretiliyor. Mikromobilite çalışmaları da yoğun olarak ilerliyor. Bu konu çok önemli bizim için. Akıllı şehir tasarımı ve gelişiminde ülkemiz çok çok ileride. Yaptığımız otoyollarımızı artık akıllı otoyollar şeklinde yapıyoruz. Yol kapasitelerimizi de böylece maksimum fayda ile kullanmaya çalışıyoruz. Şehir içi ulaştırma ve akıllı şehir inşa etme konusunda ülkemiz çok iddialı diyebilirim. Bunlar hayatlarımızı kolaylaştıracak projeler.
TEKNOLOJİ İHRAÇ EDEN BİR ÜLKE KONUMUNA GELMEK İSTİYORUZ
Otomobil, uçak, tren ve otobüsleri hepsini entegre etmemiz gerekiyor. Bu konuda da çalışmalarımız yapılıyor. Bakanlığımızın amacı baştan insanlarımızın ulaşımını sağlamak. Ekonomik, hızlı ve güvenli olmasına da dikkat ediyoruz. Bunları yaparken de elbette en çok dikkat ettiğimiz şey teknolojimizin yerli ve milli olması. Yani teknoloji ihraç eden bir ülke konumuna gelmek istiyoruz.
DİJİTALLEŞMEYE KATKI VEREN GENÇLERİMİZE DESTEK VERMEYE DEVAM EDİYORUZ
Dijitalleşme doğal olarak girişimcilerin de yolunu açtı. Gençlerimiz de evlerinden dijitalleşme yönünde önemli adımlar atabiliyor. Bakanlık olarak bizler de gençlerimize destek oluyoruz. Biz bu konuda onların önünü açacak uygulamaları yapmak için buradayız. Dediğimiz gibi amacımız vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Turkuvaz Yayın Grubu'nun yazılı medyadaki amiral gemisi Sabah Gazetesi ile Türkiye'nin ilk yerli ve milli ekonomi kanalı A Para'nın ortaklaşa düzenlediği 3. Türkiye 2023 Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu.
Bakan Dönmez'in açıklamalarından satır başları:
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Enerjideki gayretlerimiz netice vermeye başladı. Son 2 yıldır Doğu Akdeniz, son 1 yıldır Karadeniz'deki faaliyetlerimizi büyük bir sevinçle karşılamış olduk." ifadelerini kullandı.
DOĞAL GAZ KEŞFİYLE İLGİLİ FLAŞ AÇIKLAMA
Bakan Fatih Dönmez, "Karadeniz'deki sondaj çalışmaları devam ediyor. Doğal gazın 8-9 yıllık tüketimi karşılayacak potansiyele sahip olduğunu söyleyebiliriz. Tabi bugünden gaz üretimi hayata geçmeyecek. Burada 3 yıllık çalışma süresi var. 25-30 yıllık bir üretim planı söz konusu olacak. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz buradan gelecek gaz Türkiye'deki konutların ihtiyacını neredeyse 25 yıl kadar karşılayacak." diye konuştu.
Bakan Dönmez Akdeniz'deki sondaj çalışmaları hakkında, "Selçuklu-1 alanından umutluyuz" dedi.
TÜRKİYE ENERJİDE SESSİZ DEVRİM YAPTI
Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için elektrik tarafında yerli ve yenilenebilir kaynaklar önem arz etmekte. YEKDEM mekanizmasına giriş tarihi 6 ay ertelendi. Türkiye aslında sessiz bir devrim yaşadı. Yenilenebilir enerji potansiyelimiz birçok Avrupa ülkesine göre çok hızlı bir şekilde gerçekleşmiş oldu.
Bakan Dönmez bor rezerviyle ilgili, "Borun bulaşık ürünü gelecek ay tüketiyle buluşacak."
2023 YILININ ROTASI ÇİZİLECEK
Turkuvaz Medya Center'da yapılan 3. Türkiye 2023 Zirvesi'nde üç panel düzenlenecek. Sabah Gazetesi Ekonomi Müdür Yardımcısı Dilek Güngör moderatörlüğünde gerçekleştirilecek 'Geleceğin Şehirleri' paneline Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Hasan Suver, DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Mekansal Planlama Genel Müdürü Erdal Kayapınar katılacak. 'Dijital Dönüşüm' panelinde ise Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Halkbank Bilgi Teknolojileri Grup Başkanı Olcay Atlıoğlu, Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, Turkcell CEO'su Murat Erkan, Türksat Genel Müdürü Cenk Şen, Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan ve Vodafone İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, görüşlerini paylaşacak. Panelin moderatörlüğünü Sabah Gazetesi Teknoloji ve Girişim Yazarı Timur Sırt gerçekleştirecek. 'Milli Enerji' panelinde moderatörlüğü Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu üstlenecek. Panelde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, DEIK Enerji İş Konseyi Başkanı Haluk Kalyoncu, SOCAR CEO'su Zaur Gahramanov, Total & M Oil Genel Müdürü Yüksel Yılmaz, Türkiye Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Benli ve Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez yer alacak.