Türkiye'yi sarsan asrın felaketi sonrasında yaralar sarılırken, altyapı çalışmaları da aralıksız sürüyor. Bu kapsamda bölgedeki haberleşme altyapısı yapılacak büyük yatırımlarla yeniden ayağa kaldırılacak. Ayrıca 11 il için haberleşme planları yeniden hazırlanacak. Haberleşme alanında depremin yol açtığı hasar kamuda yaklaşık 1,4 milyar lira, özel sektörde ise 2,1 milyar lira olarak hesaplanırken, bu oranın daha da artacağı belirtiliyor. Hükümet hasar gören altyapıların yenilenmesinin yanı sıra, şehir imar planlarının yenilenmesi durumunda yerleşime açılacak yeni bölgelerde altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesi amacıyla bölgede 10 milyar liralık bir haberleşme altyapısı harcaması öngörüyor.
HIZLA HAYATA GEÇECEK
Bölgeye yönelik alınan tedbirler kapsamında elektronik haberleşme işletmecilerinden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) gelirlerine aktarılan kaynak, deprem bölgelerinin genişbant altyapılarının ayağa kaydırılmasında kullanılacak. Ulak, Çınar ve Milat gibi yerli baz istasyonu donanımları makul seviyede kâr ile elektronik haberleşme işletmecilerine sunulacak. Sanayi bölgelerinde fiber altyapı desteği sağlanacak.
FİBER DESTEK MODELİ
Tedbirler kapsamında alçak yörünge uyduları üzerinden sunulan genişbant hizmetleri için gerekli düzenlemeler yapılarak hizmet vermeye başlanması, afet sonrası VSAT yerine LEO uydular üzerinden yayın yapılması sağlanacak. Yakın dönemde hizmete geçmesi beklenen 5G altyapısının deprem bölgesinde sunulabilmesi için 11 ilin yeni imar planlarına uygun şekilde Fiber Destek Modeli geliştirilmesi sağlanacak.
BARIŞ ŞİMŞEK