Başta ABD olmak üzere 59 ülkede, kendisi gibi yüzbinlerce görme engellinin yaşamını kolaylaştıran WeWALK adlı akıllı bastonun mucidi olan görme engelli Kürşat Ceylan, Menemen'de buluştuğu Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisiyle yakından ilgilendiğini ve 'Bundan sonra beraberiz' diyerek kendisini Külliye'ye davet ettiğini söyledi. "Milyonlarca görme engelliye umut olabildiysek, bundan hem kendim hem ülkem adına onur duyuyorum. 400 bin dolarlık ihraç rakamını yakaladık" diyen Ceylan, "Sayın Başkanımız engellilere ışık olan bastonu inceledi. Yeni projeler için 'bundan sonra hep birlikteyiz Kürşat' dedi. Tüm gençlere mesajım, hayallerinize engel koymayın. Hayallerinize engel koymazsanız gerçekleşebilirler" dedi.
10 YILI AŞKIN ÇALIŞMA
Amerika'da geliştirip Manisa Vestel tesislerinde üretilen ve görme engellilerin rahatça yürümesini sağlayacak olan akıllı bastonla ses getiren Türk mucit Kürşat Ceylan (35) YENİ ASIR'a konuştu. Ekibiyle 10 yılı aşkın süredir üzerinde çalıştıkları teknoloji harikası bastonla ABD ve AB ülkeleriyle birlikte 59 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Ceylan, "253 milyon görme bozukluğu olan insanın rahatlıkla dışarı çıkmalarını sağlayacak bastonla ülkemin adını duyurduğum ve ekonomik katkıda bulunduğum için mutluyum" dedi.
İKİ ÖDÜL KAZANDILAR
Ceylan, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Lisans Programı'ndaki eğitimini 2011'de tamamladı. Vestel ile yürütülen WeWalk projesini gerçekleştiren ekibi yöneten Kürşat Ceylan, projenin Birleşmiş Milletler'de örnek olarak sunulduğunu ve TIME dergisi tarafından 2019'un en iyi inovasyonları arasında gösterilerek, GITEX Teknoloji Haftası ve Edison Awards'ta 2 ayrı ödül kazandıklarını belirtti.
2022 HEDEFİ: 3500 ÖGRENCİ
PROJE kapsamındaki amacımız görme engelli öğrencileri akıllı bastonla buluşturup bağımsız hareket becerilerini erken yaşta kazanmalarını sağlamak ve bu yönde bir farkındalık kazandırmak. Şu ana kadar Türkiye Sigorta, Türkiye Hayat Emeklilik, Türkiye'nin önde gelen AVM'leri, girişimcilik ekosistemi ve İzmirli iş insanlarının öncülüğünde; kurumsal ve bireysel bağışçıların desteğiyle, 1000 öğrenci için kaynak yaratıldı. Proje kapsamında, 2022 sonuna kadar 3500 öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.
NASIL KULLANILIYOR?
AKILLI bastonun üç özelliği var. Birincisi engel algılama. Göğüs ve baş hizasındaki engelleri algılayıp uyarabiliyor. Görme engelliler ayak hizasındaki engelleri bastonlarıyla algılayabiliyorlar ama göğüs ve baş çevresindeki engelleri algılamaları mümkün değil. İkincisi telefonla entegre olma özelliği, bluetooth üzerinden. Üçüncüsü de açık platform olsun dedik. Telefonla entegre olduktan sonra bunun içerisinde farklı uygulamalar geliştirilebilsin istedik. Geliştirilecek uygulamalarla yeni özellikler kazanabilecekler.