Gayrimenkul sektöründe son günlerde hareketlilik yaşanırken fırsatçılar da boş durmuyor. İnternetten verilen sahte emlakçı ve ev sahibi ilanları da can yakıyor. Pek çok kişi verilen ilanlara güvenerek kapora ödemesi yaparken dolandırıcılar parayı aldıktan sonra cep telefonlarını kapatarak kayıplara karışıyor. Gerçekte satılık olmayan aşırı lüks dairelerin resimlerini internet siteleri üzerinden paylaşıp çok ucuz fiyatlara satışa çıkaran dolandırıcılar, müşteri olarak arayanlardan kapora alıp daha sonra izini kaybettiriyor.
LÜKS DAİRELER DE VAR
Bazı dolandırıcılar da yine aynı yöntemle fotoğraftaki dairenin satıldığını söyleyip başka bir daireyi daha pahalıya satmaya çalışıyor. Son günlerde en çok uygulanan yöntem ise şu: Dairesini satılığa çıkaran kişilere kiracı bulacaklarını söyleyip anlaşıyorlar. Kabul eden ev sahibine ayda 2-3 bin lira kira verirken kendileri bu evi günlük olarak kiralayıp ayda 20-30 bin lira kazanıyorlar. Ayrıca fuhuş ve uyuşturucu amaçlı kullanılan evlere polis baskın yaptığında ise sorumlu olarak hiçbir şeyden haberi olmayan ev sahibi zarar görüyor. Evi fuhuş veya uyuşturucu işi yapanlara kiraya veren aracılar ise ev sahibi olmadıkları için hiçbir sorumluluk kabul etmiyor. İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, vatandaşları sahte ilanlarla dolandırıcılık olaylarına karşı uyardı.
Ultra lüks rezidans dairelerin fotoğraflarını sanki satılıyormuş gibi çok uygun rakamlara düşürerek müşteriyi çekmeye çalıştıklarını belirten Güleroğlu, "Bu tür fake ilanlarla ilgili sıkıntı çok büyük. Buca'da 250-300 bin liradan aşağı bir daire olmamasına rağmen 150 bin liraya acil satılık gibi ilanlar girerek oltalama sistemiyle müşteriyi avlamaya çalışıyorlar. Müşteriler de çok cazip bulduğu için önceden randevu alıp gidiyor. Arayan herkese aynı güne randevu veriyorlar. Herkes o saatte geldiği için kapıda bir kalabalık oluşuyor doğal olarak. İnsan psikolojisini de çok iyi kullanıyorlar. Bu dairenin satıldığını söyleyerek başka bir daire verebileceklerini söylüyorlar" diye konuştu.
SAHTE FİRMA İSİMLERİYLE
Bu tür ilanlarla insanların çok mağdur edildiğini ifade eden Başkan Güleroğlu şunları söyledi: "Biraz ısrar ettiğinizde evin oturma raporu ile ilgili sorunlar var diyorlar. Vatandaşı kandırarak ellerindeki kaporaları almaya çalışıyorlar. Sözleşme imzalatıyorlar. Ya da daha yüksek fiyatlı bir daire satmaya çalışıyorlar. Vatandaş bu dönemde gayrimenkule dönerken dolandırıcıların tuzağına düşmemeli. Evleri günü birlik kiralayanlar hakkında kayıtları olmadığı için işlem yapılamıyor. Bunlar sahte firma isimleri kullanıyor, kendilerini emlakçı olarak tanıtmıyorlar. Vatandaşların bu tür oyunlara gelmemesi lazım. Ucuz bir ilan gördüklerinde bir oyun olduğunu fark etmeleri gerekir. Biz de tespit ettiklerimizi Ticaret Bakanlığı'na bildiriyoruz."
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
DOLANDIRICILARIN sunduğu daireler çok cazip ve hemen kabul edilebilecek türden.. Zaten bu nedenle olta ilan olarak adlandırılıyor. İlanda sadece binanın içinden fotoğraflarına yer veriliyor. Ama neresi olduğunun anlaşılmaması için kesinlikle dışarıdan bir fotoğraf paylaşımı yapılmıyor. Sıfır mobilyalı olan ve ışıklandırmaları göz boyayan daireler bir olta gibi müşteri çekmek için kullanılıyor. Telefonla arayanları telesekreter veya sesli yanıtla ofise davet ediyorlar.
TOLGA TEKİN