Son günlerde bazı illerimizde SAT-2 serotipi şap hastalığı taşıyan hayvan vakaları görüldü. İlk vakaların tespiti ardından ülke genelinde tüm hayvan pazarları kapatıldı. Şehirlerarası hayvan nakli de yasaklandı. Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanlarda görülür. Akut seyirli ve bulaşıcılığı yüksek, viral bir enfeksiyondur. Kırmızı ete alternatif protein kaynakları nelerdir? Gelin birlikte inceleyelim. Şap virüsü ısıya dayanıksız olup 37 derecede 12 saatte, 60-65 derecede 30 dakikada, 85 derecede ise birkaç dakikada etkisiz hale gelir. Ancak düşük ısı derecelerine ve ani donma ve çözülmelere karşı oldukça dayanıklıdır. Ani dondurma işlemlerinde de aktif halde kalabilir. Tedbir amaçlı geçici bir süre kırmızı et tüketmek istemiyorsanız kırmızı ete alternatif protein kaynaklarına beslenmenizde yer verebilirsiniz.
PEKMEZE LİMON SIKILMALI Eğer kırmızı et tüketilmiyorsa alternatif demir kaynaklarına da beslenmede yer verilmelidir. Bitkisel kaynaklı demir seviyesinin vücutta emilimini artırmak içinse C vitamini açısından zengin bir besinle (domates, kivi, turunçgiller) tüketilmelidir. Mesela pekmez tüketirken içine 3-4 damla limon sıkmak demir emilimini artırmaya yardımcı olur.
ALTERNATİF PROTEİN KAYNAKLARI Kırmızı eti tüketmek istemiyorsanız, alternatif protein kaynaklarını tercih edebilirsiniz. Tavuk, balık, hindi, yağsız deniz mahsülleri, yumurta, mantar, mercimek, nohut, kurufasulye gibi kurubaklagiller, süt ürünleri, yer fıstığı, fındık, badem gibi kuruyemişler protein içeriğinden zengin besin besinlerdir.